Με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός στο Βερολίνο. Ακολούθησαν κοινές δηλώσεις όπου εκφράστηκε η διάθεση για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών.
Οι δύο ηγέτες πραγματοποιούν κοινές δηλώσεις. Πρώτος έλαβε τον λόγο ο Γερμανός καγκελάριος, υπογραμμίζοντας «συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τις καλές και φιλικές σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας και να της εμβαθύνουμε».
Ο κ. Μερτς αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και χαιρέτισε τις δηλώσεις του Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Τόνισε ότι Βερολίνο και Αθήνα συμφωνούν, εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν ανταποκριθεί στην πρόταση των συμμάχων, να επιβληθεί και το νέο πακέτο κυρώσεων που έχει αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και εταίρων.
Πρόσθεσε πως στη συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν στο μεταναστευτικό και της δευτερογενούς μετανάστευσης.
Υπογράμμισε πως οι δύο χώρες θα εμβαθύνουν τις σχέσεις του στους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας. «Συμφωνήσαμε σε πολλά θέματα και προσβλέπω σε καλή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας και τονίζω ξανά ότι ο πρώτος επισκέπτης στη Γερμανία μετά την εκλογή μου είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Φρίντριχ Μερτς στα γερμανικά. «Νομίζω ότι έχει έναν βαθύ συμβολισμό», επισήμανε για ότι είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Γερμανία μετά την εκλογή του κ. Μερτς.
«Οι κοινές προκλήσεις ισχυροποιούν τους δεσμούς μας», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν εμπιστευτεί την πατρίδα μας». Έκανε, επίσης, μνεία στους Έλληνες απόδημους της Γερμανίας.
Αναφέρθηκε εξίσου στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην άμυνα της Ευρώπης, λέγοντας πως «και η Γερμανία πήρε σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της άμυνάς της».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μητσοτάκης για τη ρήτρα διαφυγής, λέγοντας πως «αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία». Ο κ. Μερτς είπε, μεταξύ άλλων, πως «είμαστε πολύ προσεκτικοί στη Γερμανία με τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Οι συνθήκες στην ΕΕ το επιτρέπουν μόνον ως συνθήκες εξαίρεσης. Είμαι πολύ προσεκτικός όταν κάνουμε λόγο για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Είμαι ανοιχτός σε εργαλεία της ΕΕ, από επίπεδο εσόδων, από κατανομή φόρων ή τελών στο διοξείδιο του άνθρακα. Αλλά αυτό θα χρειαστεί πολύ μακροχρόνια λύση. Αν οδηγηθούμε σε κοινή χρηματοδοτική λύση θα πρέπει να μειώσουμε τα συστήματα χρηματοδότησης, η παραγωγή θα πρέπει να είναι πιο εύκολη. Πρέπει να διδαχθούμε από την Ουκρανία».
«Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί ότι με στρατιωτική βία αλλάζουν τα σύνορα στην Ευρώπη. Κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητά μας», υπογράμμισε ακόμη ο Γερμανός καγκελάριος.
Ερωτηθείς για τα καλά λόγια που ανέφερε για την οικονομία της Ελλάδος, ο κ. Μερτς τόνισε πως «με μεγάλη φροντίδα και προσεκτικά είδαμε τι έκανε η Ελλάδα. Επιστροφή στην εβδομάδα εργασίας 6 ημερών, είναι αδιανόητο αυτό στη Γερμανία».
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι στην Ελλάδα είναι κατοχυρωμένο το πενθήμερο, αλλά προσφέρονται βαθμοί ευελιξίας «για να καλύψουμε τις ανάγκες και των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων, με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα».
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το κράτος δικαίου στη χώρα, απαντώντας, μεταξύ άλλων, πως «η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία που λειτουργεί πολύ καλά και τελικός κριτής του κράτους δικαίου είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε κάτι τέτοιες κατατάξεις από διάφορες ΜΜΕ, ότι η χώρα μου βρίσκεται κάτω από αφρικανικές χώρες που δεν διακρίνονται για τα δημοκρατικά αντανακλαστικά. Στην Ελλάδα μπορεί να γράψει και να πει ό,τι θέλει».
Δείτε τις κοινές δηλώσεις:
Πηγή: tanea.gr