Εναλλακτικό δίκτυο συναλλαγών όταν «πέσει» το Internet

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Στην περιοχή της Βαλτικής έχει σημάνει συναγερμός – όχι μόνο στρατιωτικός. Τα αλλεπάλληλα «ατυχήματα» που έχουν σημειωθεί σε υποθαλάσσιες υποδομές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, έχουν κάνει πολλούς να πιστεύουν πως δεν πρόκειται πλέον για… συμπτώσεις αλλά για οργανωμένα σαμποτάζ. Σπεύδουν, μάλιστα, να «δείξουν» και τον δράστη – δηλαδή τη Μόσχα -, έστω και αν δεν υπάρχουν αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν την ενοχή του.

Το σίγουρο είναι ότι καθώς τα περισσότερα περιστατικά αφορούν καλώδια που διασφαλίζουν την επικοινωνία – αν και ο «χορός» ξεκίνησε με την αχρήστευση των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 – οι κυβερνήσεις της περιοχής σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους. Ανάμεσα σε αυτά, όπως προκύπτει από αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters για τα τέσσερα σκανδιναβικά κράτη (Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Δανία), από κοινού με την Εσθονία, περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο για συνέχιση των πληρωμών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ακόμη και στην περίπτωση που διακοπεί η σύνδεση με το Internet.

Προετοιμασίες

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

«Η πιθανότητα να υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις έχει αυξηθεί, επειδή η γεωπολιτική κατάσταση έχει αλλάξει σε παγκόσμιο επίπεδο. Διεξάγεται πόλεμος στην Ευρώπη και γύρω από αυτόν τον πόλεμο παρατηρούνται όλα τα είδη υβριδικών επεμβάσεων και παρενοχλήσεων, που μπορεί να περιλαμβάνουν και τη διατάραξη ή και διακοπή των συνδέσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά το μέλος του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Τουόμας Βαλιμάκι. Ο ίδιος δεν δίστασε να αφήσει αιχμές και για τις ΗΠΑ και τον πρόεδρό τους, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο κάποιος να εμφανιστεί στο Truth Social (το δίκτυο του Τραμπ) και να επιχειρήσει να αξιοποιήσει το σύστημα πληρωμών ως μέσο πίεσης».

Ο Βαλιμάκι, αφού σημείωσε πως στη χώρα του μόλις το 10% των πολιτών χρησιμοποιεί σήμερα μετρητά για τις πληρωμές του, πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που οι συναλλαγές με κάρτες απαιτούν λειτουργικά διεθνή δίκτυα δεδομένων, η Φινλανδία οφείλει να είναι προετοιμασμένη για διαταραχές. Στην ίδια δε κατάσταση βρίσκονται βεβαίως και άλλες χώρες».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

«Κόμβοι»

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Σε αυτό το φόντο, ήδη η κεντρική τράπεζα της Φινλανδίας εισάγει έναν μηχανισμό ο οποίος θα επιτρέπει στην Εθνική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να δίνει στους πολίτες πρόσβαση στους λογαριασμούς τους ακόμη και στην περίπτωση που έχει «πέσει» το σύστημα της τράπεζας στην οποία τους διατηρούν. Επίσης, η αντίστοιχη τράπεζα της Σουηδίας επιβεβαίωσε πως αναπτύσσει έναν μηχανισμό που θα δίνει τη δυνατότητα να γίνονται πληρωμές χωρίς διαδικτυακή σύνδεση, «κλειδί» του οποίου φαίνεται πως θα είναι «κόμβοι» που θα κρυπτογραφούν και θα αποθηκεύουν τα δεδομένα των συναλλαγών, μέχρις ότου αποκατασταθεί το δίκτυο επικοινωνιών. Πρόθεσή της, μάλιστα, είναι να τον θέσει σε εφαρμογή ως την 1η Ιουλίου 2026, έτσι ώστε οι πολίτες της χώρας να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους «offline» για διάστημα που μπορεί να φτάνει και τη μία εβδομάδα. Από την πλευρά τους, οι κεντρικές τράπεζες της Νορβηγίας και της Δανίας ανέφεραν πως λειτουργούν ήδη έναν τέτοιο εναλλακτικό μηχανισμό, τον οποίο ωστόσο συνεχίζουν να εξελίσσουν.

Οπως τονίζει το ρεπορτάζ, υπήρξε πέρυσι και ένα γεγονός το οποίο επιτάχυνε τις παραπάνω εξελίξεις: το πρόβλημα στις πληρωμές που αντιμετώπισε η Nordea, η μεγαλύτερη τράπεζα της περιοχής, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές της να διακοπούν ουσιαστικά επί εβδομάδες και οι πελάτες της να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν πληρωμές, αλλά και να μην έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. Αραγε, υπάρχουν ανάλογες σκέψεις ή ενέργειες και σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας;

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ