Κονκλάβιο: Μαύρος καπνός – Άκαρπες και οι νέες ψηφοφορίες για την ανάδειξη Πάπα

Κονκλάβιο: Μαύρος καπνός – Άκαρπες και οι νέες ψηφοφορίες για την ανάδειξη Πάπα

Μαύρος καπνός εμφανίστηκε στην καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα, σηματοδοτώντας την μη εκλογή νέου Πάπα.

Υπενθυμίζεται ότι οι καρδινάλιοι συγκεντρώθηκαν για δεύτερη μέρα στο Βατικανό, πραγματοποιώντας τις δύο πρωινές ψηφοφορίες.

Οι σημερινές ψηφοφορίες

Φωνές «καπνός, καπνός» ακούστηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όταν βγήκαν από την καμινάδα τα πρώτα νέα από το εσωτερικό της Καπέλα Σιξτίνα. Ο κόσμος έσπευσε μπροστά για να βγάλει φωτογραφίες με τα κινητά του και να ρίξει μια πιο κοντινή ματιά, αλλά το αποτέλεσμα ήταν προς στιγμήν απογοητευτικό.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Σήμερα ενδέχεται να πραγματοποιηθούν συνολικά μέχρι και τέσσερις ψηφοφορίες αν οι καρδινάλιοι δεν καταφέρουν να εκλέξουν νέο Πάπα.

Η πρώτη ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στις 10:30 και η δεύτερη στις 12:00, όπου αμφότερες δεν απέφεραν αποτέλεσμα. Οι δύο απογευματινές αναμένονται περίπου στις 17:30 και 19:00 (τοπικές ώρες).

Η πρώτη συνεδρίαση του κονκλαβίου, που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, διήρκησε κάτι περισσότερο από τρεις ώρες και οι 133 καρδινάλιοι δεν κατάφεραν να εκλέξουν τον 267ο Ποντίφικα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Στη μυστική ψηφοφορία από την οποία θα εκλεγεί ο νέος Πάπας, συμμετέχουν 133 καρδινάλιοι από 70 χώρες.

Ο χρόνος εκλογής νέου Πάπα

Για όσο διαρκέσει η εκλογή του νέου Πάπα, απαγορεύονται όλες οι συζητήσεις των καρδιναλίων με τον έξω κόσμο.

Το τελευταίο κονκλάβιο, το οποίο εξέλεξε τον Φραγκίσκο το 2013, διήρκεσε δύο ημέρες και περιελάμβανε πέντε ψηφοφορίες.

Το 2005, όταν ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ επιλέχθηκε από τους συγκεντρωμένους καρδιναλίους, η διαδικασία διήρκεσε επίσης δύο ημέρες και χρειάστηκαν συνολικά τέσσερις ψηφοφορίες, ενώ το κονκλάβιο για την εκλογή του Ιωάννη Παύλου ΙΙ το 1978 διήρκεσε τρεις ημέρες και οκτώ ψηφοφορίες.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Από τα σύγχρονα κονκλάβια, δέκα από τις αρχές του 20ού αιώνα, η μέση διάρκεια ήταν τρεις ημέρες και επτά ψηφοφορίες, σύμφωνα με το BBC.

Ένα κρίσιμο κονκλάβιο

Αυτό το κονκλάβιο θα είναι κρίσιμο για την απόφαση της μελλοντικής κατεύθυνσης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και το πεδίο των υποψηφίων είναι ευρύτατα ανοικτό χάρη στις μεταρρυθμίσεις του Πάπα Φραγκίσκου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναμόρφωσε τη σύνθεση του σώματος που θα εκλέξει τον διάδοχό του, καθιστώντας το πιο αντιπροσωπευτικό της παγκόσμιας εκκλησίας.

Πέταξε τον παλιό, άγραφο κανόνα που προέβλεπε ότι οι επίσκοποι ορισμένων επισκοπών (αρκετοί από αυτούς στην Ιταλία) θα γίνονταν αυτόματα καρδινάλιοι και αντ’ αυτού έδωσε «κόκκινα καπέλα» σε επισκόπους σε μέρη του κόσμου που δεν είχαν ποτέ πριν, όπως η Τόνγκα, η Αϊτή και η Παπούα Νέα Γουινέα. Αρκετοί από αυτούς είναι «ξένοι» στο ρωμαϊκό σύστημα, οπότε είναι πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα ψηφίσουν.

Παρ’ όλα αυτά, μόνο λίγοι καρδινάλιοι έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες, την εμπειρία και την προσωπικότητα που είναι κατάλληλες για να αναλάβουν τον ρόλο του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αναφέρει το CNN.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Οι εκλέκτορες θα πρέπει να εξετάσουν τις προτεραιότητες της εκκλησίας και το προφίλ του επόμενου υποψηφίου. Θα πρέπει επίσης να εξετάσουν αν ο επόμενος Πάπας θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο Φραγκίσκος ή να ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση.

Ορισμένοι βλέπουν το μέλλον της εκκλησίας να βρίσκεται στην Ασία, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι ο επόμενος Πάπας θα μπορούσε να προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία.

Η ηλικία είναι επίσης ένας παράγοντας, με τα δύο τελευταία κονκλάβια να επιλέγουν ηλικιωμένους πάπες για να εξασφαλίσουν μικρότερη θητεία.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ