Πόλεμος πείνας: Το σύνολο του πληθυσμού στη Γάζα είναι αντιμέτωπο με κρίσιμο κίνδυνο λιμού

Πόλεμος πείνας: Το σύνολο του πληθυσμού στη Γάζα είναι αντιμέτωπο με κρίσιμο κίνδυνο λιμού

Η καταστροφή των υποδομών, ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός και η αδυναμία πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια έχουν οδηγήσει τη Γάζα στο χείλος του λιμού, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες απόγνωσης.

Απαγόρευση Ανθρωπιστικής Βοήθειας: 60 μέρες αποκλεισμού

Από τον Μάρτιο του 2025, έχει επιβληθεί αυστηρός αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας, εμποδίζοντας την είσοδο τροφίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων αγαθών.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες προηγουμένως προσέφεραν βοήθεια στον πληθυσμό, βρίσκονται ανίσχυρες μπροστά στην έλλειψη πρόσβασης.

Επί περισσότερες από 60 ημέρες, τα αγαθά που απαιτούνται για την επιβίωση των κατοίκων έχουν εξαντληθεί, και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πότε θα επιτραπεί η είσοδος νέας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 93% του πληθυσμού της Γάζας βιώνει κρίση ή ακόμα πιο σοβαρές καταστάσεις επισιτιστικής ανασφάλειας.

Η αξιολόγηση της Ενιαίας ταξινόμησης φάσεων επισιτιστικής ασφάλειας (IPC) καθορίζει ότι περίπου το 22% του πληθυσμού (470.000 άτομα) βρίσκεται σε κατάσταση «καταστροφής» (επίπεδο 5), ενώ ένα εκατομμύριο άνθρωποι (54%) είναι σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» (επίπεδο 4).

Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί δραματικά σε σχέση με την προηγούμενη ανάλυση, γεγονός που αποδεικνύει τη συνεχώς αυξανόμενη πίεση που ασκείται στον πληθυσμό της περιοχής.

Οι δείκτες αυτοί καταδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος: μια εκτίμηση για το μέλλον της περιοχής δείχνει ότι το σύνολο του πληθυσμού ενδέχεται να βρεθεί σε συνθήκες καταστροφής ή έκτακτης ανάγκης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2025, εάν δεν υπάρξει άμεση βοήθεια.

Η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς

Κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Απριλίου και 10ης Μαΐου, τα επίπεδα του υποσιτισμού βρίσκονταν σε «συναγερμό» και «σοβαρότητα».

Παρά της περιοδικής ανακούφισης λόγω της προσωρινής εκεχειρίας, ο υποσιτισμός αναμένεται να επιδεινωθεί και να φτάσει σε «κρίσιμο» επίπεδο από τις 11 Μαΐου έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2025.

Ειδικά στη Βόρεια Γάζα και στη Ράφα, οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφερε ότι συλλέγει σκουπίδια για να τα πουλήσει και να αγοράσει τρόφιμα, ενώ το ένα τέταρτο δήλωσε ότι δεν έχει πλέον σκουπίδια αξίας. Οι παρατηρήσεις αποκαλύπτουν ότι η κοινωνική τάξη καταρρέει.

Αποσύνθεση των βασικών υπηρεσιών

Η διακοπή των βασικών υπηρεσιών έχει βυθίσει τη Λωρίδα της Γάζας σε κατάσταση αποσύνθεσης.

 Οι 25 αρτοποιείες που υποστηρίζονται από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) έχουν κλείσει, ενώ τα περισσότερα από τα 177 μαγειρεία που προσέφεραν ζεστά γεύματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης τροφίμων.

Επιπλέον, οι τιμές των βασικών αγαθών αυξάνονται συνεχώς, με το αλεύρι σίτου να φτάνει τις 520 δολάρια ΗΠΑ ανά 25 κιλά στη Γάζα και το Χαν Γιούνις, ποσοστό αύξησης 3.000% από τον Φεβρουάριο του 2025.

Ανεπαρκής στρατηγική ανθρωπιστικής βοήθειας

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν στις 5 Μαΐου ένα σχέδιο για την παράδοση τροφίμων και άλλων ειδών, ωστόσο αυτό θεωρείται ανεπαρκές.

Η διανομή τροφίμων μέσω των προτεινόμενων μηχανισμών μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Επιπλέον, η αναγγελία μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και η αδυναμία των ανθρωπιστικών οργανώσεων να παραδώσουν βοήθεια ενισχύουν την ανησυχία ότι οι συνθήκες λιμού είναι όλο και πιο πιθανές στην περιοχή για την περίοδο από τον Μάιο έως το Σεπτέμβριο.

Η έκκληση

Απαιτείται άμεση δράση για να αποφευχθούν περαιτέρω θάνατοι, λιμός και οξεία υποσιτισμός, καθώς και η κατάρρευση σε κατάσταση λιμού.

Αυτό συνεπάγεται τον τερματισμό των εχθροπραξιών, τη διασφάλιση της απεριόριστης πρόσβασης των ανθρωπιστικών οργανώσεων, την αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών και των εμπορικών ροών, καθώς και την παροχή επαρκούς βοήθειας για τη διάσωση ζωών.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ