Τετ α τετ Μητσοτάκη – Μελόνι στην Ρώμη: Ο σιδηρόδρομος και οι συζητήσεις…

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Μελόνι στην Ρώμη: Ο σιδηρόδρομος και οι συζητήσεις...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Με μία ευρεία ατζέντα θεμάτων προς συζήτηση, Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι συναντώνται σήμερα στην Ρώμη. Ο πρωθυπουργός και η Ιταλίδα ομόλογός του στο τετ α τετ που θα προηγηθεί της συνεδρίασης του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών, αναμένεται ότι θα θέσουν επί τάπητος όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, όπως:

-Η ανταγωνιστικότητα.

-Η άμυνα και η ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Το μεταναστευτικό.

Αθήνα και Ρώμη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού, έχοντας προτάξει στις Συνοδούς Κορυφής των ηγετών της Ένωσης:

-Την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος.

-Την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

-Την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες.

-Την ενίσχυση των επιστροφών.

-Την ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη.

Η κοινή άμυνα και τα σήματα της Αθήνας

Στον τομέα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, αλλά και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί την στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να μη δημιουργεί, δηλαδή, νέες εξαρτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πρωτεύουσα παρατηρεί με προσοχή της σύγκλιση των θέσεων της Ρώμης με την Άγκυρα. Το τετ α τετ Μητσοτάκη-Μελόνι, άλλωστε, έρχεται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ρώμη, με τα δύο κράτη να ενισχύουν τη συνεργασία τους στον αμυντικό τομέα, με συμφωνίες όπως το κοινό εγχείρημα της ιταλικής Leonardo και της τουρκικής Baykar για κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με την Baykar να έχει εξαγοράσει ήδη την Piaggio Aerospace, ενισχύοντας περαιτέρω τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

Τα γεωπολιτικά

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι, μετά τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών για το Ουκρανικό, θα συζητήσουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης, καθώς και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τη Λιβύη και τη Συρία. Παράλληλα, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, αναμένεται να προκύψει σειρά συμφωνιών, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συνεργασία:

-Στο εμπόριο και στις επενδύσεις.

-Στην ενέργεια και ιδιαίτερα στην προοπτική ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας.

-Στη συνδεσιμότητα, καθώς Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική.

-Στις μεταφορές.

Στον τομέα της άμυνας και με το βλέμμα στραμμένο στο δωδεκαετές στρατηγικό πλάνο μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έχει αφήσει ανοιχτό ενδεχόμενο απόκτησης δύο φρεγατών κλάσης Bergamini. “Υπάρχει η πιθανότητα να αποκτήσουμε δύο ιταλικές μεταχειρισμένες φρεγάτες Bergamini 8.000 τόνων. Οι Fremm είναι πρόλογος για την Constellation, φρεγάτα της επόμενης γενιάς που φιλοδοξούμε να κατασκευάσουμε με τις ΗΠΑ”, έχει αναφέρει.

Ο σιδηρόδρομος

Ακόμα ένα κεντρικό θέμα που αναμένεται να απασχολήσει τις διευρυμένες συζητήσεις στην Ρώμη είναι αυτό των επενδύσεων στον ελληνικό σιδηρόδρομο από την Hellenic Train. Θυγατρική της ιταλικής κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας, Alitalia. Πριν μία εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό στη σημερινή επίσκεψή του, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, για το θέμα της Hellenic Train. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει εκπέμψει το δικό του μήνυμα, αναλύοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τον σιδηρόδρομο. “Τα μέτρα αφορούν στην αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, στη βελτίωση των μηχανισμών ελέγχου και στην ενιαία εποπτεία του συνόλου του σιδηροδρομικού δικτύου…Ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, επαναφέρουμε τον προϊστάμενο αμαξοστοιχίας, η αξιολόγηση θα βασίζεται σε πρότυπα και ψυχομετρικά τεστ στρατιωτικής εκπαίδευσης με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ αναβαθμίζουμε το Κέντρο Εκπαίδευσης, το οποίο εξοπλίζεται με σύγχρονους προσομοιωτές. Ταυτόχρονα, απαιτούμε από την Hellenic Train και τον μέτοχο της να επενδύσει δικά της κεφάλαια και να φέρει νέα, σύγχρονα τρένα που θα αναβαθμίσουν και την ποιότητα της υπηρεσίας”, έχει τονίσει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας, Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Τσάφο. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγγραφες φοιτητών… στη ΓΑΔΑ, προπαγάνδα με κρατικά λεφτά, η κυβέρνηση μπέρδεψε το πίσω με το μπροστά, η Αντιπολίτευση πάει με τα μάτια κλειστά

Εγγραφες φοιτητών… στη ΓΑΔΑ, προπαγάνδα με κρατικά λεφτά, η κυβέρνηση μπέρδεψε το πίσω με το μπροστά, η Αντιπολίτευση πάει με τα μάτια κλειστά

Με θεατρινισμούς και κούφια επικοινωνιακή τακτική «δουλεύεις» σεζόν δεν κάνεις καριέρα πολιτική. Νέο κουτάκι στα μηχανογραφικά…