Η κατασκευή εξοπλισμού μέσα στην Ουκρανία με τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών χωρών είναι η νέα κατεύθυνση στην οποία προσανατολίζονται και το Κίεβο και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών κρατών, επισημαίνουν πηγές στην ουκρανική πρωτεύουσα. Αυτό λύνει παράλληλα πολλά θέματα αλλά και βάζει την Ουκρανία πιο ενεργά στον χάρτη της ευρωπαϊκής ασφάλειας, όπου αυτή η χώρα θα προσφέρει σημαντικά, στα επόμενα χρόνια που αναμένεται να είναι πολύ κρίσιμα.
Τα όπλα που παρέχουν οι ευρωπαϊκές χώρες έρχονται στην Ουκρανία με καθυστέρηση εξαιτίας γραφειοκρατίας και μεταφοράς. Παράλληλα, δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι τα όπλα θα μπορούν να περνούν στην Ουκρανία με την ίδια ευκολία αν ο πόλεμος διαρκέσει για μήνες ή και για χρόνια, εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης στις γειτονικές με την Ουκρανία χώρες. Για παράδειγμα, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία προηγείται ο φιλορώσος υποψήφιος, που έχει ταχθεί ανοιχτά κατά της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Στην Πολωνία, γείτονα της Ουκρανίας και σημαντικότερο κόμβο μεταφοράς βοήθειας προς την Ουκρανία, καταγράφεται ήδη υβριδικός πόλεμος εκ μέρους της Ρωσίας με στόχο τις μελλοντικές εκλογές στη χώρα, όπως κατήγγειλε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Πολωνίας Κριστόφ Γκαβκόφσκι. Προφανώς αυτός ο πόλεμος έχει ως βασικότερο στόχο τη διακοπή μεταφοράς της ουκρανικής βοήθειας.
Εκτός από τα θέματα μεταφοράς και γραφειοκρατίας, η κατασκευή όπλων εντός της Ουκρανίας θεωρείται αρκετά πιο φτηνή, ενώ σημαντικός παράγοντας θεωρείται το γεγονός ότι όλα τα όπλα που βρίσκονται στην Ουκρανία δοκιμάζονται αμέσως σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Οταν πρόκειται για όπλα που κατασκευάζονται στην Ουκρανία, η εμπειρία της χρήσης τους εντάσσεται αμέσως στην παραγωγή, διορθώνονται προβλήματα, γίνονται βελτιώσεις, λαμβάνονται υπόψη οι αλλαγές στην τεχνολογία και στις τακτικές μάχες του αντιπάλου.
Μια τέτοια αλλαγή πάνω στην οποία δουλεύουν πυρετωδώς οι Ουκρανοί το τελευταίο διάστημα είναι τα drones που κατευθύνονται από οπτική ίνα και όχι μέσω κεραίας. Πρόκειται ουσιαστικά για drones που «σέρνουν» πίσω τους ένα λεπτό καλώδιο. Αυτό δημιουργεί τεράστιους περιορισμούς, όπως η απόσταση και τα πιθανά εμπόδια κατά την πορεία του drone (δέντρα, καλώδια κ.ά.), αλλά δίνει και ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα: είναι εντελώς απρόσβλητα από κάθε είδους παρεμβολή και διαθέσιμο αντι-drone μέσο.
Σε συνθήκες μάχης του πεζικού αυτό το πλεονέκτημα υπερκαλύπτει όλα τα μειονεκτήματα που έχει. Είναι το μόνο είδος drone στο οποίο οι Ρώσοι σημαντικά υπερέχουν από τους Ουκρανούς. «Εδώ και περίπου ένα εξάμηνο οι Ρώσοι έχουν βγει πολύ μπροστά στο θέμα της οπτικής ίνας. Την αγοράζουν μαζικά από την Κίνα. Είναι πλέον μύθος αυτό που λένε, ότι κάνει μόνο για πολύ κοντινή απόσταση. Εξαιτίας του μικρού βάρους της οπτικής ίνας μπορεί το drone να φτάσει μακριά. Πρόσφατα είχαμε χτύπημα με τέτοιο drone στην Κοσταντίνιβκα, μέχρι την οποία εκτιμάται ότι διήνυσε απόσταση 15 χιλιομέτρων. Εκτός από το ότι δεν τα πιάνουν τα συστήματα αντι-drone, ο όγκος και η ποιότητα της πληροφορίας που μεταφέρουν είναι μεγαλύτερα. Οι Ουκρανοί κάνουν προσπάθειες να βάλουν μπροστά την παραγωγή δικής τους οπτικής ίνας, αλλά μέχρι στιγμής υστερούν σημαντικά σε ποιότητα. Ωστόσο, υπάρχει πρόοδος και από δικής μας μεριάς», περιγράφει στα «ΝΕΑ» ουκρανός στρατιωτικός – εκπαιδευτής πιλότων στρατιωτικών drones.
Πηγή: tanea.gr