Ομόφωνα ένοχος ο λιμενικός | in.gr

Ομόφωνα ένοχος ο λιμενικός | in.gr

Ομόφωνα ένοχος για οκτώ πράξεις απόπειρας κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος που αφορούν τις πιέσεις που ασκήθηκαν για την εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη (για την οποία ο επιχειρηματίας δεν κλήθηκε ποτέ να απολογηθεί) στην υπόθεση του «Νoor 1», για την οποία έχει αμετακλήτως αθωωθεί, με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης, κρίθηκε από το Πενταμελές Ναυτοδικείο του Πειραιά ο λιμενικός Παναγιώτης Χριστοφορίδης.

Η τιμωρία για την εγκληματική του συμπεριφορά εις βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν η επιβολή ποινής φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή, όπως ακριβώς είχε εισηγηθεί στην πρότασή της και η εισαγγελέας της έδρας με την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Η ετυμηγορία ήταν η πρώτη απόφαση εις βάρος ενός προσώπου που, κατά την κατηγορία, φέρεται ότι διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην επιχείρηση στοχοποίησης του επιχειρηματία.

Με την ομόφωνη καταδίκη του κατηγορουμένου κλείνει με τον πλέον επίσημο και θεσμικό τρόπο το «κεφάλαιο» της υπόθεσης που συνδέθηκε με την προσπάθεια στοχοποίησης του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έχει κριθεί απολύτως αθώος, καθώς κανένα στοιχείο δεν προέκυψε, παρά το γεγονός ότι η δικογραφία έμεινε ανοιχτή για περίπου οκτώ χρόνια, με αποτέλεσμα σε αυτό το διάστημα να καταστρατηγηθεί πολλαπλώς το τεκμήριο της αθωότητάς του.

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Ναυτοδικείου κάθισε ο λιμενικός Παναγιώτης Χριστοφορίδης, ο οποίος στη διάρκεια της απολογίας του αρνήθηκε την κακουργηματική πράξη της απόπειρας κατάχρησης εξουσίας που τον έφερε αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη, ισχυριζόμενος ότι δεν άσκησε πίεση στον κρατούμενο για να εκμαιεύσει επιβαρυντική κατάθεση.

Ωστόσο, η εισαγγελέας της έδρας, σταθμίζοντας και αξιολογώντας το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων, έδειξε πρώτη με την αγόρευσή της τον δρόμο που οδήγησε στην κατάγνωση της ενοχής για τον κατηγορούμενο.

Η εισαγγελική λειτουργός, στο πρώτο μέρος της αγόρευσής της, περιέγραψε βήμα προς βήμα το ιστορικό της κρινόμενης υπόθεσης, επισημαίνοντας σε μια αποστροφή της ότι «ο κατηγορούμενος είχε πεδίον δόξης λαμπρόν για να εξιχνιάσει μια υπόθεση και να αποκαλύψει ως ‘λαβράκι’ την εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη και άλλων προσώπων». Σε άλλο σημείο της αγόρευσής της επικαλέστηκε την κατάθεση του κρατουμένου Ευθ. Γιαννουσάκη, ο οποίος εξεταζόμενος και στο δικαστήριο είχε πει ότι δέχθηκε φορτικές πιέσεις και απειλές για να εμπλέξει τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

«Ο Χριστοφορίδης γραπώνεται από την εξιχνίαση της υπόθεσης και έχοντας το κατάλληλο υπόβαθρο πολιτικό και νομικό από πίσω και γνωρίζοντας ότι ο κύριος Μαρινάκης δεν εμπλέκεται, επιχειρεί να υποβάλει και να επιβάλει κατάλληλες κατευθύνσεις στον Γιαννουσάκη, ώστε να… στρώσει την υπόθεση και να βοηθήσει στη δίωξη, ενώ ο κρατούμενος επαναλαμβάνει ότι ο Μαρινάκης δεν εμπλέκεται», τόνισε με έμφαση η εισαγγελέας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «η αξιολόγηση έγινε με βάση το πολιτικό υπόβαθρο της εποχής».

Οι ευθύνες που δεν ελέγχθηκαν ποτέ

Ιδιαίτερο κεφάλαιο αφιέρωσε στις ευθύνες πολιτικών προσώπων, της διοίκησης του Λιμενικού, εισαγγελέων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων που δεν ελέγχθηκαν ποτέ.

«Η δράση του Χριστοφορίδη δεν είναι μονόπλευρη. Εδρασαν πολιτικά πρόσωπα, η διοίκηση ως… Πόντιος Πιλάτος, εισαγγελείς που κατηύθυναν, αλλά δεν γνώριζαν, επιχειρηματικοί κύκλοι, δημοσιογράφοι που εξυπηρέτησαν κυβερνητικούς ή άλλους σκοπούς. Κανείς δεν έδωσε λόγο για το δικό του κομμάτι ευθύνης. Η ευθύνη εδώ του Χριστοφορίδη κρίνεται μεμονωμένα. Εάν ήθελα να διασκεδάσω τις εντυπώσεις και να χρησιμοποιήσω επιχειρηματικούς όρους, θα έλεγα ότι ξεκίνησε ως επιδίωξη win win και κατέληξε σε lose lose και για τους δύο», κατέληξε η εισαγγελέας ζητώντας την ενοχή του κατηγορουμένου.

«Το πιο βαρύ να ενοχοποιείς έναν αθώο»

Στις αγορεύσεις τους οι δικηγόροι υποστήριξης της κατηγορίας Βασίλης Δημακόπουλος, Τάσος Τριανταφύλλου και Εύα Παναγιώτου απέδειξαν με στοιχεία την ενοχή του λιμενικού.

«Δεν υπάρχει πιο βαρύ πράγμα να ενοχοποιείς έναν αθώο, την αθωότητα του οποίου γνωρίζεις», επισήμανε ο Βασίλης Δημακόπουλος.

«Σκοπός του κατηγορουμένου είναι η ενοχοποίηση του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ελάτε στη θέση του και σκεφτείτε τι έχει υποστεί από αυτή τη συμπεριφορά», πρόσθεσε ο Τάσος Τριανταφύλλου.

«Οδήγησε με ευκολία έναν ανυποψίαστο και αθώο άνθρωπο σε δίωξη», ανέφερε και η Εύα Παναγιώτου.

Πλέον και με τη βούλα της Δικαιοσύνης αποδείχθηκε ότι επρόκειτο περί μιας σκευωρίας εις βάρος ενός κορυφαίου επιχειρηματία από πολιτικούς, επιχειρηματικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ