ΣΕΒ: Τι ζητά για επενδύσεις και παραγωγικότητα –

ΣΕΒ: Τι ζητά για επενδύσεις και παραγωγικότητα - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Τη χαμηλή παραγωγικότητα θέτει ως βασικό στόχο περαιτέρω βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, συνδέοντάς την τόσο με την άνοδο των μισθών στην Ελλάδα όσο και με την πορεία των επενδύσεων. «Δεν μπορούν να αυξηθούν οι μισθοί σε πραγματικούς όρους. Δεν θα αυξηθούν αν δεν αυξηθεί η παραγωγικότητα. Πρέπει να επενδύσουμε, οι εργαζόμενοι πρέπει να μας δώσουν καλύτερες μορφές ευελιξίας και εμείς να τους δώσουμε καλύτερους μισθούς» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων της ετήσιας έρευνας γνώμης των επιχειρήσεων «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», την οποία πραγματοποίησε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB.

Πρέπει να γίνει εθνικός στόχος η άνοδος της παραγωγικότητας

Μάλιστα, η μη σύνδεση της παραγωγικότητας με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο αποτελεί και έναν από τους βασικούς λόγους για τον οποίο ο κ. Θεοδωρόπουλος άσκησε κριτική στον νόμο, κάτι που δείχνει πως ο ίδιος θεωρεί την άνοδο της παραγωγικότητας ως εκ των ουκ άνευ ζητημάτων. Ούτε λίγο ούτε πολύ φαίνεται ότι θεωρεί πως πρέπει να αποτελέσει ως εθνικό στόχο. Όπως είπε πρέπει να υπάρχει αντικατάσταση του κριτηρίου των θέσεων εργασίας με τον δείκτη παραγωγικότητας. «Συμφωνούμε να αποτελεί κριτήριο για παραμεθόριες περιοχές. Όμως, στις σύγχρονες επενδύσεις, ο βασικός στόχος πρέπει να είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, που συχνά συνδέεται με τον αυτοματισμό, όχι αναγκαστικά με περισσότερες θέσεις εργασίας», υπογράμμισε.

Όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, εάν δεν υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας, εξέλιξη που προϋποθέτει ουσιώδεις παρεμβάσεις στη δομή της οικονομίας, η σημερινή τάση αναπόφευκτα θα γίνει φθίνουσα, μιας που η μεγέθυνση στη χρήση παραγωγικών συντελεστών σταδιακά φτάνει προς ένα όριο και δεν θα υπάρχει άλλο περιθώριο για ανάπτυξη στο πλαίσιο του σημερινού υποδείγματος.

Παράλληλα, έτερη ανάλυση της Alpha Bank δείχνει πως η βελτίωση της παραγωγικότητας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υιοθέτηση προηγμένης τεχνολογίας, καινοτομίας και αποτελεσματικών πρακτικών διαχείρισης, κάτι που φαίνεται πως δεν πραγματοποιείται στον βαθμό που θα έπρεπε.

Τι θα γίνει με τις επενδύσεις

Πέραν της παραγωγικότητας τίθεται και το θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα, το οποίο είναι σε συνάρτηση με την ανησυχία που κυριαρχεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της προαναφερόμενης έρευνας ΣΕΒ και MRB αφορούν το 2024 και το 2025 έως και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι δε συμπεριλαμβάνεται η ανακοίνωση δασμών, όπως και οι συνέπειές της στο «ψυχολογικό» επίπεδο των επιχειρήσεων. Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, το 20,4% των επιχειρήσεων προβλέπει ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις του στους επόμενους 12 μήνες (έναντι 22,8% το 2023), ενώ 25,5% θα τις κρατήσει σταθερές (έναντι 30,3% το 2023). Αυξάνεται στο 49,2% από 37% το 2023, το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι δεν θα πραγματοποιήσει επενδύσεις.

«Η ελληνική οικονομία αξιολογείται θετικά αλλά οι προκλήσεις παραμένουν. Στο ΣΕΒ εκπροσωπούμε μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Οι μεσαίες δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις επειδή οι μεγάλες δείχνουν ανθεκτικότητα και οι μικρές ευελιξία. Γι’ αυτό πρέπει να βοηθήσουμε τις μεσαίες επιχειρήσεις να μεγαλώσουν. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις. Δυστυχώς σε αυτόν τον τομέα, ως χώρα δεν τα έχουμε καταφέρει», σημείωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος πρόσθεσε ότι υπάρχει και ένα θέμα κουλτούρας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες.

Τα προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, στα μεγαλύτερα προσκόμματα για την ανάπτυξη τους, οι ίδιες οι επιχειρήσεις επισημαίνουν το μισθολογικό κόστος, τις εισφορές, το κόστος ενέργειας και η φορολογία. Ακολουθούν η γραφειοκρατία και η απονομή δικαιοσύνης. Ειδικότερα, για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εύρεση προσωπικού, για τις μεσαίες το κόστος ενέργειας και για τις μικρές οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα, παραμένουν τα διαχρονικά εμπόδια που επηρεάζουν τη λειτουργία και ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ο κ. Θεοδωρόπουλος έκανε ιδιαίτερα αναφορά στο θέμα της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα», παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, τα τρία πιο σημαντικά εμπόδια είναι το κόστος ενέργειας (93,9% και 78,1% αντίστοιχα), η φορολογία των επιχειρήσεων (86,8% και 82% αντίστοιχα) και οι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία (85,5% και 83,8% αντίστοιχα). Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι βασικές προκλήσεις είναι οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό (71,5%), η γραφειοκρατία (69,6%) και οι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία (68,9%). Επίσης, για πάνω από τις μισές επιχειρήσεις, η κλιματική κρίση αποτελεί πρόβλημα για τη λειτουργία τους την επόμενη πενταετία, ενώ για μία στις δύο επιχειρήσεις (50,7%), η κλιματική κρίση είναι μεγάλο πρόβλημα για τη λειτουργία τους την επόμενη πενταετία.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ