Ζελένσκι σε Πούτιν: «Να συμφωνήσουμε σε εκεχειρία από τη Δευτέρα» – Τι απαντά το Κρεμλίνο

Ζελένσκι σε Πούτιν: «Να συμφωνήσουμε σε εκεχειρία από τη Δευτέρα» - Τι απαντά το Κρεμλίνο

Κάλεσμα στη Ρωσία να προχωρήσει σε εκεχειρία από τη Δευτέρα κιόλας απηύθυνε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως απάντηση στην πρόταση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, για απευθείας διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Πέμπτη.

«Είναι θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επιτέλους αρχίσει να σκέφτεται να τερματίσει τον πόλεμο (…) και το πρώτο βήμα για τον πραγματικό τερματισμό οποιουδήποτε πολέμου είναι η εκεχειρία», έγραψε στο Χ ο Ζελένσκι.

«Δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι σκοτωμοί ούτε για μία ημέρα. Αναμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει την εκεχειρία — πλήρη, με διάρκεια και αξιόπιστη–, ξεκινώντας από αύριο 12 Μαΐου», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε σήμερα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τις οποίες πρότεινε χθες Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση επί του πεδίου όπως και τις διαπραγματεύσεις του 2022, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Τι προτείνει ο Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως προαναφέραμε, κάλεσε την Ουκρανία να συμμετάσχει σε «απευθείας συνομιλίες» και «χωρίς προαπαιτούμενα» διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου την 15η Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο της Δύσης για πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός.

Σε ένα σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε αργά το βράδυ από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία επιδιώκει «σοβαρές διαπραγματεύσεις» με στόχο να «προχωρήσει προς μια διαρκή, ισχυρή ειρήνη».

Η αντίδραση Τραμπ στις δηλώσεις Πούτιν

Ο Τραμπ περιέγραψε την ανακοίνωση του Πούτιν ως μια «δυνητικά μεγάλη μέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία», σε ανάρτησή του στο Truth Social.

«Θα είναι ένας εντελώς νέος και πολύ καλύτερος κόσμος», είπε, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να «εργάζεται και με τις δύο πλευρές για να διασφαλίσει ότι αυτό θα συμβεί».

Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου πραγματοποιήθηκαν το 2022, τη χρονιά που η Ρωσία εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ