Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και μηδενικής περιεκτικότητας σε λίπος, ενώ όντας πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες αυξάνουν τον κορεσμό και μειώνουν την αποθήκευση λίπους.
Και καθώς είμαστε ένα βήμα πριν το καλοκαίρι, ήρθε η ώρα να προσθέσεις στο διατροφολόγιό σου εκείνα που θα σε βοηθήσουν να χάσεις τα κιλά πριν την παραλία:
- Κεράσια: η θετική τους δράση στη μείωση του σωματικού βάρους οφείλεται και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.
Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες. Ταυτόχρονα, το πλούσιο περιεχόμενο των κερασιών σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β αυξάνει την πνευματική διαύγεια και μνήμη.
Επιπλέον, τα κεράσια έχουν δρουν αποτοξινωτικά, για το ήπαρ, τη χολή και τους αδένες. Ακόμη, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, καθώς είναι διουρητικά και χωνευτικά.
Το πλούσιο περιεχόμενο σε σίδηρο και βιταμίνη C κάνει τα κεράσια ιδανική τροφή για άτομα με σιδηροπενική αναιμία, καθώς επίσης τα κεράσια καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.
Επιπρόσθετα, τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό και έτσι δρουν ανακουφιστικά στα συμπτώματα της ρευματοειδούς και της ουρικής αρθρίτιδας. Τέλος, η υψηλή περιεκτικότητα των κερασιών σε ανθοκυανίνες συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και του σακχαρώδη διαβήτη.
- Αγκινάρες: Η κατανάλωση αγκινάρας αλλά και αφεψημάτων με εκχυλίσματα αγκινάρας συμβάλλουν στο αδυνάτισμα, μιας και έχουν αποτοξινωτική δράση χάρη στη διουρητική δράσης της.
Η αγκινάρα είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία σιλυμαρίνη, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, η εμφάνιση των οποίων συνδέεται με διάφορες μορφές καρκίνου. Το δεύτερο σημαντικό συστατικό της αγκινάρας η κυναρίνη διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως κοιλιακός πόνος, ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
Η αγκινάρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, C, και Κ, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή της να συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, στην πήξη του αίματος και στην καλή όραση. Επιπλέον, η αγκινάρα περιέχει μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Επίσης, η αγκινάρα αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι υπεύθυνες για την λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την σωστή ανάπτυξη των εμβρύων. Επίσης η υψηλή συγκέντρωση φυλλικού οξέος μειώνει την παραγωγή ομοκυστεΐνης, ουσία υπεύθυνη για την αθηρoσκλήρυνση.
- Σπαράγγι: Το σπαράγγι είναι ένα άγριο χόρτο και άρχισε να καλλιεργείται στην Ελλάδα από το 1960. Το βρίσκουμε την άνοιξη (Μάρτιο – Μάιο). Περιέχει 90-95% νερό. Ανάλογα με το χρώμα τους διακρίνονται σε άσπρα, ιώδη και πράσινα.Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να έχει την ικανότητα να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
Περιέχει επίσης φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην μειωμένη απορρόφηση του λίπους.
Το κάλιο, η βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ που περιέχει έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.Το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθά στην αποτροπή των βλαβών του DNA, έτσι φαίνεται ότι μπορεί να προλάβει ορισμένες μορφές καρκίνου, και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ που περιέχει το σπαράγγι, προλαμβάνει την οστεοπόρωση και βοηθάει στην πήξη του αίματος.
- Αρακάς: Μπορεί να τον βρίσκουμε όλο τον χρόνο κατεψυγμένο όμως κατά την διάρκεια της άνοιξης μπορούμε να βρούμε φρέσκο αρακά. Όπως και τα περισσότερα λαχανικά είναι χαμηλός σε λιπαρά και πλούσιος σε φυτικές ίνες, τα οποία όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους.
Επιπρόσθετα περιέχουν και βιταμίνη Α και Κ οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για υγιή όραση και τα οστά. Ακόμα, είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο, καροτενοειδή και πολυφαινόλες. Περιέχει και αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν αντι-γηραντικές ιδιότητες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τέλος αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης.
Διατροφικό tip: Εφόσον αποτελεί καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης αποτελεί πολύ καλή επιλογή κατά την διάρκεια της νηστείας.
- Φράουλες: Είναι πλούσιες στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, στην πρόληψη της αναιμίας μιας και αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου και στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών.
Επιπλέον, περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα και κάλιο για την καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Δρουν αιμοστατικά (σε αιματουρία ,εντερικές αιμορραγίες και μητρορραγίες). Ανακουφίζουν από τους ερεθισμούς της χοληδόχου κύστης.
Συνίσταται σε όσους υποφέρουν από συκώτι, νεύρα, ρευματισμούς, αρθριτικά.
Ωστόσο, η κατανάλωση φραουλών δεν ενδείκνυται για άτομα με έλκος, φλεγμονές εντέρου και σπαστική κολίτιδα, λόγω του ότι είναι όξινες και προκαλούν τυμπανισμό.
Επίσης, η φράουλα είναι αρκετά επιβαρυμένη με λιπάσματα και φυτοφάρμακα γιατί ο φλοιός της είναι πολύ λεπτός και δεν την προστατεύει. Έτσι, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε βιολογικές φράουλες.
Πηγή: govastileto.gr