Ουκρανία: Η προσπάθεια του Τραμπ για την λήξη του πολέμου κορυφώνεται με πρόκληση προς τον Πούτιν

Ουκρανία: Η προσπάθεια του Τραμπ για την λήξη του πολέμου κορυφώνεται με πρόκληση προς τον Πούτιν

Σε μία κρίσιμη καμπή έφτασε η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να εξασφαλίσει την ειρήνη στην Ουκρανία, καθώς ο Ουκρανός Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συμμετάσχει σε συνομιλίες αυτή την εβδομάδα.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο έντονης διπλωματίας, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου, όπου ο Πούτιν έχει προτείνει απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Μία εύθραυστη διαδικασία για την ειρήνη στην Ουκρανία

Εντούτοις, η εύθραυστη διαδικασία περιβάλλεται από αμφιβολίες και ανεπίλυτες διαφορές – ο Ζελένσκι και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του έχουν επιμείνει ότι η Ρωσία αρχίζει τη Δευτέρα μια εκεχειρία 30 ημερών και έχουν απειλήσει με δραματική αύξηση των κυρώσεων εάν ο Πούτιν αρνηθεί. Υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια, αν και ο ίδιος ο Τραμπ ήταν πιο επιφυλακτικός στα δημόσια σχόλιά του, με τον Πούτιν να αγνοεί τις απαιτήσεις τους, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

«Θα είμαι στην Τουρκία αυτή την Πέμπτη», δήλωσε ο Ζελένσκι αργά την Κυριακή στην καθημερινή του ομιλία προς τους Ουκρανούς. «Ελπίζω ότι αυτή τη φορά, ο Πούτιν δεν θα ψάχνει για δικαιολογίες γιατί δεν μπορεί να έρθει. Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε νέα ώθηση στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου την Πέμπτη, καλώντας τον Πούτιν και τον Ζελένσκι να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός, αυξάνοντας την προοπτική κυρώσεων εάν τα ρωσικά στρατεύματα δεν την τηρήσουν. Την Κυριακή, έδωσε συνέχεια, προτρέποντάς τους να καθίσουν και να συνομιλήσουν.

«ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΤΩΡΑ!!!» ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα Truth Social.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, σύμμαχος του Τραμπ, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι έχει διακομματική υποστήριξη για ένα νομοσχέδιο που θα θέσπιζε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που θα «έσπαγαν κόκκαλα», συμπεριλαμβανομένων δασμών 500% στις εισαγωγές από χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, προϊόντα πετρελαίου, φυσικό αέριο ή ουράνιο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι πρόκειται να παρουσιάσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας τη Δευτέρα, καθώς η Βρετανία φιλοξενεί για πρώτη φορά μια συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών ασφαλείας.

Εξελίξεις και συζητήσεις

Η κίνηση σχετικά με την Ουκρανία ήρθε εν μέσω ενός καταιγισμού δραστηριοτήτων, καθώς ο Τραμπ ετοιμάζεται να επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα τα κράτη του Κόλπου. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, στις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν, στον πόλεμο στη Γάζα και συνέβαλαν στην άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Ο Τραμπ συντονίζεται περισσότερο με τους Ευρωπαίους συμμάχους του και τους Ουκρανούς τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς προσπαθεί να πιέσει τον Πούτιν να τερματίσει έναν πόλεμο που διαρκεί πάνω από τρία χρόνια. Ωστόσο, η δημόσια ρητορική του δεν έχει συμβαδίσει απόλυτα με τη δική τους, προκαλώντας αμφιβολίες για το αν ο Τραμπ είναι έτοιμος να αρχίσει να εφαρμόζει έναν δραματικό γύρο νέων κυρώσεων.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας, ο Κιρ Στάρμερ του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Ντόναλντ Τουσκ της Πολωνίας επισκέφθηκαν μαζί το Σάββατο το Κίεβο σε μια επίδειξη υποστήριξης προς τον Ζελένσκι και ουσιαστικά έδωσαν τελεσίγραφο στον Πούτιν, προειδοποιώντας ότι μια νέα διαδικασία κυρώσεων θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, εκτός εάν η Ρωσία σταματήσει τις επιθέσεις της στην Ουκρανία.

Φωτογραφία από την επίσκεψη. Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Ο Τραμπ είχε εγκρίνει τη δήλωσή τους και είχε καταστήσει σαφές σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι θα συμφωνούσε μαζί τους – ακόμη και με πρόσθετες κυρώσεις, αν χρειαστεί, σύμφωνα με Ευρωπαίο κυβερνητικό αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Καθώς περνούσε η προθεσμία τα μεσάνυχτα της Κυριακής, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα μείωνε τις επιθέσεις της. Η Ουκρανία κατέρριψε 55 από τα 108 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που οι δυνάμεις του Κρεμλίνου εκτόξευσαν κατά στόχων σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε η Αεράμυνα του στρατού στο Telegram νωρίς τη Δευτέρα.

Ο Μακρόν μίλησε ξανά με τους Ευρωπαίους ομολόγους του το απόγευμα της Κυριακής και στη συνέχεια είχε συνομιλίες με τον Ζελένσκι και τον Τραμπ για να συντονιστούν ενόψει των κρίσιμων ημερών, σύμφωνα με ανακοίνωση του μεγάρου Ελιζέ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διατηρούν τη θέση τους ότι η Ρωσία πρέπει να τηρήσει κατάπαυση του πυρός από τη Δευτέρα και θα πρέπει να αναμένει μια ισχυρή απάντηση από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις, δήλωσε την Κυριακή ένας ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως αυτή τη θέση.

Ακόμη και περαιτέρω κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ήταν καθόλου απλές, διότι απαιτούν ομοφωνία μεταξύ των 27 μελών και η Ουγγαρία έχει επανειλημμένα καθυστερήσει προηγούμενες προσπάθειες.

Το μέλλον των διαπραγματεύσεων

Ενώ η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο για τον τερματισμό του πολέμου της στην Ουκρανία, είναι «ανθεκτική σε κάθε είδους πίεση», δήλωσε το Σάββατο στο CNN ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι απαιτήσεις του Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου έχουν αρχίσει να προκαλούν ενόχληση στον Τραμπ, ο οποίος είχε υποσχεθεί και απέτυχε να προσφέρει ειρήνη μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της δεύτερης θητείας του.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επιμείνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία δίνει στο Κρεμλίνο τον πλήρη έλεγχο τεσσάρων περιοχών στην ανατολική και νοτιοανατολική Ουκρανία που προσαρτήθηκαν παράνομα το 2022 – ακόμη και αν δεν έχουν καταληφθεί πλήρως από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου.

Οι ΗΠΑ έχουν, αντίθετα, προτείνει να παγώσει η σύγκρουση, λίγο πολύ, κατά μήκος των σημερινών γραμμών του μετώπου, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών στα χέρια της Μόσχας. Η κυβέρνηση Τραμπ είναι επίσης έτοιμη να αναγνωρίσει την ουκρανική περιοχή της Κριμαίας που προσάρτησε ο Πούτιν το 2014 ως ρωσική, ανέφερε το Bloomberg τον Απρίλιο.

Αφού ο Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο το Σαββατοκύριακο ότι είναι έτοιμος για «σοβαρές συνομιλίες», ο Τραμπ χαιρέτισε «μια δυνητικά μεγάλη μέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!» σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Τουρκία είχε φιλοξενήσει στο παρελθόν συνομιλίες μεταξύ χαμηλόβαθμων αξιωματούχων της Ρωσίας και της Ουκρανίας το 2022, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας, αλλά οι διαπραγματεύσεις αυτές κατέρρευσαν μετά την αποκάλυψη της σφαγής αμάχων από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου στα περίχωρα του Κιέβου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαδραμάτισε επίσης ρόλο στη μεσολάβηση για μια συμφωνία του 2022 που θα επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Ο Ερντογάν, ο υποψήφιος οικοδεσπότης των συνομιλιών της Πέμπτης, μίλησε με τον Πούτιν την Κυριακή και δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε μια «μόνιμη λύση» στον πόλεμο, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Πούτιν δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ασχοληθούν με τα βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης στην Ουκρανία και να εγκαθιδρύσουν μια μόνιμη ειρήνη. Η Μόσχα σχεδιάζει να συμμετάσχει στις συνομιλίες «χωρίς καμία προϋπόθεση», πρόσθεσε.

«Δεν αποκλείουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων θα είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σε κάποιες νέες εκεχειρίες», είπε.



Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ