Σημαντικό ορόσημο στην αμοιβαία άμυνα αλλά και στην επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ χαρακτηρίζεται η χθεσινή υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στις Ισραηλινές Βιομηχανίες Αεροδιαστημικής (ΙΑΙ) και την Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία στη διάρκεια της DEFEA.
Η συμφωνία αφορά την προσφορά του αυτόνομου υποβρύχιου συστήματος «BlueWhale» που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η ελληνική πλευρά θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στην παραγωγή και την τεχνολογική εξέλιξη του υποβρύχιου συστήματος, αξιοποιώντας την εκτεταμένη εμπειρία της στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή σύνθετων τεχνολογικών συστημάτων. Μέσω του μνημονίου συνεργασίας, η Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία θα έχει πρόσβαση στην τεχνολογία του Ισραήλ, η οποία θεωρείται κορυφαία παγκοσμίως, με ευκαιρίες για μεταφορά τεχνολογίας και ενεργή συμμετοχή σε σημαντικά έργα.
Tο «BlueWhale» είναι ένα μεγάλο, μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα μήκους 10,9 μέτρων, διαμέτρου 1,12 μέτρων και βάρους 5,5 τόνων το οποίο ανέπτυξαν οι Ισραηλινές Βιομηχανίες Αεροδιαστημικής.
Μπορεί να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα μυστικών θαλάσσιων αποστολών, όπως συλλογή πληροφοριών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανίχνευση υποβρυχίων και υποβρύχιων στόχων, συλλογή ακουστικών πληροφοριών και αναζήτηση και ανίχνευση ναρκοπεδίων στον βυθό της θάλασσας.
Το αυτόνομο υποβρύχιο μπορεί να εκτελέσει σημαντικό μέρος των επιχειρήσεων ενός επανδρωμένου υποβρυχίου για αρκετές εβδομάδες με ελάχιστο κόστος και συντήρηση και χωρίς κίνδυνο για τους χειριστές.
Η IAI, που ιδρύθηκε το 1953, παρέχει τεχνολογίες αιχμής στους τομείς του Διαστήματος, του αέρα, της ξηράς, του ναυτικού, του κυβερνοχώρου και της εσωτερικής ασφάλειας για την άμυνα και τις εμπορικές αγορές.
Αναφερόμενος στη συνεργασία με την Ελλάδα, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της IAI Ντρορ Μπαρ ανέφερε πως «το “BlueWhale” αντιπροσωπεύει ένα άλμα στη θαλάσσια άμυνα, καθώς παρέχει τις προηγμένες δυνατότητες ενός επανδρωμένου υποβρυχίου».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, υποναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, έκανε λόγο για στρατηγική συνεργασία που «σηματοδοτεί ένα βήμα μπροστά στην ενίσχυση των υποβρύχιων αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας».
Πηγή: tanea.gr