Ουκρανία και Ρωσία θα προχωρήσουν σε άμεσες συνομιλίες για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, καθώς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποδέχτηκε την πρόταση του Βλαντιμίρ Πουτιν για απευθείας διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα στην Τουρκία την Πέμπτη.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η χώρα του θα παράσχει την απαραίτητη βάση για διπλωματία και εξέφρασε την ελπίδα «ότι αυτή τη φορά οι Ρώσοι δεν θα ψάξουν για δικαιολογίες». Μάλιστα δήλωσε ότι ο ίδιος θα είναι αυτός που θα ηγηθεί της ουκρανικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία και κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να τον συναντήσει.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει σχόλιο από τη ρωσική πλευρά για το εάν ο Πούτιν θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ουκρανού προέδρου και θα ταξιδέψει και αυτός στην Τουρκία.
Αν και ο Ζελένσκι στο μήνυμά του είπε ότι αναμένει από τη Ρωσία να προχωρήσει από σήμερα Δευτέρα σε κατάπαυση πυρός, αυτό δεν φαίνεται να τίθεται ως όρος για την πραγματοποίηση της συνάντησης.
Σύμφωνα με τον δημοσιογραφικό ιστότοπο Axios η Ουκρανία θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις ακόμα κι αν η Ρωσία συνεχίσει τις επιθέσεις.
«Όχι» Πούτιν σε εκεχειρία πριν τις διαπραγματεύσεις
Ο Πούτιν εξάλλου έκανε ξεκάθαρο στο μήνυμά του ότι καλεί το Κίεβο να συμμετάσχει σε συνομιλίες για μία «διαρκή ειρήνη» χωρίς προαπαιτούμενα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψει προσωρινή κατάπαυση πυρός μέσα από τις διαπραγματεύσεις, αλλά όχι νωρίτερα.
Το μήνυμα του Πούτιν ήρθε αφού οι ηγέτες της Ουκρανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησαν επίσης μια άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών και απείλησαν να εντείνουν την πίεση στη Μόσχα εάν δεν την αποδεχθεί.
Οι ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Κίεβο το Σάββατο, δήλωσαν ότι η έκκλησή τους υποστηρίζεται από τον Τραμπ, και απείλησαν με «μαζικές» νέες κυρώσεις στη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε το τελεσίγραφο και την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών και αντιπρότεινε απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που υποτίθεται έχει αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις καθώς δεν υπήρξε μέχρι στιγμής συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας, έσπευσε να καλωσορίσει την πρόταση του Πούτιν.
«Ο πρόεδρος Πούτιν της Ρωσίας δεν θέλει να έχει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία, αλλά θέλει να συναντηθεί την Πέμπτη, στην Τουρκία, για να διαπραγματευτεί ένα πιθανό τέλος στο λουτρό αίματος. Η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό, άμεσα».
«Τουλάχιστον θα είναι σε θέση να καθορίσουν αν είναι δυνατή ή όχι μια συμφωνία, και αν δεν είναι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, και οι ΗΠΑ, θα γνωρίζουν πού βρίσκονται όλα, και θα μπορούν να προχωρήσουν αναλόγως!» πρόσθεσε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο truth social.
Μπλόφες
Την ώρα που δυτικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι ο Ζελένσκι έριξε το γάντι στον Πούτιν καλώντας τον σε τετ α τετ συνάντηση, στη Μόσχα δείχνουν αποφασισμένοι να διεξάγουν διαπραγματεύσεις χωρίς να υποχωρούν στους όρους που έχουν θέσει.
«Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα των συζητήσεων που διακόπηκαν το 2022 και, φυσικά, την κατάσταση στο πεδίο της μάχης», δήλωσε η Γιούλια Σαποβάλοβα, ανταποκρίτρια του Al Jazeera, αναφερόμενη στις προηγούμενες συνομιλίες.
Έχοντας το πάνω χέρι στο πεδίο των μαχών και με την αλλαγή στάσης από τις ΗΠΑ, αναλυτές επισημαίνουν ότι η Μόσχα δύσκολα θα υποχωρήσει από τα αιτήματά της που περιλαμβάνουν προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών και ουδετερότητα της Ουκρανίας.
Στο τηλεοπτικό του μήνυμα το βράδυ της Κυριακής, ο Πούτιν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σχέδιο συμφωνίας του 2022 που είχε θέσει στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το εν λόγω σχέδιο συμφωνίας προέβλεπε ότι η Ουκρανία θα έπρεπε να συμφωνήσει σε μόνιμη ουδετερότητα με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.
Μακρύς δρόμος για εκεχειρία
Ο Anatol Lieven, διευθυντής του Προγράμματος Ευρασίας στο Ινστιτούτο Quincy Institute for Responsible Statecraft, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης, δήλωσε στο Al Jazeera ότι και οι δύο πλευρές προσπαθούν να κατηγορήσουν η μία την άλλη για την αποτυχία τους να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός εν μέσω της πίεσης του Τραμπ να τερματιστεί ο πόλεμος.
«Ο Τραμπ απείλησε ότι θα αποχωρήσει από την ειρηνευτική διαδικασία εάν δεν υπάρξει σύντομα κάποιου είδους διευθέτηση ή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Και το ερώτημα είναι ποιον κατηγορεί για την αποτυχία. Αν κατηγορήσει περισσότερο τους Ρώσους, τότε η πλήρης αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί και οι κυρώσεις με τις οποίες έχει απειλήσει θα ενταθούν», δήλωσε ο Λίβεν.
«Αν, όμως, κατηγορήσει περισσότερο την Ουκρανία, τότε, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, θα αναστείλει την αμερικανική βοήθεια και τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών προς την Ουκρανία και αυτό, φυσικά, θα αποδυναμώσει δραστικά τη στρατιωτική θέση της Ουκρανίας και θα ενισχύσει τη θέση της Ρωσίας»
Η κάθε πλευρά, σύμφωνα με τον ίδιο, ελίσσεται με βασικό μέλημα να κατηγορήσει την απέναντι πλευρά ότι δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα τη λήξη του πολέμου.
Μέχρι στιγμής συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, αλλά οι συνομιλίες και η συμφωνία είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα. Ακόμα κι αν η πίεση στην Ουκρανία έχει γίνει ασφυκτική είναι δύσκολο να δεχτεί να συνθηκολογήσει, όπως και η Ρωσία να φανεί υποχωρητική τη στιγμή που οι συνθήκες την ευνοούν.
Πηγή: in
Πηγή: tanea.gr