Στο Ελιζέ ο πρώην τζιχαντιστής ηγέτης της Συρίας

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Παραμονές της περιοδείας Τραμπ στην υπό πλήρη αναδιάταξη και αναταραχή Μέση Ανατολή – με επίκεντρο τη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας – ο πρώην τζιχαντιστής ηγέτης του συριακού «βραχίονα» της αλ Κάιντα και πλέον μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα πέρασε χθες το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου στο Παρίσι. Μετά τις επισκέψεις του στην Τουρκία και στη Σαουδική Αραβία, ήταν η πρώτη του στην Ευρώπη και σε δυτική χώρα εν γένει, έξι μήνες την ανατροπή του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, ο Εμανουέλ Μακρόν, αφού δεσμεύτηκε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ανασυγκρότηση της Συρίας, τονίζοντας ότι είναι προϋπόθεση για τη σταθερότητα στη χώρα – την οποία χαρακτήρισε καθοριστική για όλη την περιοχή. Πρόσθεσε δε ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει τη σταδιακή άρση των κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Δαμασκού, ενώ θα πιέσει και τις ΗΠΑ προς την ίδια κατεύθυνση.

Σημειώνεται πως ο αλ-Σάρα, αν και καταχωρισμένος διεθνώς ως τρομοκράτης, υπό ταξιδιωτική απαγόρευση του ΟΗΕ, κατέφθασε στο Ελιζέ κατόπιν πρόσκλησης του γάλλου προέδρου  από τον περασμένο Φεβρουάριο: έναν μήνα αφότου είχε αναλάβει καθήκοντα στη Δαμασκό, με τη δέσμευση σχηματισμού συμπεριληπτικής διακυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών εντός πενταετίας στη Συρία. Παράλληλα, αυτοπροβάλλεται ως εταίρος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και στη σταθεροποίηση της υπό ανοικοδόμηση Συρίας, προσδοκώντας σε άρση ή έστω περαιτέρω χαλάρωση των δυτικών κυρώσεων.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Η αιματοχυσία ωστόσο εις βάρος θρησκευτικών μειονοτήτων συνεχίζεται στα συριακά εδάφη, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις πραγματικές δυνατότητες και προθέσεις της διακυβέρνησης αλ-Σάρα να ελέγξει τους ισλαμιστές εξτρεμιστές. Την πρόσφατη σφαγή των Αλαουιτών στα δυτικά – μειονότητα στην οποία ανήκει ο Ασαντ – ακολούθησαν προ ημερών οι αιματηρές επιθέσεις κατά των μειονοτικών Δρούζων στον Νότο, με φόντο και τον κλιμακούμενο περιφερειακό γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ: αμφότερες κατοχικές δυνάμεις σήμερα στα εδάφη της Συρίας.

Τούτων δοθέντων, βασικός στόχος του προέδρου της Γαλλίας – πρώην αποικιοκρατικής δύναμης στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή – ήταν να εκφραστεί η ανησυχία του Παρισιού και να τονιστεί η ανάγκη «προστασίας όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής», σύμφωνα με το Ελιζέ. Στο παρασκήνιο, γράφουν γαλλικά ΜΜΕ, ήταν το Μεταναστευτικό και ο στόχος αύξησης της γαλλικής επιρροής της στη Συρία, εν αναμονή αμερικανικής αποδέσμευσης από τη χώρα και έπειτα από χρόνια ρωσικής κηδεμονίας επί καθεστώτος Ασαντ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο γαλλικός ναυτιλιακός κολοσσός  CMA CGM υπέγραψε 30ετές συμβόλαιο για την ανάπτυξη και λειτουργία του λιμανιού της Λατάκιας. Στο μεσοδιάστημα, αναφέρει ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1 – επικαλούμενος υπόμνημα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών – η κυβέρνηση της Δαμασκού διανέμει συριακά διαβατήρια σε πρώην ξένους τζιχαντιστές, θέτοντας σε «πραγματικό κίνδυνο» δυτικές χώρες.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Σε αυτό το φόντο, η επίσκεψη αλ-Σάρα πυροδότησε διαδήλωση δεκάδων σύρων προσφύγων στο Παρίσι και πολιτική διαμάχη στη Γαλλία. «Προκλητική και ανεύθυνη» χαρακτήρισε τη συνάντηση Μακρόν – αλ-Σάρα η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Για «σοβαρό λάθος» έκανε λόγο ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των δεξιών Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βοκιέ.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ