Gen Z: Τι λένε οι έφηβοι και τι πραγματικά εννοούν

Gen Z: Τι λένε οι έφηβοι και τι πραγματικά εννοούν

Οι έφηβοι πάντα έβρισκαν τρόπους να ξεχωρίζουν από τους ενήλικες. Η αργκό δεν είναι κάτι καινούριο. Από το “cool” των ’80s και ’90s μέχρι το πιο δικό μας “ψιλοτρέλα”, η γλώσσα των νέων πάντα εξελισσόταν.

Σήμερα, ακούμε όρους όπως “rizz”, που είναι συντομογραφία του “charisma” και περιγράφει το ιδιαίτερο χάρισμα ή φλερτ που κάνει κάποιον ακαταμάχητο, και “brain rot”, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το αίσθημα αποσύνδεσης ή… λιώσιμο εγκεφάλου μετά από ατελείωτο σκρολάρισμα στο TikTok ή το YouTube.

Το να τις κατανοήσεις δεν είναι προσπάθεια να γίνεις «νέος», αλλά τρόπος να πλησιάσεις ουσιαστικά το παιδί σου. Κι αν δεν καταλαβαίνεις τι λέει, τουλάχιστον θα ξέρεις τι δεν εννοεί.

Γιατί ο έφηβος πάντα θα θέλει να κρατήσει κάτι μόνο για την παρέα του.

Η αργκό του σήμερα γεννιέται και πεθαίνει στα social media. Μπορεί ένα βίντεο 7 δευτερολέπτων να φτιάξει λέξη και μια τάση να αλλάξει την καθημερινότητα των παιδιών.

Παιδιά σε κάθε γωνιά της γης μιλούν την ίδια αόρατη γλώσσα. Από το TikTok μέχρι το Discord, ένα καινούριο αστείο γίνεται έκφραση, μετά κουλτούρα. Αυτό είναι το «brain rot», όπου όλη η καθημερινότητα απορροφάται από αστεία που δε βγάζουν νόημα στους έξω, αλλά συνδέουν τους μέσα.

Αν νομίζεις ότι “Netflix and chill” σημαίνει να δείτε απλώς μια ταινία στον καναπέ, ξανασκέψου το. Στην εφηβική αργκό, είναι ένας υπαινιγμός για ρομαντική – ή και πιο προσωπική – συνάντηση, με το Netflix απλώς ως πρόσχημα.

Αν κάποιος είναι “GOAT“, δεν βελάζει, είναι το “Greatest of All Time“, δηλαδή κορυφαίος. Αν σε άφησαν “on read”, διάβασαν το μήνυμά σου και δεν απάντησαν (και ναι, πονάει). Το “aura” δεν έχει να κάνει με ενέργειες και κρυστάλλους, αλλά με το πόσο «κουλ» φαίνεσαι. Αν ακούσεις “no cap“, σημαίνει “χωρίς ψέματα”, ενώ το “cap” είναι το ίδιο το ψέμα.

Δεν είναι όλες οι slang λέξεις αθώες ή αστείες.

Πολλές έχουν τις ρίζες τους σε περιθωριοποιημένες κοινότητες και κουβαλούν ιστορία, αγώνες και πολιτισμό. Για παράδειγμα, η λέξη “shade” προέρχεται από την LGBTQ+ και drag κουλτούρα και σημαίνει το διακριτικό, έξυπνο και συχνά ειρωνικό σχόλιο που ρίχνει έμμεση κριτική σε κάποιον – κάτι σαν «καλόκαρδο» καρφί.

Από την άλλη, το “snatched” προέρχεται από την Black κοινότητα και ειδικά από τον χώρο της μόδας και του drag. Χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που φαίνεται αψεγάδιαστα εντυπωσιακός – τόσο που σου κόβει την ανάσα.

Όταν χρησιμοποιούμε τέτοιες λέξεις χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή τους, μπορεί –άθελά μας– να μειώσουμε τη σημασία τους ή και να προσβάλουμε όσους τις δημιούργησαν μέσα από προσωπικές εμπειρίες και πολιτισμικές αναφορές.

Η κατανόηση του πλαισίου δεν είναι απλώς ένδειξη μόρφωσης, αλλά πράξη σεβασμού.

Για παράδειγμα, το “throwing shade” ακούγεται επικίνδυνο, όμως στην πραγματικότητα σημαίνει να πει κάποιος κάτι ειρωνικό ή σαρκαστικό – συνήθως με στυλ – για να μειώσει ή να κοροϊδέψει κάποιον άλλον.

Είναι σαν μια λεκτική «σπόντα» που δε λέγεται πάντα με κακία, αλλά μπορεί να πονέσει. Για τον έφηβο, συχνά είναι απλώς πείραγμα ή μέρος του χιούμορ της παρέας. Αντίστοιχα, το “friends with benefits” δεν περιγράφει απλώς μια φιλία.

Αναφέρεται σε δύο άτομα που έχουν φιλική σχέση, αλλά και σεξουαλική επαφή, χωρίς να θεωρούνται ζευγάρι.

Αν δεν γνωρίζεις τη σημασία αυτών των όρων, μπορεί να παρερμηνεύσεις τις συζητήσεις ή –ακόμα χειρότερα– να χάσεις την ευκαιρία για μια σημαντική κουβέντα με το παιδί σου.

Το να αναγνωρίζουμε το πότε κάτι είναι χιούμορ και πότε χρειάζεται προσοχή είναι μια δεξιότητα που θέλει χρόνο, παρατήρηση και λίγη δόση αυτοσαρκασμού.

Πηγή: govastileto.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ