Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Βελτιώθηκαν σημαντικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, τα επίπεδα χρηματοδότησης των ελληνικών (αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών), με τις αποδόσεις των ομολόγων αλλά και τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς να υποχωρούν σε επίπεδα που διευκολύνουν το δανεισμό, προς όφελος τόσο των μετόχων τους όσο και των πελατών τους.
Στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών που είναι οι πλέον ευνοημένες συγκριτικά, η υποχώρηση στο κόστος δανεισμού είναι μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια και συνεχίζεται, με το κόστος χρηματοδότησης το οποίο είχε υποχωρήσει περίπου στο 1,2% στο τέλος του 2024, να επιστρέφει εκ νέου προς αυτά τα επίπεδα, με τις θετικές αξιολογήσεις των οίκων και τις πολιτικές της ΕΚΤ, να αντισταθμίζουν την αναστάτωση που είχε προκαλέσει η πολιτική των δασμών.
Ειδικότερα, οι αποδόσεις στα ομόλογα πρώτης εξοφλητικής προτεραιότητας των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν κατά 23 μονάδες βάσης, στο 3,39% από 3,62% που είχαν φθάσει στις 10 Απριλίου. Στα τραπεζικά ομόλογα τελευταίας εξοφλητικής προτεραιότητας, οι αποδόσεις υποχώρησαν 38 μονάδες βάσης στα 4,35% από 4.73%.
Σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης έχουν παίξει μακροχρόνια οι αναβαθμίσεις τόσο του ελληνικού δημοσίου, όσο και των ελληνικών τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης. Τη Μεγάλη Εβδομάδα, η S&P αναβάθμισε το ελληνικό δημόσιο, ενώ υπενθυμίζεται το σερί των αναβαθμίσεων των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων, από την αρχή του έτους.
Οι αναβαθμίσεις ήρθαν διαδοχικά από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. Από την S&P τον Ιανουάριο, τη Moody’s τον Μάρτιο, τη Fitch τον Απρίλιο και τη Morningstar DBRS τον Μάρτιο αλλά και τον Απρίλιο, όλες δημιούργησαν την πιο κατάλληλη στιγμή θετικό κλίμα για τους ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους. Ακριβώς δηλαδή την περίοδο κατά την οποία οι αγορές, αντιδρούσαν αρνητικά στην πίεση που προκαλούσαν οι πολιτικές των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ.
Έτσι, μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η αναγγελία των δασμών, οι αγορές έχουν τώρα περάσει φάση ηρεμίας και οι τιμές των ομολόγων ανακτούν προηγούμενα επίπεδα, ενώ υποχωρούν αντίστοιχα οι αποδόσεις τους (επιτόκια).
Το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών που είχε υποχωρήσει περίπου στο 1,2% επιστρέφει σταδιακά σε αυτά τα επίπεδα.
Αυτή η τιμή προκύπτει από το κόστος των καταθέσεων, τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς και το κόστος έκδοσης των τραπεζικών ομολόγων.
Στην περίπτωση των senior ελληνικών τραπεζικών τίτλων, οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει 158 μονάδες βάσης από την αρχή του 2024 και 428 μονάδες βάσης από την αρχή του 2023. Αντίστοιχα, οι αποδόσεις των ομολόγων της χαμηλότερης κατηγορίας, έχουν υποχωρήσει 322 και 711 μονάδες βάσης αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG και της ΤτΕ.
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αποκλιμακώνονται και τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ομόλογα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και για ομόλογα με αξιολόγηση από ΒΒΒ έως ΒΒΒ+ έχουν υποχωρήσει 25 μονάδες βάσης στα 3,62% από 3,87% στις 10 Απριλίου.
Στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης πανευρωπαϊκά έχει παίξει σημαντικό ρόλο η αποκλιμάκωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά μέχρι τα μέσα Απριλίου, οι εξαγγελίες για δασμούς δεν επέτρεψαν απόλυτα τη διάδοση της πολιτικής της ΕΚΤ, προκαλώντας διακυμάνσεις και αστάθεια. Σε αυτό το διάστημα οι αναβαθμίσεις των οίκων αποτέλεσαν πρόσθετο στήριγμα για τους ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους.
Πηγή: capital.gr