Η «Επιχείρηση Sindoor» ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε τη νύχτα της 6ης Μαΐου 2025 η Ινδία με στόχο εννέα τοποθεσίες στο Πακιστάν και στο υπό πακιστανική κατοχή Κασμίρ.
Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη στρατιωτική ενέργεια της Ινδίας εναντίον του Πακιστάν τις τελευταίες δεκαετίες, με αεροπορικά πλήγματα που στόχευαν, σύμφωνα με την ινδική κυβέρνηση, «υποδομές τρομοκρατών» ως αντίποινα για την επίθεση της 22ας Απριλίου 2025 στο ινδικό Κασμίρ, όπου σκοτώθηκαν 25 Ινδοί και ένας τουρίστας από το Νεπάλ.
Η Ινδία και το Πακιστάν φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί από… το χείλος του γκρεμού.
Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν ένα ευρύ φάσμα διαστημικών μέσων -εγχώριων και διεθνών- για την εκτέλεση της επιχείρησης, επιβεβαίωσαν πολλαπλές πηγές στο timesofindia.
«Εργάζονταν όλο το εικοσιτετράωρο»
«Όλα τα στρατηγικά μας περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους από τις ένοπλες δυνάμεις μας για την επιχείρηση Sindoor. Οι ομάδες μας εργάζονταν όλο το εικοσιτετράωρο και είμαστε υπερήφανοι που οι ένοπλες δυνάμεις μπόρεσαν να βοηθήσουν», δήλωσε στο TOI ανώτερος αξιωματούχος της ινδικών ενόπλων δυνάμεων.
Με την Ινδία να διαθέτει 9 με 11 στρατιωτικούς δορυφόρους ένα άλλος στρατιωτικός αξιωματούχος αποκάλυψε πως το Νέο Δελχί έλαβε δεδομένα από «έναν εμπορικό παγκόσμιο φορέα» ενώ προμηθεύτηκε εικόνες και «από την αμερικανική Maxar».
Η Maxar, ο πάροχος δορυφορικών εικόνων με έδρα τις ΗΠΑ παρέχει εικόνες σε πολλές κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οντότητες σε όλο τον κόσμο, ενώ παραμένει ασαφές αν το Πακιστάν χρησιμοποίησε τις υπηρεσίες του για κάποια από τις επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πακιστάν έχει επίσης πρόσβαση στα εκτεταμένα στρατιωτικά διαστημικά περιουσιακά στοιχεία της Κίνας.
Cartosat και Risat
Η οικογένεια δορυφόρων Cartosat, με εικόνες υψηλές ανάλυσης, έχουν αποτελέσει βασικό εργαλείο του οπλοστασίου της ειδικής ομάδας στρατιωτικών πληροφοριών της Ινδίας. Οι δορυφόροι αυτοί εκτοξεύτηκαν για πρώτη φορά το 2025 και αναβαθμίστηκαν σταδιακά με δορυφόρους -όπως ο Cartosat-2C (για τον στρατό)- που παρείχαν κρίσιμες εικόνες για τις επιχειρήσεις.
Εκτός από τον Cartosat, η οικογένεια δορυφόρων Risat παρείχε εικόνες χρήσιμες για τον εντοπισμό κινήσεων, ενώ η οικογένεια δορυφόρων Gsat χρησιμοποιήθηκε για τις επικοινωνίες.
Πηγή: in.gr