Η κεντρική πλατεία του Chiclayo, στο Περού, ήταν γεμάτη φασαρία, την ώρα που ο κόσμος περίμενε με ανυπομονησία καθώς ανέβαιναν οι σκαλωσιές για τις τεράστιες οθόνες μπροστά από τον καθεδρικό ναό της πόλης. Η υπαίθρια λειτουργία του Σαββάτου θα ήταν πολύ ιδιαίτερη: ένας εορτασμός που θα σηματοδοτούσε την άνοδο του Πάπα Λέοντα ΙΔ’, του πρώτου Αμερικανού Πάπα στον κόσμο – αλλά πιο γνωστού εκεί ως Ρομπέρτο.
Τα πανό που ήταν απλωμένα γύρω από την πλατεία έδειχναν το χαμογελαστό πρόσωπο του Πάπα Λέοντα, σε ύψος τριών μέτρων. Πινακίδες έξω από ένα τοπικό εστιατόριο διαφήμιζαν ότι το στιφάδο κατσίκας ήταν η αγαπημένη του παραγγελία για μεσημεριανό γεύμα, όταν ζούσε εκεί.
Ο Πάπας Λέων γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως Ρόμπερτ Πρεβόστ, αλλά για το υιοθετημένο του έθνος, το Περού, όπου απέκτησε την υπηκοότητα το 2015, είναι ένας Chiclayano, ένας γιος της πολυσύχναστης πόλης του βόρειου Περού, όπου υπηρέτησε ως επίσκοπος για χρόνια, αφού πρώτα εργάστηκε ως ιερέας στην ύπαιθρο.
Εδώ, όλοι έχουν μια ιστορία γι’ αυτόν.
Η σχέση του με τον κόσμο
Πίσω στη δεκαετία του 1980, ο Νικανόρ Παλάτσιος ήταν παπαδοπαίδι με τον Πάπα Λέοντα κατά τη διάρκεια της πρώιμης ιεροσύνης του στη γειτονική Piura και ταξίδευε μαζί του στην περιοχή για λειτουργίες. «Όντας ο νεότερος ιερέας, τον έστελναν συχνά στο πεδίο», θυμάται ο Παλάτσιος, που σήμερα είναι τεχνικός της πολεμικής αεροπορίας. «Μας έπαιρνε μαζί του με το τζιπ της ενορίας για να γευματίσουμε».
«Δεν ήταν δύσκολο γι’ αυτόν να προσαρμοστεί. Υπήρχε ένα μικρό χωριό τότε, που ονομαζόταν 50ο χιλιόμετρο, στην παναμερικανική εθνική οδό. Μας πήγαινε εκεί για κρέας και τηγανητές μπανάνες. Του άρεσαν αυτά τα πράγματα και του άρεσε να πηγαίνει στην εξοχή. Έτρωγε ακριβώς όπως ένας αγρότης από το βόρειο Περού: γιούκα, τηγανητά ψάρια, ίσως μια μπουκιά τηγανητό κρέας», αναφέρει δημοσίευμα του CNN.
«Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν οι συμβουλές του, γιατί πολλοί νέοι, ακόμη και τότε, θα χάνονταν, αλλά αυτός ήταν απλώς ένας νέος άνδρας, 24 ή 25 ετών, πολύ σοβαρός και γεμάτος συμβουλές», είπε ο Παλάτσιος, του οποίου η μητέρα πέθανε όταν ήταν μικρός και για τον οποίο ο Πάπας Λέων και τα άλλα παπαδοπαίδια έγιναν μια δεύτερη οικογένεια, όπως λέει.
Πολλά χρόνια αργότερα, ως επίσκοπος στο Chiclayo, η προφορά του Λέοντα ήταν ακόμα «πολύ αμερικανική», σύμφωνα με τον τοπικό ιερέα Έμερσον Λιζάνα, 30 ετών, αλλά η παρουσία του ήταν βαθιά οικεία σε αυτό το βόρειο περουβιανό φυλάκιο.
«Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόταν στους ανθρώπους, η παρουσία του σε περιέβαλλε με μια αίσθηση εμπιστοσύνης. Είχε λατινοαμερικάνικη καρδιά», είπε ο Λιζάνα, περιγράφοντας πώς ο τότε επίσκοπος έγινε μέρος της καθημερινής ζωής του Chiclayo, επισκεπτόμενος τις φτωχότερες γειτονιές της πόλης και μεταφέροντας έναν σταυρό στους έρημους δρόμους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Ανησυχία για το αβέβαιο μέλλον
Το Chiclayo είναι μια πόλη που φημίζεται για τη θέρμη των πιστών της, ακόμη και στο βαθιά καθολικό Περού. Σύμφωνα με την απογραφή του 2017, ο πληθυσμός του Περού είναι 90% χριστιανικός και 76% καθολικός – περισσότερο από την Ιταλία και πολύ περισσότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι καθολικοί είναι κάτω από 20%.
Ο Λέων, που θεωρείται ευρέως προοδευτικός πάπας και ιδεολογικός διάδοχος του Πάπα Φραγκίσκου, συνεργάστηκε στενά με τους πιο άπορους στο Chiclayo, συντονίζοντας τοπικές ΜΚΟ, εκκλησίες και θρησκευτικές ομάδες στα τέλη της δεκαετίας του 2010.
Αλλά η θητεία του δεν ήταν χωρίς κριτική – τρεις γυναίκες που φέρονται να κακοποιήθηκαν από έναν τοπικό ιερέα δημοσίευσαν επιστολή τον περασμένο Σεπτέμβριο κατηγορώντας τον Λέοντα ότι δεν διερεύνησε πλήρως τους ισχυρισμούς τους όσο ήταν επίσκοπος. Ο νέος Πάπας έχει επίσης κριθεί από τους Καθολικούς για την Επιλογή να αλλάξει τις απόψεις του σχετικά με τις αμβλώσεις- ένας λογαριασμός Χ με το όνομα του Πρεβόστ μοιραζόταν στο παρελθόν άρθρα επικριτικά για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και την «ιδεολογία του φύλου».
Η Λιζ Μεντράνο, από την ομάδα υπεράσπισης Moshikas Diversas LGBTQI+ της περιοχής, δήλωσε στο CNN ότι φοβάται ότι ο διορισμός του Leo θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον θρησκευτικό συντηρητισμό στη χώρα.
«Ανησυχούμε πολύ. Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, υπάρχει μεγάλη συγκίνηση στην επαρχία και στην περιοχή σχετικά με τον διορισμό του Πάπα που ήταν από το Chiclayo. Ο υπερσυντηρητισμός, ο φονταμενταλισμός, νέα κινήματα μπορεί να αναδυθούν από τις ευαγγελικές και καθολικές ρίζες», δήλωσε.
«Πάνω απ’ όλα είναι η Εκκλησία που έχει διατηρήσει αυτή την ιδέα ότι είναι κατά των αμβλώσεων, ότι η άμβλωση είναι επίσης αμαρτία, ότι είναι φόνος. Και αυτό συνεχίζει να αναφέρεται και να επαναλαμβάνεται από τις αρχές του Περού».
Η πρόσβαση στην άμβλωση είναι πολύ περιορισμένη στο Περού- το 2023, τα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Περού ότι παραβίασε τα δικαιώματα ενός 13χρονου κοριτσιού, στο οποίο αρνήθηκαν την άμβλωση μετά από χρόνια βιασμού από τον πατέρα της και στη συνέχεια φυλακίστηκε από τις τοπικές αρχές αφού απέβαλε.
«Μπορούμε πάντα να κάνουμε κάτι καλύτερο»
Παρόλα αυτά, για έναν πάπα, ο κοινωνικός προοδευτισμός του Λέοντα σε άλλους τομείς θεωρείται τοπικά ως μια συνολικά «καλή κατεύθυνση» από ορισμένους υποστηρικτές των δικαιωμάτων, τονίζει το CNN.
«Δεν περιμένουμε ότι ξαφνικά ο Πάπας θα βγει και θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά ίσως πάρει μια θέση που θα είναι λίγο πιο ανθρώπινη και θα στιγματίζει λιγότερο τις γυναίκες που διακόπτουν την εγκυμοσύνη τους», δήλωσε η Ροζίνα Βασκιέθ, διευθύντρια μιας ομάδας για τα δικαιώματα των γυναικών στο Περού.
Το ενδιαφέρον για την αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης αποτελεί μέρος της κοσμοθεωρίας των Αυγουστινιανών ιερέων όπως ο Λέων, σύμφωνα με τον μοναχό Πιπέ, δάσκαλο σε ένα σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Αυγουστινιανών στα περίχωρα του Chiclayo.
«Για εμάς τους Αυγουστινιανούς, ο Θεός είναι η αλήθεια και για εμάς η αναζήτηση της αλήθειας είναι αναζήτηση του Θεού», δήλωσε ο Πιπέ. «Αυτό που ελπίζω είναι ότι ο Λέων μπορεί να είναι ένας Πάπας που θα γίνει σημάδι ενότητας για την εκκλησία: μπορούμε πάντα να κάνουμε κάτι καλύτερο, μέσω του διαλόγου και της κατανόησης, τόσο στο εσωτερικό της εκκλησίας μας όσο και με άλλες θρησκείες», πρόσθεσε.
Ο 30χρονος Πιπέ χειροτονήθηκε προσωπικά από τον Λέοντα το 2023 και τον ευλόγησε σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με την παράδοση- μια ευλογία που τώρα αστειεύεται ότι μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο στις πιθανότητες του Λέοντα κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου του Βατικανού για την επιλογή του νέου Πάπα την περασμένη εβδομάδα.
«Για να δούμε», γέλασε. «Όταν ο Βενέδικτος ήταν Πάπας, η Γερμανία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μετά ήταν Πάπας ο Φραγκίσκος και κέρδισε η Αργεντινή… τώρα, που είναι Πάπας ο Ρομπέρτο, είτε το Περού είτε οι ΗΠΑ θα κερδίσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο».
Πηγή: tanea.gr