Νέα επιχείρηση με τον κωδικό «32%» και με αυστηρό χρονικό ορίζοντα πέντε μηνών ξεκινά το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο πασχίζει να κλειδώσει ένα θετικό κυβερνητικό μομέντουμ για να μπορέσει να χτίσει σταδιακά πάνω του. Ως αφετηρία του αναθεωρημένου σχεδιασμού λειτουργεί η πρώτη ένδειξη ότι ο «πολιτικός λόγος» της κυβέρνησης ακούστηκε στους πολίτες ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας ανάκτησης της πρωτοβουλίας κινήσεων στη δημόσια σφαίρα και αμηχανίας – έτσι διαβάζουν τις μεταπασχαλινές μετρήσεις οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες. Οσο για το νήμα του τερματισμού, αυτό τοποθετείται στον Οκτώβριο – τον μήνα που διαδέχεται τις εξαγγελίες για το 2026 και στον οποίο προσδιορίζεται το συνέδριο της ΝΔ ως σήμα εγρήγορσης και του κομματικού μηχανισμού, εκτός από τον κυβερνητικό. Στόχος, να κλειδώσει έως τότε ποσοστό 32% (με την αναγωγή). Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για κάποιο ψυχολογικό όριο. Αντιμετωπίζεται ως ουσιαστικός πήχης: το πρώτο, αναγκαίο σκαλοπάτι μιας ανηφορικής διαδρομής έως την άνοιξη του 2027. Εξού και προς το παρόν στο Μέγαρο Μαξίμου, αναλύοντας τα κρυφά μηνύματα των γκάλοπ, μετρούν την όποια βελτίωση με ικανοποίηση μεν, εγκράτεια δε. «Μιλάμε για τάσεις», ομολογούν λακωνικά. Και αυτό γιατί μπορεί τα δημοσκοπικά ευρήματα να επιβεβαιώνουν την επιστροφή της ΝΔ στη ζώνη επίδοσής της στις ευρωεκλογές ή και υψηλότερα καθώς και τις αποστάσεις ασφαλείας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο τα εμπόδια παραμένουν. Αυτό δείχνει μόνο και μόνο το γεγονός ότι οι μίνιμουμ ποσοτικοί στόχοι εξακολουθούν να τίθενται με βάση την πύρρειο νίκη στην ευρωκάλπη και όχι με μέτρο σύγκρισης τις επιδόσεις του κόμματος στις εθνικές εκλογές του 2023. Το ίδιο δείχνουν οι μικρές ή μεγαλύτερες τρύπες που άνοιξαν την τελευταία διετία σε κοινωνικές ομάδες (στη νεολαία και στις παραγωγικές ηλικίες, στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε μισθωτούς), κρατώντας ακόμα το κόμμα έξω από το περιβάλλον διεκδίκησης της αυτοδυναμίας.
Η ΔΕΘ και ο κύκλος τον Μάρτιο του 2027
Αυτή η απάντηση, το αν η ΝΔ μπορεί να ξαναμπεί σε τέτοιο περιβάλλον, θα δοθεί στο γαλάζιο «ταμείο» του Οκτωβρίου, αφότου αφομοιωθούν οι ανακοινώσεις της ΔΕΘ, η οποία και θα διαμορφώσει το πολιτικό κλίμα. Ως η προτελευταία πριν από την αναμέτρηση του 2027, σύμφωνα με τις επαναλαμβανόμενες δεσμεύσεις, αφού το πρωθυπουργικό γραφείο εξακολουθεί να έχει κυκλωμένο τον Μάρτιο του 2027, προκειμένου να υπάρχει χρονικό περιθώριο και για δεύτερη κάλπη. Οσο κι αν η αντιπολίτευση αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει τις νεοδημοκρατικές απώλειες, οι δυσκολίες δεν έχουν ξεπεραστεί για το Μαξίμου.
Πέραν της δεδομένης φθοράς της εξαετίας και σειράς κακών πολιτικών χειρισμών και άστοχων ενεργειών, η κυβέρνηση καλείται να ξεθολώσει την εικόνα της απέναντι σε αποστασιοποιημένα ή δύσπιστα ακροατήρια σε τρία επίπεδα: σε ό,τι αφορά τη διαχειριστική επάρκειά της, τη δυνατότητα ουσιαστικής γείωσης με την καθημερινότητα (η αντιμετώπιση των πτυχών της ακρίβειας, για παράδειγμα) και την αποφασιστικότητά της για πραγματικές μεταρρυθμίσεις (για παράδειγμα, έχει μετατραπεί σε επείγον το στοίχημα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης ή εκείνο της αντιμετώπισης παθογενειών του κράτους). Τα πρόσφατα γεγονότα σε πανεπιστήμια, που ανάγκασαν εκτάκτως την κυβέρνηση σε συμπληρωματικές αποφάσεις και αναθεωρήσεις, το δείχνουν καθαρά: το προφίλ και ατζέντες – «πυλώνες» της ΝΔ δεν έχουν εγγυημένη προστασία απέναντι σε ξαφνικά πλήγματα, την ώρα που επιχειρούνται επαναπροσεγγίσεις με διαφορετικά ακροατήρια.
Πηγή: tanea.gr