Κατ’ ιδίαν συνάντηση είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συζητώντας θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος» στο πρωθυπουργικό γραφείο – σε «εγκάρδια ατμόσφαιρα» όπως ανακοίνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι δυο τους συνομίλησαν στο Μέγαρο Μαξίμου μερικές ημέρες μετά τη συνάντησή τους στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, κατά την εξόδιο ακολουθία του Πάπα Φραγκίσκου, ενώ είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκεί είχαν συζητηθεί όσα αφορούν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπως έγινε κατά πληροφορίες και χθες – τελευταία φορά το περασμένο καλοκαίρι στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την ειρήνη στην Ελβετία το θέμα ήταν στην ατζέντα Μητσοτάκη – Βαρθολομαίου.
Αρμόδιες πηγές μεταφέρουν ότι οι εργασίες έχουν ως εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης τις αρχές του 2026 και άρα εκτιμάται ως ρεαλιστικό ορόσημο για την επαναλειτουργία το φθινόπωρο του ίδιου έτους. Εδώ και έναν χρόνο καταγράφεται «θετική» κινητικότητα στην Αγκυρα, ενώ αναφορές, συγκεκριμένα το κάλεσμα για άρση των εμποδίων στη σωστή λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, υπάρχουν και στην τελευταία έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. «Κάθε επίσκεψή σας είναι ευκαιρία να συζητήσουμε τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή μας. Θέματα, για τα οποία έχετε και άποψη και θάρρος γνώμης», είπε ο Μητσοτάκης στον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Οι συζητήσεις έγιναν πάντως και στη σκιά της αναστάτωσης στην Κρήτη αλλά και στο πολιτικό σκηνικό στον απόηχο τροπολογίας – «ερμηνευτικής διάταξης για εκλογή μητροπολιτών στην Εκκλησία Κρήτης» – που κατατέθηκε, σύμφωνα με την κυβέρνηση, κατόπιν αιτήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προς διευκόλυνση της συνεννόησης μεταξύ Εκκλησίας της Κρήτης και Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Το ότι στήνει η κυβέρνηση μία τέτοια διαδικασία (σ.σ. για τον διάδοχο του μακαριστού Δαμασκηνού στη Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου) είναι ένα συμπέρασμα επιστημονικής φαντασίας» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Πηγή: tanea.gr