Σε φορτισμένο κλίμα πνευματικής περισυλλογής αλλά και θεσμικών διλημμάτων ξεκίνησε η αυστηρά κλειστή διαδικασία για την εκλογή του νέου ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και μαύρος καπνός βγήκε χθες από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, αναγγέλλοντας το ατελέσφορο της πρώτης ψηφοφορίας. Το τελετουργικό που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα ακολουθείται κατά γράμμα κι όσο κι αν δεν ελήφθη απόφαση για τον νέο Πάπα, θεωρείται πως έχει ληφθεί για το προφίλ και την ατζέντα του.
Κανένας Πάπας δεν έχει εκλεγεί την πρώτη ημέρα Κονκλαβίου εδώ και αιώνες και το ενδιαφέρον μετατίθεται στις ψηφοφορίες των επόμενων ημερών.
Χθες το απόγευμα (στις 16.20 τοπική ώρα) οι 133 εκλέκτορες-καρδινάλιοι εισήλθαν από το παρεκκλήσι Παολίνα στην Καπέλα Σιστίνα. Ο ένας μετά τον άλλον έδωσαν όρκο για τον σεβασμό και την τήρηση της μυστικότητας στη διαδικασία εκλογής, με κάποιους από τους κορυφαίους διεκδικητές να ηγούνται της σειράς. Οταν ακούστηκε το «Extra Omnes» οι πύλες έκλεισαν και το Κονκλάβιο για την ανάδειξη του διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου ξεκίνησε.
Πλήθος είχε συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και περίμενε ένα σημάδι από την καμινάδα. Με αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με τις εκτιμήσεις, αναδύθηκε τελικά μαύρος καπνός.
«Είμαστε εδώ για να ζητήσουμε την βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, εκλιπαρώντας το φως και τη δύναμή του, ώστε να εκλεγεί ο Πάπας τον οποίο χρειάζονται η Εκκλησία και η ανθρωπότητα σε μια τόσο δύσκολη και πολυσύνθετη φάση της Ιστορίας», τόνισε ο γηραιότερος εκ των καρδιναλίων Τζοβάνι Μπατίστα Ρε – λόγω ηλικίας δεν συμμετέχει στο Κονκλάβιο – ο οποίος χοροστάτησε χθες το πρωί της λειτουργίας «pro eligendo Romano pontifice» στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Στον ναό και στην πλατεία εκτιμάται ότι συνέρρευσαν πάνω από πέντε χιλιάδες πιστοί.
Δεν έχουν σήμα…
Στις προκαταρκτικές ζυμώσεις λέγεται ότι δεν προέκυψε κάποιο ξεκάθαρο φαβορί, αν και ο ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν και ο Φιλιππινέζος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε θεωρούνται επικρατέστεροι. Αναλυτές εκτιμούν πως αν καταστεί γρήγορα προφανές ότι η δυναμική που διαφαινόταν δεν θα μπορούσε να αναδείξει νικητή, οι ψήφοι πιθανόν να στραφούν προς άλλους υποψηφίους, με τους εκλέκτορες να συγκεντρώνονται ίσως με βάση τη γεωγραφία, τις δογματικές συγγένειες ή και άλλα κριτήρια. Μεταξύ άλλων πιθανών υποψηφίων είναι ο Γάλλος Ζαν-Μαρκ Αβελίν, ο Ούγγρος Πέτερ Ερντο, ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ και ο Ιταλός Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα.
Οπως και στον Μεσαίωνα, οι καρδινάλιοι απαγορεύεται να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο κατά τη διάρκεια του Κονκλαβίου και το Βατικανό έχει σύμμαχό του την υψηλή τεχνολογία για τη διασφάλιση του απορρήτου, συμπεριλαμβανομένων προηγμένων συσκευών παρεμβολής για την αποτροπή υποκλοπών.
Η μέση διάρκεια των τελευταίων 10 Κονκλαβίων ήταν λίγο πάνω από τρεις μέρες και κανένα δεν διήρκεσε πάνω από πέντε. Το Κονκλάβιο του 2013 διήρκεσε μόλις δύο ημέρες.
Η παρακαταθήκη του Φραγκίσκου
Το Κονκλάβιο ξεκίνησε χθες με φόντο έντονες θεολογικές και γεωπολιτικές ζυμώσεις, διαφορετικές οπτικές για το μέλλον της Εκκλησίας και αυξημένο ενδιαφέρον από κάθε γωνιά του πλανήτη. Χωρίς σαφή φαβορί, οι 133 εκλέκτορες καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα σε παραδόσεις, μεταρρυθμίσεις και παγκόσμιες προσδοκίες, αναζητώντας έναν πνευματικό ηγέτη που θα ενώσει το ποίμνιο των 1,4 δισ. καθολικών. Το βλέμμα του κόσμου είναι στραμμένο στη Ρώμη – και ο λευκός καπνός, όταν αναδυθεί, θα σημάνει κάτι περισσότερο από μια αλλαγή προσώπου: θα σημάνει κατεύθυνση. Οπως ανέφεραν στους «NYTimes» οι Τζέισον Χόροβιτς και Μοτόκο Ριτς, σε ομιλίες, δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις και κυρίως σε σχόλια προς τους συναδέλφους τους καρδινάλιους στις προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις πίσω από τα τείχη του Βατικανού, τα πρόσωπα που θα επιλέξουν τον επόμενο Πάπα διεξάγουν στην ουσία ένα «δημοψήφισμα» για την κληρονομιά του Φραγκίσκου. «Υπάρχουν διάφορες απόψεις» εντός της ομάδας, δήλωσε ο καρδινάλιος Αντερς Αρμπορέλιους της Σουηδίας, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί στους υποψηφίους για το παπικό αξίωμα. Στοιχεία της κληρονομιάς του Πάπα Φραγκίσκου αφήνουν περιθώρια για διαφορετικές θεωρήσεις: έκανε ιστορικές δηλώσεις που ενθάρρυναν τις φιλελεύθερες απόψεις, ύψωσε τη φωνή του για τους μετανάστες, κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και επέκρινε σε κάθε μορφή της την εκμετάλλευση των φτωχών. Διεύρυνε το Κολέγιο των καρδιναλίων προς τις λεγόμενες περιφέρειες, συνήψε συμφωνία με την κινεζική κυβέρνηση με την ελπίδα να ενισχύσει την παρουσία της Εκκλησίας, προσκάλεσε λαϊκούς, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, σε συνόδους επισκόπων που οραματιζόταν ως κύρια όργανα λήψης αποφάσεων, μεταρρύθμισε τη γραφειοκρατία του Βατικανού, εισήγαγε μέτρα για τη διαφάνεια των οικονομικών της Εκκλησίας και εξέδωσε διατάγματα για την ενίσχυση της λογοδοσίας μελών της που διέπραξαν ή συγκάλυψαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.
Κάποιοι καρδινάλιοι θέλουν να προχωρήσουν με αυτές τις αλλαγές ή ακόμα και να τις ενισχύσουν. Αλλοι επιθυμούν να τις ανατρέψουν. Ομως τα βαθύτερα ρήγματα αφορούν ζητήματα που ο Φραγκίσκος προσέγγισε αλλά δεν διευθέτησε.Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η επιλογή ενός υποψηφίου προς συμβιβασμό των διαφορών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι καρδινάλιοι που φέρεται ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκλεγούν απέφυγαν να μιλήσουν δημόσια για διχαστικά ζητήματα, ενώ και ο ίδιος ο Φραγκίσκος θεωρούνταν παραδοσιακός πριν από την εκλογή του και δεν είχε δείξει σημάδια μιας ρηξικέλευθης παποσύνης.
Πηγή: tanea.gr