Μέσα στον μήνα αναμένεται να απενεργοποιηθεί μία ακόμη βόμβα του δημόσιου χρέους, η οποία μπορεί να αυξήσει το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ, με την εξαγορά των warrants με ρήτρα ΑΕΠ που δόθηκαν σε όσους δέχθηκαν τα κουρεμένα ομόλογα ύψους 60 δισ. ευρώ του PSI.
Το πρόβλημα γεννήθηκε το 2012 με την αλλαγή των όρων της διαγραφής του 40% του δημόσιου χρέους, η οποία έγινε μέσω του PSI. Οι συνεχείς αλλαγές στους όρους ανταλλαγής των παλαιών ομολόγων με καινούργια “κουρεμένα” ομόλογα δεν έδειχναν να ενθουσιάζουν τους επενδυτές. Έτσι, έπειτα από πρόταση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού (IIF), ο οποίος μεσολαβούσε για να βρεθεί μια λύση, αποφασίστηκε να δοθεί στους κατόχους των νέων μειωμένων σε αξία ομολόγων ένα “γλυκαντικό”, ώστε να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία του PSI. To κίνητρο αφορούσε τη διανομή ενός warrant με ρήτρα ΑΕΠ, που έδινε το δικαίωμα στους ομολογιούχους για ένα αυξημένο κατά 1% κουπόνι, το οποίο θα πληρώνονταν οι κάτοχοι ομολόγων μέχρι τη λήξη τους, με δύο προϋποθέσεις: Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας να ξεπεράσει το 2% και το ΑΕΠ της χώρας, σε τρέχουσες τιμές, να επανέλθει στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα, δηλαδή στα 266 δισ. ευρώ.
Το θέμα είχε ξεχαστεί για περίπου 10 χρόνια, μέχρι που η οικονομία μετά τον κορονοϊό άρχισε να ανακάμπτει δυναμικά, πετυχαίνοντας ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους από το 2%. Η ανάκαμψη της οικονομίας, σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό το 2022 και το 2023, άρχισε να εκπληρώνει με μεγάλη ταχύτητα την επαναφορά του ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα.
Η “βόμβα”
Τώρα πλέον είναι θέμα ενός ή δύο χρόνων πριν ενεργοποιηθούν τα warrants (το ΑΕΠ φέτος αναμένεται να φτάσει τα 254 δισ. ευρώ), υποχρεώνοντας το υπουργείο Οικονομικών να πληρώνει έως και 600 εκατ. ευρώ επιπλέον για τους τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους μέχρι και το 2042, οπότε λήγουν όλα τα ομόλογα του PSI. Δυνητικά, αν τα warrants ενεργοποιηθούν το 2027, τότε το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με τόκους συνολικού ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ. Κάτι τέτοιο, εκτός από μια αχρείαστη οικονομική επιβάρυνση, θα είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει και η μείωση του δημόσιου χρέους.
Στην προσπάθεια να απενεργοποιηθεί η “βόμβα” αυτή, ο ΟΔΔΗΧ θα παρέμβει μέσα στον μήνα και θα κάνει πρόταση εξαγοράς των δικαιωμάτων αυτών που κατέχουν οι ομολογιούχοι με ένα ποσό της τάξης των 160 εκατ. ευρώ. Η επιτυχία θα κριθεί από το αν θα πειστούν οι ομολογιούχοι να πουλήσουν το δικαίωμα το οποίο, όπως αποδεικνύεται, δεν θα τους αποδώσει στην πράξη.
Ως γνωστόν, warrant είναι τίτλος διαπραγματεύσιμος στις αγορές ομολόγων. Η τιμή με βάση την οποία θα γίνει η εξαγορά προκύπτει από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών και οδηγεί στο ποσό που θα πρέπει να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο, περίπου 160 εκατ. ευρώ.
Το δικαίωμα αγοράς του ελληνικού δημοσίου έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τους κατόχους των warrants, οι οποίοι θα εισπράξουν το ποσό που προαναφέρθηκε και θα χάσουν το δικαίωμα να ελπίζουν στην είσπραξη τόκων-μαμούθ για την περίοδο έως και το 2042, οπότε λήγει η ισχύς των συγκεκριμένων τίτλων.
Νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους
Κατά τα λοιπά ΥΠΕΘΟ και ΟΔΔΗΧ συνεχίζουν τις πράξεις δυναμικής διαχείρισης του χρέους αναζητώντας νέες ευκαιρίες για τη βελτίωση του προφίλ του ελληνικού χρέους.
Ως γνωστόν, η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα το 2022 τα τελευταία 8,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια που είχε πάρει από το ΔΝΤ. Από τα δάνεια του πρώτου μνημονίου εκκρεμεί μόνο το διμερές δάνειο με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, με την κωδική ονομασία Greek Loan Facility (GLF). Από το δάνειο αυτό η Ελλάδα έχει εξοφλήσει πρόωρα 7 δόσεις συνολικού ύψους 18,55 δισ. ευρώ, οι οποίες καλύπτουν δόσεις μέχρι και το 2032. Ειδικότερα, αποπλήρωσε δύο διπλές δόσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ η καθεμία το 2022 και το 2023 και μία τριπλή δόση ύψους 7,93 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024. Ο στόχος είναι τα υπόλοιπα 34,55 δισ. ευρώ του δανείου να αποπληρωθούν από φέτος μέχρι και το τέλος του 2031, δηλαδή 10 χρόνια πριν από την προγραμματισμένη λήξη των δανείων.
Πηγή: capital.gr