Νέο βιβλίο από την Άντζελα Γκερέκου – Ταξιδεύει στις ρίζες της και στην παραδοσιακή κουζίνα της Κέρκυρας

Νέο βιβλίο από την Άντζελα Γκερέκου - Ταξιδεύει στις ρίζες της και στην παραδοσιακή κουζίνα της Κέρκυρας

Ένα ταξίδι στις αυθεντικές γεύσεις της Κέρκυρας επιχειρεί η Άντζελα Γκερέκου μέσα από το νέο της βιβλίο μαγειρικής με τίτλο «Γεύσεις και μνήμες – 30 κερκυραϊκές συνταγές της μαμάς», που κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό.

Ένα νοσταλγικό ταξίδι στις γνώριμες γεύσεις της ζωής της Άντζελας Γκερέκου. Στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, την Κέρκυρα. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της για αυτό το βιβλίο.

Από την εσωτερική ανάγκη να επιστρέψει στις ρίζες της και να περιπλανηθεί, μέσα από αγαπημένες συνταγές της μαμάς, στις γεύσεις των αναμνήσεών της. Γεύσεις και μνήμες που ενώνουν τους ανθρώπους και τους κρατούν συνδεδεμένους στο χρόνο.

Η παρούσα έκδοση είναι ένας φόρος τιμής σε όλα εκείνα τα βιώματα, τις μυρωδιές, τις στιγμές και τα συναισθήματα που την διαμόρφωσαν. Με την πεποίθηση ότι η γευστική μνήμη είναι η πιο ζωντανή μνήμη του ανθρώπου, και τη σκέψη πως ο καθένας έχει μια δική του «συνταγή» που χαράζει τον χάρτη της καρδιάς του, έτσι και εκείνη μοιράζεται αυτό το γευστικό, αλλά πάνω απ’ όλα βιωματικό ταξίδι.

Κάθε συνταγή, κάθε φωτογραφία, κάθε λέξη, αναδύεται μέσα από προσωπικές εμπειρίες. Η Κερκυραϊκή γη προσφέρει τις πρώτες ύλες· η οικογένεια, τις μνήμες των κοινών γευμάτων γύρω από το τραπέζι· οι φίλοι, τη θαλπωρή και τη συντροφικότητα.

Εκεί κι ο Τόλης —ο σύντροφος της στη ζωή— που γεύτηκε και αγάπησε την Κερκυραϊκή κουζίνα στα οικογενειακά μας τραπέζια: το ψάρι μπιάνκο, το σοφρίτο, την αυγολέμονο, την παστιτσάδα, και φυσικά την κερκυραϊκή μαγειρίτσα.

Το σεντούκι της γιαγιάς άνοιξε, το τετράδιο της μαμάς ξεφυλλίστηκε…Η μαμά Μαρία, μαζί με τη Χρύσω Λέφου, μαγείρεψαν όλες τις συνταγές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο. Οι παραδόσεις ξαναζωντάνεψαν, και μαζί τους οι εικόνες μιας ζωής βαθιά ριζωμένης στο παρελθόν, αλλά ζωντανής στο παρόν. Γιατί, όπως σημειώνει και στον πρόλογο του βιβλίου, είναι ανάγκη:
«Να θυμηθούμε τις ρίζες μας, να τις ανακαλύψουμε ξανά, να τις αναδείξουμε, να τις εξελίξουμε – ώστε να προσφέρουμε στο μέλλον κάτι που θα αντέξει στον χρόνο. Κάτι που θα έχει ψυχή. Την ελληνική ψυχή.»

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου της Άντζελας Γκερέκου θα βρείτε γεύσεις από λουκουμάδες με μέλι και κανέλα, παστιτσάδα με κόκορα αλανιάρη, σοφρίτο με σκόρδο και μπόλικο μαϊντανό, αυγοφέτες πασπαλισμένες με ζάχαρη, κοτόπουλο λεμονάτο, χαλβά και πολλές ακόμη οικογενειακές συνταγές.

Όλες φτιαγμένες με αγάπη, όπως μου έμαθαν οι γυναίκες της ζωής της, για να την γαλουχήσουν όχι μόνο στη γεύση, αλλά και στην ουσία: να γεύομαι τη ζωή και να ζω σε αρμονία με τη φύση.

Γεύση, μνήμη, συναίσθημα. Το ένα πλέκεται με το άλλο και όλα μαζί δημιουργούν ένα βιβλίο που περισσότερο μοιάζει με οικογενειακό άλμπουμ —χειροποίητο, ζεστό, αληθινό.

Όπως εκείνα τα παιδικά λευκώματα, κάτω από τη ζελατίνα των οποίων φυλάγαμε τις πιο πολύτιμες στιγμές μας.

 

Πηγή: govastileto.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ