Στα σχέδια της Ελλάδας να αποπληρώσει τα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης δέκα χρόνια νωρίτερα της προγραμματισμένης λήξης, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο Bloomberg.
“Θα πρέπει να είναι εντελώς πίσω μας έως το 2031” σημείωσε ο ίδιος, ενώ αναφερόμενος στη δημοσιονομική σύνεση, τόνισε ότι δεν συνιστά επιλογή πολιτικής, αλλά “καθεστώς”.
Όπως παρατηρεί το Bloomberg, “βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, η τελευταία αποπληρωμή ήταν προγραμματισμένη για το 2041, αλλά η κυβέρνηση της Αθήνας θέλει να αποπληρώσει όλο το ποσό έως το 2031” σύμφωνα και με όσα δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης Αυτό, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη αποληρώσει νωρίτερα του προγραμματισμού μέρος των δανείων της και σχεδιάζει να το ξανακάνει και το 2025.
Η Ελλάδα οφείλει σήμερα 31,6 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης, από το σύνολο των αρχικών δανείων ύψους 52,9 δισ. ευρώ που έλαβε από χώρες της Ευρωζώνης το 2010, καθώς η Ελλάδα έλαβε συνολικά τρία διεθνή προγράμματα διάσωσης, κυρίως από χώρες της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαετούς κρίσης δημόσιου χρέους της.
“Η κίνηση της πρόωρης αποπληρωμής περαιτέρω δανείων έρχεται καθώς η Ελλάδα υπεραποδίδει στους δημοσιονομικούς στόχους της, κάτι που θα βοηθήσει στη χαλάρωση των υποχρεώσεων της χώρας από το 2032 και έπειτα” αναφέρει το Bloomberg στο σχετικό δημοσίευμα. Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας υποχώρησε το 2024 στο 153,6% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 154%, ενώ μειώθηκε και σε ονομαστικούς όρους. Φέτος, αναμένεται να πέσει κάτω από τα επίπεδα του 150%.
Άλλωστε, όπως επισημαίνεται “η ταχεία συρρίκνωση του βάρους του χρέους της Ελλάδας, σε συνδυασμό με μία ισχυρή οικονομία και έναν προϋπολογισμό που υπεραποδίδει, είναι μεταξύ των λόγων που η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα”.
“Η Ελλάδα είναι μία από τις εξία χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα το 2024, σε μία απρόσμενη επίδοση που αποδίδεται κυρίως στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής” τονίζεται ακόμα στο δημοσίευμα.
“Δεν σκοπεύουμε να περάσουμε τον λογαριασμό στην επόμενη γενιά” επεσήμανε ακόμα ο κ. Πιερρακάκης.
“Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παράγει πλεονάσματα και ο υπουργός αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα – που δεν περιλαμβάνει τους τόκους – για το 2025 να φθάσει το 3,2% του ΑΕΠ” αναφέρεται.
“Συνολικά ελπίζουμε να επιτύχουμε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα σε όλα τα μελλοντικά σενάρια” δήλωσε ο ίδιος.
Πηγή: capital.gr