Παλιές ιστορίες, νέες απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ

Παλιές ιστορίες, νέες απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία επανέρχεται και προκαλεί, απειλώντας και πάλι την Κυπριακή Δημοκρατία και επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι μέρος του Τεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Συγκεκριμένα, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας δήλωσαν ότι «δεν υφίσταται μια νέα αναγγελθείσα NAVTEX για το Τεμάχιο 5 στη δήθεν ΑΟΖ που έχει κηρυχθεί από την ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου», όπως αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία, επαναφέροντας τα περί υφαλοκρηπίδας τα οποία αναπτύσονται στο ευρύτερο αφήγημα περί Γαλάζιας Πατρίδας.

Η NAVTEX δεν είναι καινούργια όπως ούτε και το ίδιο το ζήτημα. Η μεν NAVTEX εκδόθηκε τον Ιανουάριο, το δε ζήτημα ανάγεται χρονικά στο 2021 όταν η Κύπρος παραχώρησε το Τεμάχιο 5 της ΑΟΖ της στην κοινοπραξία της αμερικανικής ExxonMobil με την Qatar Petroleum. Από τότε η Τουρκία είχε ανακινήσει θέμα για το Τεμάχιο 5 προβάλλοντας τα περί υφαλοκρηπίδας, παρόλο που η παρουσία της ΕxxonΜobil και συνεπώς των ΗΠΑ αλλά και του Κατάρ το οποίο παραμένει βασικός χρηματοδότης της Αγκυρας αναγκάζει την Τουρκία να υιοθετεί πιο ήπια γλώσσα. Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε κατηγορηθεί τότε από την αντιπολίτευση ότι «πούλησε» το θέμα του οικοπέδου – το οποίο δεν της ανήκει – για μία μεγάλη χρηματική ένεση από τον εμίρη του Κατάρ στον Ερντογάν προκειμένου να αντιμετωπίσει προσωρινά την κρίση της τουρκικής λίρας η οποία είχε ξεκινήσει το 2018.

Παρά τους ηπιότερους τόνους και την προσεκτική πλεύση για να μην υπάρξει άμεση ρήξη είτε με την Ουάσιγκτον είτε με την Ντόχα, η Τουρκία ποτέ δεν εγκατέλειψε τις διεκδικήσεις της επιχειρώντας να αρπάξει έστω και ένα μέρος του Τεμαχίου 5 το οποίο έχει δώσει καλές ενδείξεις για αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Οταν λοιπόν τον Ιανουάριο η Κύπρος εξέδωσε τη NAVTEX και το γεωτρύπανο VALARIS DS-9 άρχισε τις έρευνες η Τουρκία επανέφερε, πάντα σε πολύ προσεκτικούς τόνους, τη διεκδίκηση. Το γιατί επέλεξε τώρα να αντιδράσει έτσι είναι άγνωστο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Πάντως οι ίδιες πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ ξεκαθάρισαν ότι «οποιαδήποτε παραβίαση κατά της υφαλοκρηπίδας μας, την οποία δηλώσαμε στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, θα εμποδιστεί άμεσα επί του πεδίου». «Το πλοίο – γεωτρύπανο VALARIS DS-9 εξακολουθεί να βρίσκεται στο δήθεν 10ο τεμάχιο. Το δήθεν 10ο τεμάχιο δεν έρχεται σε καμία σύγκρουση με την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τα επόμενα βήματα

Η NAVTEX ισχύει μέχρι τις 15 Ιουνίου 2025 και η Τουρκία δείχνει έτοιμη να δημιουργήσει και πάλι ζήτημα προσπαθώντας να αποθαρρύνει τους υπάρχοντες αλλά και τους μελλοντικούς επενδυτές σε άλλα τεμάχια. Το πρόβλημά της είναι πως εκεί είναι πολύ πιο δύσκολο να κάνει όσα είχε κάνει στο Τεμάχιο 3 π.χ. όπου είχε εκδιώξει το ιταλικό γεωτρύπανο με τη χρήση πολεμικών πλοίων. Αλλά ούτε και θα παραιτηθεί.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ