Του Δημήτρη Γκάτσιου
“Μονοπάτι” νέων περιοδειών για τον πρωθυπουργό, ο οποίος προτάσσει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα σε μία συγκυρία επικοινωνίας του κυβερνητικού έργου, που έχει ως στόχο την επανασύνδεση της Νέας Δημοκρατίας με επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες-κλειδιά για την επίτευξη της δημοσκοπικής της ανάκαμψης. “Απομένουν ακόμα δύο χρόνια στην θητεία μας. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει είναι μη αναστρέψιμη, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Δεν πρόκειται μόνο για νομικό ή συνταγματικό ζήτημα, αλλά και θέμα κουλτούρας. Φυσικά, η μεγάλη πρόκληση είναι να συγκλίνουμε με την Ευρώπη, γιατί χάσαμε πολύ χρόνο. Η κρίση ήταν τόσο επώδυνη, σχεδόν διέλυσε τη χώρα. Ουσιαστικά όχι μόνο χάσαμε μια δεκαετία, αλλά πραγματικά υποφέραμε πάρα πολύ. Για εμένα, η μεγάλη πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτή η πρόοδος θα είναι μη αναστρέψιμη, ότι θα συνεχίσει να υλοποιείται”, τόνισε, στην εκδήλωση της διαδικτυακής εφημερίδας TechCrunch, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τις επόμενες ώρες θα βρεθεί στην Κρήτη, συνεχίζοντας τον κύκλο της επαφής του με τους πολίτες.
-Το έργο του ΒΟΑΚ
Σημείο αναφοράς στη σημερινή περιοδεία του πρωθυπουργού στην ιδιαίτερη πατρίδα του θα αποτελέσει η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Η υλοποίηση αυτού του πολύπαθου έργου, που συνδέεται άμεσα με την οδική ασφάλεια του νησιού μετατρέπεται σε ένα από τα κεντρικά κυβερνητικά στοιχήματα στο μέτωπο των υποδομών. Η σύμβαση που θα υπογραφεί αφορά στο μεγαλύτερο τμήμα του ΒΟΑΚ, το οποίο θα συνδέει το Ηράκλειο με τα Χανιά. Θα έχει μήκος 157 χιλιομέτρων, με συνοδό παράπλευρο οδικό δίκτυο, γέφυρες, σήραγγες, κόμβους και αναβαθμίσεις των παρακάμψεων των πόλεων Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Το έργο έχει ενταχθεί στο σχέδιο “Ελλάδα 2.0”. Αυτό σημαίνει ότι μέρος του κόστους κατασκευής θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. “Ο δρόμος αυτός θα ολοκληρωθεί και θα είναι το τελευταίο κομμάτι στο παζλ των αυτοκινητοδρόμων, ώστε η χώρα μας να έχει ένα υπερσύγχρονο δίκτυο ασφαλών δρόμων και αυτό να επεκταθεί στην Κρήτη… Μην υποτιμάμε τη μεγάλη δυσκολία, διότι κληρονομήσαμε το απόλυτο κενό στον ΒΟΑΚ, αλλά είναι ένα έργο το οποίο, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι προσωπικό μου στοίχημα και ίσως το έργο με το οποίο ασχολούμαι και προσωπικά περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, γιατί είναι και η τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα που έχουμε στους οδικούς άξονες”, έχει σημειώσει στις τοποθετήσεις του ο πρωθυπουργός, ενώ μέσα στους επόμενους 18 μήνες θα έχουν παραδοθεί σε λειτουργία τόσο ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, όσο και ο Ε-65.
Σε χρόνο παράλληλο, η Ηρώδου Αττικού 19 στρέφει την προσοχή της στην αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με την αρμόδια υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, να παρουσιάζει στη Σύνοδο των Πρυτάνεων τις βασικές κυβερνητικές προτάσεις, εν αναμονή των επόμενων νομοθετικών βημάτων. “Όλο αυτό σημαίνει ευθύνες σε όσους συμμετέχουν η πρωτοστατούν στα επεισόδια. Αν είναι φοιτητής, θα πρέπει να οδηγεί σε ποινές που περιλαμβάνουν και τη διαγραφή από το πανεπιστήμιο. Δε μπορεί να είσαι φοιτητής και να χτυπάς τους συμφοιτητές σου ή να συμμετέχεις σε τέτοιου είδους ενέργειες. Σημαίνει επίσης συνέπειες για τις πρυτανικές αρχές που δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νόμου. Οι νόμοι δεν είναι για να τους διαβάζουμε, πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να εκλεγεί πρύτανης. Αλλά από τη στιγμή που εκλέγεται πρέπει να γνωρίζει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, ούτε υπάρχουν στην Ελλάδα κρατίδια όπου ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει”, είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη, εν αναμονή των ανακοινώσεων της κ. Ζαχαράκη.
Πηγή: capital.gr