Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα κρυμμένο αρχαίο παλάτι κάτω από τη Ρώμη, το οποίο πιθανότατα ήταν η κατοικία των Πάπων μεταξύ του 9ου και του 13ου αιώνα μ.Χ., πριν από την ίδρυση της έδρας του Βατικανού.
Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το Ιωβηλαίο Έτος 2025, το ιερό έτος για την Καθολική Εκκλησία του Βατικανού, διάφορα μέρη της Ρώμης, συμπεριλαμβανομένης της Πλατείας Σαν Τζιοβάνι του Λατεράνο, βρίσκονται σε ανακαίνιση.
Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας ανακαίνισης, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια πολύπλοκη αρχιτεκτονική κάτω από την Πλατεία, συμπεριλαμβανομένων τειχισμένων κατασκευών, σύμφωνα με το Independent.
Τα τείχη που βρέθηκαν έχουν μεγάλα τετράγωνα τούβλα από ηφαιστειακή πέτρα, ή τόφφο, τα οποία φαίνεται να έχουν επαναχρησιμοποιηθεί και σε άλλες κατασκευές που δεν υπάρχουν πλέον.
Ορισμένα στοιχεία που βρέθηκαν στα τείχη αυτά υποδηλώνουν ότι έχουν υποστεί εργασίες αποκατάστασης.
Στα δυτικά τμήματα του τοίχου, οι αρχαιολόγοι παρατήρησαν μια πιο ακανόνιστη τεχνική κατασκευής.
Η ιστορία της παπικής κατοικίας
Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι αυτές οι κατασκευές μπορεί να ανήκουν στο Πατριαρχείο, την κατοικία των ηγετών που αποτελείτο από μια μεγάλη αίθουσα υποδοχής που ονομαζόταν μνημειώδης βασιλική.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η κατασκευή διευρύνθηκε και ανακαινίστηκε αρκετές φορές και έγινε η παπική κατοικία, ή η επίσημη κατοικία του Πάπα, σύμφωνα με το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού.
Αυτή ήταν μια περίοδος αναταραχής μεταξύ των αριστοκρατικών οικογενειών της Ρώμης, σύμφωνα με τους ειδικούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τείχος γύρω από την αρχαία βασιλική μπορεί να χρησίμευσε ως μέσο άμυνας γύρω από το κτίριο.
«Η κατασκευή της δομής που μόλις περιγράφηκε πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου κατά την οποία η Ρώμη ήταν στόχος επιδρομών των Σαρακηνών, ενώ στο εσωτερικό της υπήρχαν συνεχείς, ενίοτε βίαιες, διαμάχες μεταξύ των αριστοκρατικών οικογενειών», σημείωσε το ιταλικό υπουργείο.
Το 1305 η παπική πρωτεύουσα μεταφέρθηκε από το Πατριαρχείο στην Αβινιόν της Γαλλίας, σύμφωνα με το υπουργείο.
Μόλις η παπική έδρα μεταφέρθηκε στο Βατικανό, η ανάγκη για ένα κτίριο που θα προστάτευε το Πατριαρχείο έπαψε να υφίσταται και, με αυτό, το τείχος έχασε τη λειτουργικότητά του και θάφτηκε, μαζί με κάθε μνήμη.
Η ιστορία που κρύβεται στα χαλάσματα
Τα ευρήματα προσφέρουν μια γεύση από τη ζωή και την εξέλιξη αυτού του τμήματος της Ρώμης.
«Οι ανακαλύψεις στην Πλατεία Σαν Τζιοβάνι του Λοντάρνο είναι μια ακόμη απόδειξη του πλούτου της περιοχής της Ρώμης, ενός ανεξάντλητου ορυχείου αρχαιολογικών θησαυρών», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζιουλιάνο.
Η ανακάλυψη, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο, είναι «εξαιρετικής σημασίας» για τη Ρώμη και τη μεσαιωνική της ιστορία, καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί άλλες τόσο εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή.
«Κάθε πέτρα μας μιλάει και μας αφηγείται την ιστορία της: χάρη σε αυτά τα σημαντικά ευρήματα, οι αρχαιολόγοι θα μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για το παρελθόν μας», δήλωσε ο Σαντζουλιάνο.
Πηγή: tanea.gr