Δημόσιο χρέος: Το ορόσημο του 2029 και οι βασικοί δανειστές  –

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» – Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P

Τα στοιχεία του δημοσίου χρέους, θα μπορούσαν να συνοψιστούν στην εξής εικόνα: Η Ελλάδα «ξεπληρώνει» με αξιοπρέπεια, χρωστάει με επιμέλεια, και ελπίζει ότι θα σταματήσει να είναι η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης – πριν φύγει ο αιώνας.

Μέσα στην εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο επισκέφθηκε τον ΟΔΔΗΧ από όπου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε πως «το 2029, η Ελλάδα δεν θα είναι η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης». Μπορεί το 2029 να πάψουμε να είμαστε οι πιο χρεωμένοι, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάψουμε να χρωστάμε.

Ποιοι κρατούν το ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, το ελληνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται σήμερα στα 364,8 δισ. ευρώ, με μέση σταθμική διάρκεια 18,8 έτη και κόστος εξυπηρέτησης μόλις 1,73%. Το μεγάλο κομμάτι του χρέους – περίπου 203,7 δισ. ευρώ – βρίσκεται στα χέρια θεσμικών δανειστών: του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) με 61,9 δισ. ευρώ και του EFSF (προκατόχου του) με 141,8 δισ. ευρώ.

Αυτά τα δάνεια είναι «καλά χρέη», λένε και από την κυβέρνηση. Οι δόσεις τους ξεκινούν το 2032 και λήγουν το 2060 (ή το 2070 για το EFSF).

Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει πρόωρες αποπληρωμές – όπως αυτή των 31,6 δισ. ευρώ έως το 2031 – για να αποδείξει στις αγορές πως «δεν κάνουμε τα ίδια λάθη». Στις πρόωρες αποπληρωμές θα βοηθήσουν και τα «φουσκωμένα» ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που ανέρχονται στα 44 δισ. ευρώ.

Πρόωρες αποπληρωμές

Ήδη μέχρι στιγμής το Ελληνικό Δημόσιο προεξόφλησε και αποπλήρωσε πλήρως τα δάνεια του ΔΝΤ, ενώ από τα διμερή δάνεια GLFA, αρχικού ύψους 52,9 δισ. ευρώ, έχει ήδη αποπληρώσει ποσό 21,3 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα πάντως παραμένει υπό την εποπτεία του ESM μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης.

Οι αξιολογήσεις και τα spreads

Η βιωσιμότητα και οι θετικές προοπτικές του ελληνικού δημόσιου χρέους πάντως αποτυπώνονται πλήρως από τη συνεχή πτώση των περιθωρίων (spreads) των ελληνικών κρατικών χρεογράφων έναντι όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, που σε μερικές περιπτώσεις είναι σημαντικά χαμηλότερα από χώρες με μικρότερο χρέος και με υψηλότερο βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας.

Αποτυπώνονται επίσης και στις συνεχείς αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, ειδικότερα κατά τα τελευταία δύο έτη που έχει επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα αλλά και ακόμα υψηλότερη.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ