Του Δημήτρη Γκάτσιου
Εστιάζοντας σε μία ευρεία γκάμα γεωπολιτικών και γεωοικονομικών προκλήσεων, Κυριάκος Μητσοτάκης και Φρίντριχ Μερτς ολοκλήρωσαν τις διευρυμένες συνομιλίες τους στο Βερολίνο.
Στην ατζέντα του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του καγκελάριου της Γερμανίας βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η οικονομία, η ανταγωνιστικότητα, οι επενδύσεις, η ασφάλεια και η αμυντική θωράκιση των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διατλαντικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, με τον κ. Μητσοτάκη να βρίσκει την ευκαιρία, προκειμένου να απευθυνθεί στο γερμανικό κοινό και τις γερμανικές επιχειρήσεις, προτάσσοντας τα αναπτυξιακά βήματα της χώρας. Κυρίως, την ισχυρή προστιθέμενη αξία της δημοσιονομικής ισορροπίας, αλλά και τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η χώρα δεν πρόκειται να βιώσει ποτέ ξανά συνθήκες ασφυξίας, ανάλογες με αυτές της πολυετούς κρίσης.
“Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πετύχουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η Ελλάδα θα πετύχει πλήρως τους στόχους, θα μειώνει το χρέος της και η δέσμευση μου είναι ότι η χώρα δε θα περάσει ξανά μία κρίση, όπως αυτή που μας γονάτισε πριν 15 χρόνια”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσκαλώντας τους Γερμανούς επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους στις ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα. Ευκαιρίες που έχουν ως βάση την πολιτική και οικονομική σταθερότητα.
“Τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα γράφει ένα νέο κεφάλαιο. Έχουμε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης… Αυτή η συνετή πολιτική αποτυπώνεται στα μεγάλα πλεονάσματα, στην ταχύτατη συρρίκνωση του χρέους. Στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που μας επιτρέπει να στηρίζουμε την κοινωνία. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα μας καταστήσουν ισχυρό προορισμό για επενδύσεις”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Μηνύματα για την άμυνα και το μεταναστευτικό
Κρατώντας στην πρώτη γραμμή τις πολλάκις εκπεφρασμένες ελληνικές θέσεις για την κοινή άμυνα, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε νέα μηνύματα όχι μόνο για το συγκεκριμένο μέτωπο, αλλά και για τη συνεργασία με τρίτες χώρες, δείχνοντας προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.
Η Αθήνα τονίζει, όσον αφορά στη συνεργασία με τρίτες χώρες, ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (να μη δημιουργεί, δηλαδή, νέες εξαρτήσεις) και στο πλαίσιο αυτό, στις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Μερτς, σημείωσε: “Η Γερμανία πήρε σημαντικές αποφάσεις για να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές δαπάνες κάτι που ανοίγει περιθώρια για συνεργασία και σε αυτόν τον τομέα. Πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Για να συμβεί αυτό έχουμε ευθύνη να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας στο πεδίο αυτό. Πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Αλλιώς θα υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας και αξιοπιστίας”.
Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, πάγιες θέσεις της ελληνικής πρωτεύουσας, τις οποίες ανέδειξε, εκ νέου, ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα…τετράγωνο που ξεκινάει από την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, περνάει στις συνολικές ευρωπαϊκές απαντήσεις και στην ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες και καταλήγει στην ενίσχυση των επιστροφών. “Έχει γίνει μια σημαντική μετατόπιση στην ευρωπαϊκή συζήτηση από την εσωτερική στην εξωτερική της διάσταση. Η μεγάλη έμφαση πρέπει να είναι στη φύλαξη των συνόρων, καθώς και στην υλοποίηση των επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Υπάρχουν ζητήματα δευτερογενών ροών, είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση, αντιμετωπίζω το ζήτημα με κατανόηση. Ζητώ και την αντίστοιχη κατανόηση από την πλευρά της Γερμανίας”, ανέφερε.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τα Eurofighter. “Δεν είναι η δουλειά ενός πρωθυπουργού να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα κάνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων. Υπάρχει μια κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεις, αλλά και ενδεχόμενες αμυντικές συνεργασίες, να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις. Και αυτές οι προϋποθέσεις είναι οι τρίτες χώρες να δείχνουν μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια της Ευρώπης. Και γιατί όχι να υπογράψουν και μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ε.Ε. Αυτό είναι κάτι λογικό που κατανοεί και ο καγκελάριος. Θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε σε αυτή τη συζήτηση και στην εξειδίκευση του κανονισμού Safe”, τόνισε.
Πηγή: capital.gr