Του Δημήτρη Γκάτσιου
Στην αφετηρία ενός τετραμήνου, το οποίο αναμένεται ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, στο δεύτερο μισό της… γαλάζιας κυβερνητικής θητείας, βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου.
Φέρνοντας, σταδιακά, στο προσκήνιο τα πρώτα τροχιοδεικτικά πέριξ των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο τις νέες μειώσεις άμεσων φόρων για τη μεσαία τάξη, η Ηρώδου Αττικού 19 ανοίγει μία ατζέντα πυκνών περιοδειών και επισκέψεων του κ. Μητσοτάκη στην Αττική και την περιφέρεια, υπό το πρίσμα των δεδομένων που δημιουργούνται στο μέτωπο των δημοσκοπήσεων. Δεδομένα που φέρνουν τη Νέα Δημοκρατία, έπειτα από μια περίοδο… limit down, να καταγράφει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα στην πρόθεση ψήφου, με τον πρωθυπουργό να παραμένει το ισχυρό χαρτί του κυβερνώντος κόμματος στην… επιχείρηση ανάκτησης της επικοινωνίας με την εκλογική βάση του.
Η φράση-κλειδί
Το μοτίβο των πρωθυπουργικών περιοδειών, όπως αναφέρουν στελέχη στο “Κ”, αλλάζει… πίστα. Στον έκτο χρόνο της “γαλάζιας” θητείας, ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει πλέον απτά αποτελέσματα των κυβερνητικών πεπραγμένων στο μείζον μέτωπο της καθημερινότητας των πολιτών. Σε σημείο αναφοράς μετατρέπεται η φράση “δεσμευτήκαμε, το προγραμματίσαμε, το κάναμε πράξη”. Οι περιοδείες του πρωθυπουργού θα συνδυάζονται, λοιπόν, είτε με την παράδοση έργων, είτε με ανακοινώσεις για νέες συμβάσεις, οι οποίες έχουν πλήρως εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση.
Με τον τρόπο αυτό και με βάση τη στρατηγική που χαράσσεται και υλοποιείται, η Ηρώδου Αττικού 19 θα επιχειρήσει να ταυτίζει συνεχώς τη Νέα Δημοκρατία με την αξιοπιστία, την πρόοδο και την αναπτυξιακή προοπτική. “Ας πάρουμε ικανοποίηση από το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα ως προς τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών είναι παράδειγμα προς μίμηση συνολικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ας σκεφτούμε ότι όσο καλύτερα πηγαίνουν τα δημόσια οικονομικά, τόσο θα μπορούμε να επιστρέφουμε αυτό το πλεόνασμα της αναπτυξιακής πορείας προς τους πολίτες”, είναι το κεντρικό μήνυμα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός, σε αυτήν τη διαδρομή της επανασύνδεσης με επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, οι οποίες ώθησαν την οδό Πειραιώς το 2019 και το 2023 πάνω από τον πήχη της αυτοδυναμίας.
Κοινωνικό πρόσημο
Σε χρόνο παράλληλο, η διαμόρφωση ενός ισχυρού πακέτου ανακοινώσεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στοχεύει, ακριβώς, σε αυτά τα κοινά που, μαζί με τη νέα γενιά και τους συνταξιούχους, θα είναι οι “κερδισμένοι” του επόμενου κύματος των κυβερνητικών παρεμβάσεων. “Θα πρέπει πρώτα να δούμε ποιος θα είναι ο δημοσιονομικός χώρος. Αυτό εξαρτάται τόσο από την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, όσο και από την κατάληξη που θα έχουν οι ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για τη ρήτρα διαφυγής ως προς τις αμυντικές δαπάνες. Οι αποφάσεις για το πακέτο της Διεθνούς Έκθεσης θα ληφθούν προς το τέλος του καλοκαιριού. Γνώμονας, πάντα, είναι η δημοσιονομική ισορροπία. Αλλά και το κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής μας. Σε κάθε περίπτωση, συνδυάζουμε τη δημοσιονομική σύνεση με μια φιλοεπενδυτική προσέγγιση…”, τονίζει στο “Κ” αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Οι υποδομές στο προσκήνιο
Η… γραμμή “περιοδείες με συγκεκριμένες εξαγγελίες και παραδόσεις έργων” έχει ως κεντρικό άξονα τις υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα. Στην προμετωπίδα βρίσκεται, κατά κύριο λόγο, η περιφέρεια και στο πλαίσιο αυτό πρωταγωνιστούν:
– Ο ΒΟΑΚ, που στην τελική ανάπτυξή του θα συνδέει το δυτικό με το ανατολικό άκρο της Κρήτης, αναβαθμίζοντας την ασφάλεια των οδικών μεταφορών και διευκολύνοντας τις μετακινήσεις και τις μεταφορές στο νησί. Η υπογραφή της σύμβασης για τη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του μεγαλύτερου τμήματος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, το οποίο θα συνδέει το Ηράκλειο με τα Χανιά αποτελεί ακόμα ένα βήμα. Σε γενικότερο πλαίσιο, ο αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος περίπου 157 χιλιομέτρων, με τον ΒΟΑΚ να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στην Ελλάδα, με συνολικό προϋπολογισμό 1,75 δισεκατομμύρια ευρώ.
– Το Βόρειο Τμήμα του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65 Τρίκαλα-Εγνατία. Ο Ε65 είναι ο τρίτος μεγάλος οδικός άξονας της ηπειρωτικής χώρας, με το βόρειο και τελευταίο τμήμα του να παραδίδεται στην κυκλοφορία την άνοιξη του 2026. Με την παράδοση και αυτού του συγκεκριμένου τμήματος, ο Ε65 θα έχει συνολικό μήκος 182 χιλιομέτρων, θα ξεκινάει από τη Λαμία και θα καταλήγει στην Εγνατία Οδό.
– Ο Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος. Το έργο, συνολικού μήκους 75 χιλιομέτρων, αποτελεί σημείο αναφοράς για την οδική ασφάλεια στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, τα πρώτα 65 χιλιόμετρα (από τον Πύργο μέχρι τον Αλισσό) αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος Ιουλίου.
– Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης, που αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τους πρώτους μήνες του 2027, αντικαθιστώντας το υφιστάμενο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης”. Με την έναρξη λειτουργίας του, θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας σε επιβατική κίνηση, θα εξυπηρετεί σε ετήσια βάση δέκα εκατομμύρια επιβάτες και θα διαθέτει 19 πύλες επιβίβασης, εκ των οποίων οι οκτώ θα είναι συνδυαστικής χρήσης για πτήσεις “εντός και εκτός Σένγκεν”.
– Το Flyover της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το μεγάλο οδικό έργο της συμπρωτεύουσας. Με συνολικό μήκος 13,5 χιλιόμετρα, τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, τρεις νέες υπόγειες σήραγγες και δέκα γέφυρες, το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 382 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2027.
– Η επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά. Περιλαμβάνει πέντε νέους σταθμούς, με μήκος υπόγειας γραμμής 4,78 χιλιόμετρα. Με την ολοκλήρωση της επέκτασης, που αναμένεται να παραδοθεί τους πρώτους μήνες του 2026, θα εξυπηρετούνται καθημερινά 63.000 επιβάτες και θα κυκλοφορούν περίπου 12.000 οχήματα λιγότερα.
“Θέλω να θυμόμαστε πάντα ότι όλα τα μεγάλα έργα τα οποία δρομολογούμε, είτε γίνονται στην Κρήτη είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχουν και μία σημαντική ευρωπαϊκή συμμετοχή. Και νομίζω ότι αυτό έχει μια ξεχωριστή αξία να το θυμόμαστε, καθώς βρισκόμαστε στον Μάιο του 2025 και πλησιάζουμε προς την επέτειο δραματικών στιγμών του 2015, όταν η χώρα έφτασε πολύ κοντά στο να βρεθεί έξω από την Ευρώπη”, σημειώνει ο πρωθυπουργός.
Πηγή: capital.gr