Βόρεια Κορέα: Η εμπλοκή μας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν δικαιολογημένη, λέει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Βόρεια Κορέα: Η εμπλοκή μας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν δικαιολογημένη, λέει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα είχε δικαιολογία για την εμπλοκή της στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων προς υπεράσπιση ενός «αδελφού έθνους», όπως μεταδίδει σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ (KCNA) και μετέφερε το ΑΠΕ.

«Η συμμετοχή μας στη σύγκρουση ήταν δίκαιη και εμπίπτει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας μας», δήλωσε ο Κιμ. «Θεωρώ όλους τους γενναίους στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση στο Κουρσκ (σ.σ. τη ρωσική περιφέρεια στην οποία εισέβαλαν ουκρανικές δυνάμεις τον περασμένο Αύγουστο) ήρωες και ύψιστους εκπροσώπους της τιμής του έθνους», συμπλήρωσε.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε επίσης ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα διστάσει να εγκρίνει τη χρήση στρατιωτικής βίας εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στις «στρατιωτικές προκλήσεις» εναντίον της Ρωσίας.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου, η Βόρεια Κορέα δεν επιβεβαίωνε επισήμως ότι είχε στείλει περισσότερους από 10.000 στρατιώτες και όπλα στη Ρωσία, καθώς η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών ενισχύθηκε σημαντικά στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης που υπέγραψαν πέρυσι ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πρόθεση τους χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προτείνουν κυρώσεις κατά πλοίων που εμπλέκονται σε παραβιάσεις των κυρώσεων, μεταφέροντας άνθρακα και σιδηρομετάλλευμα από τη Βόρεια Κορέα στην Κίνα.

Η Αναπ. Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ντόροθι Σέι, κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία και την Κίνα για παρεμπόδιση της εφαρμογής των κυρώσεων και για υποστήριξη της Βόρειας. Κορέας.

«Τα Ψηφίσματα  1718, 1874 και 2270 απαγορεύουν στα κράτη μέλη του ΟΗΕ να λαμβάνουν ή να παρέχουν οπλικά συστήματα, υλικά, εκπαίδευση ή βοήθεια από ή προς τη Βόρεια Κορέας. Η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία έχουν παραβιάσει κατάφωρα αυτά τα Ψηφίσματα».

«Από τον Σεπτέμβριο του 2023, η Βόρεια Κορέα έχει μεταφέρει στη Ρωσία περισσότερα από 24.000 κοντέινερ πυρομαχικών και υλικών, καθώς και περισσότερους από 100 βαλλιστικούς πυραύλους, για χρήση στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας» ανέφερε η κ. Σέι.

Η Ρωσία επιρρίπτει ευθύνες στην αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή

Η Κίνας και Η Ρωσία αντέδρασαν απορρίπτοντας τις κατηγορίες και κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για υποκρισία και φιλοδοξίες στην περιοχή.

Ο Ρώσος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ υποστήριξε ότι «ο κύριος αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή είναι η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ, κυρίως των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας».

Ανέφερε ως παραδείγματα τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στη ζώνη αποστρατιωτικοποίησης και το ενδεχόμενο μόνιμης ανάπτυξης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35A στη Νότια Κορέα, τα οποία, όπως είπε, αποτελούν προκλήσεις που ωθούν την Πιονγιάνγκ σε λήψη αντίμετρων για την ασφάλειά της.

Σε ό,τι αφορά τις ρωσο-βορειοκορεατικές σχέσεις, ο Ρώσος πρέσβης υπερασπίστηκε το κυριαρχικό δικαίωμα της Ρωσίας να τις ενισχύει σε όλους τους τομείς και τόνισε ότι η συνεργασία αυτή συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Τόνισε την ύπαρξη αμοιβαίων στρατιωτικών δεσμεύσεων βάσει της Συνθήκης Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Συνεργασίας του 2024 και επαίνεσε τη συνεισφορά της Βόρειας Κορέας στην άμυνα της Ρωσίας.

Επίσης κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκαταλείψει τη λογική του Ψυχρού Πολέμου, να αναθεωρήσει τη στάση του για την Κορεατική Χερσόνησο και να δώσει έμφαση στον ουσιαστικό διάλογο και τη διπλωματία.

Κίνα εναντίον ΗΠΑ για τον Ινδο – Ειρηνικό

Ο Aναπληρωτής Mόνιμος Αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, καταδίκασε τη στρατηγική των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ έτσι αυξάνουν τις εντάσεις και υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια – συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών συμφερόντων.

Απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέρη – και ιδίως στις ΗΠΑ – να επιδείξουν ειλικρινή δέσμευση για διάλογο και οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ «να πάψουν να εργαλειοποιούν το ζήτημα της Κορεατικής Χερσονήσου για γεωπολιτικά οφέλη» και απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ περί μη εφαρμογής κυρώσεων, ζητώντας να σταματήσει η «διπλωματία των κατηγοριών».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ