ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:16
“Σήμερα δεν είχαμε μια τυπική συνάντηση, αλλά μια ουσιαστική ευκαιρία να συντονίσουμε τον βηματισμό μας σε όλα τα επίπεδα, με πολύ μεράκι και καλή διάθεση”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη.
“Εκπροσωπούμε δύο ιστορικά μεσογειακή έθνη με βαθύτατους δεσμούς που πλέον ενώνονται από κοινές προκλήσεις και κοινές ευκαιρίες. Κοινή μας δήλωση είναι να διευρύνουμε τη συνεργασία μας”, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι Ελλάδα και Ιταλία θα κάθονται δίπλα-δίπλα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία το β’ εξάμηνο του 2027 και η Ιταλία το α’ εξάμηνο του 2028. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, “θα καθορίσουμε σε επίπεδο Συμβουλίου τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και θα πρέπει από σήμερα να προετοιμαστούμε για την πρόκληση αυτή”.
Αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο χώρες ανέφερε:
Ηλεκτρική διασύνδεση: Υπεγράφη μνημόνιο μεταξύ ΑΔΜΗΕ και TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. “Θέλουμε να τριπλασιάσουμε τη δυνατότητα διασύνδεσης από τα 500 MW στα 1.500 MW”.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πέρυσι η Ελλάδα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά μετά το 2000, ενώ η Ιταλία, από την πλευρά της, εισάγει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, άρα πρόκειται για μία αμοιβαία επωφελή συνεργασία.
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ferrovie dello Stato (ιταλικών κρατικών σιδηροδρόμων) και ελληνικού υπουργείου Μεταφορών: “Κάνουμε ουσιαστικά μια επανεκκίνηση της σχέσης μας που δοκιμάστηκε στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών – η Ελλάδα καλείται να επενδύσει πάνω από 400 εκατ. στην αναβάθμιση του δικτύου της και την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας, ενώ η Ιταλία θα επενδύσει άλλα 360 εκατ. ευρώ για νέα τρένα.”
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε να προβεί σε επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για:
-Την αγορά συνολικά 23 τρένων, οκτώ υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου
-Τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια συντήρηση των αμαξοστοιχιών
Οι δεσμεύσεις του ομίλου Ferrovie dello Stato θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα.
Διμερές εμπόριο: “Το εμπόριο μεταξύ των χωρών μας είναι στα 12 δισ. ευρώ, μπορούμε να πετύχουμε και περισσότερα, να προσελκύσουμε ιταλικές επενδύσεις και να δρομολογήσουμε ελληνικές επενδύσεις στην Ιταλία, ιδίως στον τομέα της ενέργειας”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν η Συρία, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην ανάγκη να προχωρήσει η πολιτική μετάβαση χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, με σεβασμό στο δίκαιο της θάλασσας, ενώ εκφράσαμε επίσης τον αποτροπιασμό μας για τις σφαγές χριστιανικών πληθυσμών. Μιλήσαμε επίσης για τη Λιβύη και για την ανάγκη ελέγχου των μεταναστευτικών ροών. Στο πρόσωπο της Τζόρτζια η ελληνική κυβέρνηση βρήκε ίσως τον πιο δυνατότης σύμμαχο στο μεταναστευτικό. Σήμερα πια μιλάμε για την ανάγκη να προστατεύσουμε τα σύνορα μας και να τσακίσουμε τα δίκτυα των διακινητών, δήλωσε.
Για την Ουκρανία: Ταυτιζόμαστε στην ανάγκη να πάμε σε μια άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών όπως έχει ήδη προταθεί από την ουκρανική πλευρά και υποστηρίζουν και οι ευρωπαϊκές χώρες
Ευρωπαϊκή άμυνα: Θα πρέπει να συζητηθεί ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο για έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που δεν θα βαραίνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Για σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ: Συμμεριζόμαστε και την άποψη ότι η συνΕργασία με τις ΗΠΑ είναι αναγκαία και απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις – ελπίζουμε σε μια κοινή συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ για το εμπόριο και αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι οι στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι πολύ βαθιές. Πρέπει να κρατήσουμε τη Δύση ενωμένη απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών.
Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε:
“Πέρασαν 8 χρόνια από την τέλεση της τελευταιας Συνόδου Κορυφής, όπου ειδαμε μια πρώτη δέσμευση, να μην περάσουν άλλα 8 χρόνια για την τέλεση της επόμενης Συνόδου. Υιοθετήσαμε μια κοινή δήλωση που αντικατοπτρίζει τη δουλειά που κάναμε, τη συνεργασία Ελλάδας – Ιταλίας”, υποστήριξε η Ιταλίδα πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων.
“Η Σύσκεψη Κορυφής, που συμμετείχαμε δείχνει πως η Ευρώπη αλλάζει. Πριν μερικά χρόνια θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε ότι χώρες που θεωρούνται “λιτές” να συναντηθούν και να συνεργαστούν”, συνέχισε η Μελόνι.
“Είμαστε χώρες ευάλωτες στους παράνομους μετανάστες και με τον κ. Μητσοτάκη έχουμε συνεργαστεί για την αντιμετώπιση. Εμείς μεταφέραμε το κέντρο βάρους στην άμυνα των ευρωπαϊκών συνόρων. Θέλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Είμαστε χώρες εκτεθειμένες στις ροές των παράνομων μεταναστών. Στην πλάτη μας πέφτει και το βάρος γιατί είμαστε χώρες υποδοχής μεταναστών. Με τον Κυριάκο έχουμε εργαστεί έντονα για να υπάρξει αλλαγή αντιμετώπισης στις ροές των δύο χωρών. Πριν μερικά χρόνια η συζήτηση αφορούσε την ανακατανομή των μεταναστών. Εμείς μεταφέραμε το κέντρο βάρος στο ζήτημα των συνόρων”, σημείωσε.
Το θέμα ειναι σύνθετο, άρα χρειάζονται καινοτόμες λύσεις, θα προσπαθούμε να κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Με τον Κυριάκο έχουμε συμμεριστεί τη δεσμευση, που είναι κοινή, για την ειρήνη στην Ουκρανία. Είμαστε στο πλευρο της μέχρι τέλους. Συμμεριζόμαστε τις προσπάθειες για ασφαλή ειρήνη με εγγυήσεις ασφαλείας και περιμένουμε τη Ρωσία να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας”, τόνισε.
Και συνέχισε λέγοντας, “περιμένουμε την απάντηση και για τη Μέση Ανατολή. Βοηθάμε τις αραβικές χώρες, να βρεθεί ένα πλαίσιο ασφαλείας και για τις δύο χώρες. Όπως υποστηρίξαμε τις διαπραγματεύσεις Ιράν-ΗΠΑ, υποστηρίζουμε την προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ”.
“Σήμερα οι χώρες μας ενισχύουν τις σχέσεις μεταξύ τους, δημιουργώντας νέες συμμαχίες, ικανές να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για όσα θεωρούμε σημαντικά”, συμπλήρωσε.
“Δεσμευόμαστε για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως η βιομηχανία της άμυνας, αλλά και οι μεταφορές.
Οι επχιειρήσεις μας έχουν κομβικό ρολο. Το υπουργείο Μεταφορών της Ελλάδας δίνει νέα ώθηση σε μια πολύ σημαντική συνεργασία”, συνέχισε η Τζόρτζια Μελόνι.
“Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τα καλώδια και θα προωθήσουμε νέα καλώδια”, σημείωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
Δείτε δεξιά στα σχετικά αρχεία την κοινή δήλωση Μητσοτάκη-Μελόνι
Διαβάστε ακόμη:
Τι περιλαμβάνεται στις συμφωνίες για τους σιδηροδρόμους και την ενέργεια που υπέγραψαν Ελλάδα και Ιταλία
ΑΔΜΗΕ – Terna: Μνημόνιο συνεργασίας για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας
Μελόνι: Επενδύουμε 360 εκατομμύρια ευρώ για νέα τρένα στον Ελληνικό σιδηρόδρομο
Πηγή: capital.gr