Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να ωφελήσει τις γυναίκες έναντι της οστεοπόρωσης; Η απάντηση είναι θετική, όπως προκύπτει από νέα μελέτη, με τα συμπεράσματα να συνηγορούν υπέρ του ότι το διαιτολόγιο που είχαν υιοθετήσει οι πρόγονοί μας (και δυστυχώς σταδιακά το εγκαταλείπουμε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται) αποτελεί ασπίδα προστασίας έναντι μιας σειράς νοσημάτων – μεταξύ των οποίων και της συχνότερης πάθησης των οστών.
Πιο συγκεκριμένα, τα νεότερα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «JAMA Network Open» εστίασαν στη σχέση της μεσογειακής διατροφής με την υγεία των οστών σε άτομα άνω των 55 ετών. Και όπως σημειώνει η γιατρός της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής), τα οφέλη φαίνεται να είναι σημαντικά.
Απώλεια βάρους. Πιο ειδικά και σύμφωνα με το σχετικό άρθρο που αναλύει τα νεότερα δεδομένα και υπογράφει η καθηγήτρια, πραγματοποιήθηκε δευτερογενής ανάλυση της τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτηςPREDIMED-Plus, η οποίαδιερεύνησε την επίδραση μιας παρεμβατικής στρατηγικής απώλειας βάρους βασισμένης σε ενεργειακά περιορισμένη μεσογειακή διατροφή και προώθηση της σωματικής δραστηριότητας στην υγεία των οστών ατόμωνμε μεταβολικό σύνδρομο και αυξημένο σωματικό βάροςή παχυσαρκία.
Στη μελέτη συμμετείχαν 924 άτομα ηλικίας 55-75 ετών στην Ισπανία, τα οποία παρακολουθήθηκαν για τρία έτη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η παρεμβατική ομάδα ακολούθησε μεσογειακή διατροφή με θερμιδικό περιορισμό και πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας, ενώ η ομάδα ελέγχου ακολούθησε μεσογειακή διατροφή χωρίς περιορισμούς και χωρίς συστηματική προώθηση άσκησης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παρεμβατική στρατηγική είχε σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα στην οστική πυκνότητα (BMD) της σπονδυλικής στήλης (οσφυϊκή μοίρα,L1-L4), ιδίως στις γυναίκες. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση στην οστική πυκνότητατης οσφυϊκής μοίρας κατά τη διάρκεια των τριών ετών σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, δεν υπήρξε σημαντική επίδραση στη συνολική οστική μάζα (BMC). Είναι αξιοσημείωτο, εντούτοις, ότι οι άνδρες δεν παρουσίασαν σημαντικές διαφορές.
Σημαντική η άσκηση. Η παρέμβαση, όπως διευκρινίζει η Ψαλτοπούλου, βασίστηκε σε συνδυασμό μεσογειακής διατροφής με μείωση 30% στην ενεργειακή πρόσληψη, και ενίσχυσης της φυσικής δραστηριότητας (150 λεπτά μέτριας – έντονης δραστηριότητας εβδομαδιαίως), με παράλληλη υποστήριξη μέσω τεχνικών αλλαγής συμπεριφοράς. Ο έλεγχος της σωματικής άσκησης περιελάμβανε περπάτημα, ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Οι συμμετέχοντες της παρεμβατικής ομάδας πέτυχαν μεγαλύτερη μείωση σωματικού βάρους σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, ενώ η επίδραση στην υγεία των οστών ήταν περισσότερο εμφανής στις γυναίκες, πιθανότατα λόγω της αυξημένης ευαισθησίας τους σε οστικές μεταβολές, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.
Συμπερασματικά, «η μελέτη προτείνει ότι η απώλεια βάρους μέσω μιας ενεργειακά περιορισμένης μεσογειακής διατροφής σε συνδυασμό με την άσκηση μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματική στρατηγική για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, ειδικά στις γυναίκες άνω των 55 ετών με μεταβολικό σύνδρομο και αυξημένο σωματικό βάρος, ενισχύοντας τη δημόσια υγεία και μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων», καταλήγει η καθηγήτρια.
Παράγοντες κινδύνου. Σχετικά με τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που καθιστούν ένα άτομο πιο επιρρεπές στην εκδήλωση της νόσου, πρώτα στη λίστα είναι η προχωρημένη ηλικία, ο σωματικός τύπος, η πρόωρη εμμηνόπαυση ή η καθυστερημένη εμμηναρχή αλλά και η κληρονομική προδιάθεση.
Παράλληλα, όμως, σημαντικό ρόλο παίζουν και ορισμένες «κακές» συνήθειες που δύναται να τροποποιηθούν, όπως είναι η φτωχή σε ασβέστιο διατροφή, η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, η έλλειψη φυσικής άσκησης, το κάπνισμα και η κατάχρηση καφεΐνης και αλκοόλ.
Πηγή: tanea.gr