«Θα περιμένω τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη»

«Θα περιμένω τον Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη»

Ηταν, από τη πλευρά της Δύσης, μία σπάνια επίδειξη ενότητας, για τα δεδομένα των τελευταίων πέντε μηνών, που το Κρεμλίνο προφανώς δεν μπορούσε απλά να αγνοήσει: με τη σύμφωνη γνώμη του Ντόναλντ Τραμπ, το Κίεβο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του απηύθυναν το Σάββατο «τελεσίγραφο» στη Ρωσία για 30ήμερη «πλήρη και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός, αρχής γενομένης από σήμερα – απειλώντας, σε αντίθετη περίπτωση, με νέες «μαζικές κυρώσεις». Η απάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν ήρθε, παραδόξως, λίγο πριν από τις 2 το πρωί της Κυριακής, ώρα Ρωσίας, γεγονός που υποδηλώνει, σύμφωνα με τους παρατηρητές, ότι δεν απευθυνόταν στους Ρώσους αλλά στον αμερικανό πρόεδρο.

Το μπαλάκι

Πετώντας πίσω το μπαλάκι που μόλις είχε προσγειωθεί στην έδρα του, ο ρώσος πρόεδρος αντιπρότεινε τη διεξαγωγή «απευθείας» και «χωρίς προαπαιτούμενα» διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου τη 15η Μαΐου, την ερχόμενη Πέμπτη δηλαδή, στην Κωνσταντινούπολη. Για να συνοψίσουμε, η (μεγάλη) διαφορά είναι πως το Κίεβο ζητεί από τη Ρωσία κατάπαυση του πυρός προκειμένου να διαπραγματευτεί, ενώ ο Πούτιν θέλει διαπραγματεύσεις που «δεν αποκλείεται» να καταλήξουν σε κατάπαυση του πυρός. Το μείζον ερώτημα σε κάθε περίπτωση είναι: είναι η προσφορά του Κρεμλίνου μια σοβαρή ειρηνευτική πρωτοβουλία; Ή είναι απλώς μια προσπάθεια της Μόσχας να κερδίσει χρόνο και να παρατείνει τον πόλεμο, διασπώντας εν παρόδω τον δυτικό συνασπισμό που στηρίζει την Ουκρανία; Ο Τραμπ, πάντως, φάνηκε για μια ακόμα φορά πρόθυμος να αντιμετωπίσει καλόπιστα τον Πούτιν: «ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΤΩΡΑ!!!», έγραψε χθες βράδυ στο Truth Social.

Το τηλεφώνημα

Η Ουάσιγκτον είχε προτείνει μία 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός ήδη από τον Μάρτιο: η Ουκρανία συμφώνησε, η Ρωσία επέμεινε σε μία σειρά από όρους. Ο αμερικανός πρόεδρος συνέχισε να συμπεριφέρεται στη Μόσχα σαφώς πιο φιλικά σε σύγκριση με το Κίεβο. Την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο, ο τόνος του Λευκού Οίκου είχε φανεί να αλλάζει. Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, για παράδειγμα, δήλωσε πως το Κρεμλίνο ζητεί «υπερβολικά πολλά» και προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τις συνομιλίες αν η Ρωσία δεν δείξει πρόθυμη για την ειρήνη. Σε αυτό το πλαίσιο ταξίδεψαν το Σάββατο στο Κίεβο οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας. Καμιά 15αριά ακόμα ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχαν μέσω βιντεοσύνδεσης σε αυτή τη νέα σύνοδο της «συμμαχίας των προθύμων». Πριν προχωρήσουν σε συνέντευξη Τύπου, ωστόσο, οι «4» που είχαν μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα, μαζί και ο ουκρανός πρόεδρος, τηλεφώνησαν (προσφέροντας ακόμα μία ιστορική φωτογραφία…) στον Τραμπ. Τότε μόνο απηύθυναν το «τελεσίγραφό» τους, με τον Μακρόν να διευκρινίζει πως η 30ήμερη εκεχειρία θα τελούσε υπό την επίβλεψη «κυρίως των ΗΠΑ», αλλά με τη συμβολή «όλων των Ευρωπαίων».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Η απάντηση

Ωρες αργότερα, στη μεταμεσονύκτια απάντηση με την οποία πρότεινε τη διεξαγωγή απευθείας διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου είχαν πραγματοποιηθεί και οι ατελέσφορες διαπραγματεύσεις του 2022, ο Πούτιν δήλωσε πως οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν «στα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης». Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ ήταν θετική: «Ενδεχομένως μια σπουδαία μέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social. Από την πλευρά του, ενδυόμενος με ικανοποίηση τον ρόλο που του προτάθηκε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε χθες τηλεφωνικά τόσο με τον Μακρόν όσο και με τον Πούτιν μιλώντας για «παράθυρο ευκαιρίας» και «ιστορικό ορόσημο» και εκφράζοντας την ετοιμότητα της Τουρκίας να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις. Η μετέπειτα αντίδραση του Κιθ Κέλογκ ήταν πολύ πιο ευθυγραμμισμένη με την επιφυλακτικότητα που εξέφρασαν από την πλευρά τους τόσο ο γάλλος πρόεδρος όσο και οι υπόλοιποι ηγέτες που βρέθηκαν στο Κίεβο το Σάββατο:

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

«Οπως έχει πει επανειλημμένα ο πρόεδρος Τραμπ, σταματήστε τους σκοτωμούς!!!», έγραψε ο Κέλογκ στο X. Πρώτα μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες και, στη διάρκειά της, να προχωρήσουμε σε συνολικές ειρηνευτικές συζητήσεις. Οχι το αντίστροφο», συνέχισε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ

Αλλά ο ίδιος ο Τραμπ είπε τελικά κάτι άλλο: «Ο πρόεδρος Πούτιν της Ρωσίας δεν θέλει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία, αλλά θέλει να συναντηθεί την Πέμπτη στην Τουρκία για να διαπραγματευτεί ένα πιθανό τέλος του αιματοκυλίσματος. Η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό, ΑΜΕΣΑ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Τουλάχιστον θα είναι σε θέση να καθορίσουν αν μια συμφωνία είναι δυνατή ή όχι, και αν δεν είναι, οι ευρωπαίοι ηγέτες, και οι ΗΠΑ, θα γνωρίζουν πώς έχει η κατάσταση, και θα μπορούν να προχωρήσουν αναλόγως! Αρχίζω να αμφιβάλλω ότι η Ουκρανία θα κάνει μια συμφωνία με τον Πούτιν, ο οποίος είναι πολύ απασχολημένος με το να γιορτάζει τη νίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν θα μπορούσε να κερδηθεί (ούτε κατά διάνοια!) χωρίς τις ΗΠΑ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΤΩΡΑ!!!». Ετοιμος δήλωσε αμέσως μετά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη. Σε ανάρτησή του ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία αναμένει την έναρξη πλήρους κατάπαυσης του πυρός τη Δευτέρα, προκειμένου να δημιουργηθεί η απαραίτητη βάση για τη διπλωματία που θα τερματίσει τον πόλεμο. «Και θα περιμένω τον Πούτιν στην Τουρκία την Πέμπτη», είπε.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ