Η αποτίμηση της Αθήνας για τα αποτελέσματα των συνομιλιών Μητσοτάκη-Αμπντέλ…

Η αποτίμηση της Αθήνας για τα αποτελέσματα των συνομιλιών Μητσοτάκη-Αμπντέλ...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας-Καΐρου και την εδραίωση του ρόλου που διαδραματίζουν Ελλάδα και Αίγυπτος ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σηματοδότησε η επίσκεψη του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.  Οι διευρυμένες συνομιλίες του πρωθυπουργού και του προέδρου της Αιγύπτου, αλλά και η πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας έχουν παραγάγει απτά αποτελέσματα όσον αφορά στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών, με τους κυρίους Μητσοτάκη και Αλ Σίσι να επαναβεβαιώνουν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, δείχνοντας, παράλληλα, την οδό του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας σε μία χρονική συγκυρία νέων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων. Τα μηνύματα των δύο ηγετών, αποτυπωμένα στις κοινές δηλώσεις τους, είχαν ως αποδέκτη πρωτίστως την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ με την Κοινή Διακήρυξη θεσμοθετούνται πλέον τακτικές επαφές σε όλα τα επίπεδα και σε μία σειρά από τομείς συνεργασίας.

-Η αποτίμηση της Αθήνας

Τη στιγμή που η Άγκυρα και η ηγεσία της συνεχίζουν να προτάσσουν, σε κάθε ευκαιρία, την αναθεωρητική τους ατζέντα, η Αθήνα, στον απόηχο της επίσκεψης του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στέκεται ιδιαίτερα στην κοινή οπτική Ελλάδας και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας, παράλληλα, έμφαση στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στην ενέργεια, στις εμπορικές σχέσεις και στη μετανάστευση. Στο πλαίσιο, δε, των κοινών δηλώσεων, ο κ. Μητσοτάκης άδραξε την ευκαιρία, προκειμένου να απαντήσει στις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα. “Εν μέσω μίας ολοένα και αυξανόμενης διεθνούς αβεβαιότητας, οι χώρες μας αποτελούν πυλώνες σταθερότητας, με κοινές επιδιώξεις σε μεγάλα προβλήματα της περιοχής. Με πρώτο, βέβαια, το Κυπριακό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του οποίου στηρίζουμε, μια λύση βασισμένη πάντα στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και θέλω να ευχαριστήσω την Αίγυπτο για τη διαχρονική της στήριξη σε αυτή την προσπάθεια. Ξέρουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε προς όφελος όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Για αυτό και δεν μπορούν και σήμερα ακόμα να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες τελικά το μόνο το οποίο επιτυγχάνουν είναι να φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου το οποίο επιχειρείται αυτή τη στιγμή να αποκτήσει κάποια παραπάνω δυναμική. Για να το πω διαφορετικά: κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον”, τόνισε ο πρωθυπουργός, θέτοντας την τουρκική ηγεσία προ των ευθυνών της για τη συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

Οι αναφορές του πρωθυπουργού ήρθαν σε ένα momentum…θολού τοπίου στο μέτωπο της σύγκλησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Διπλωματικές πηγές δείχνουν προς την κατεύθυνση ορισμού ημερομηνίας στη διάρκεια του τετ α τετ των κυρίων Γεραπετρίτη και Φιντάν στην Αττάλεια, με τους επικεφαλής των δύο διπλωματιών να συναντώνται στο περιθώριο της διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (14 και 15 Μαΐου). “Αυτό που παραμένει κρίσιμο, είναι να υπάρχει μία κινητικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έχω βαθύτατη πεποίθηση ότι εκείνο, το οποίο είναι το πιο σημαντικό, είναι να προχωράμε με μικρά σταθερά βήματα, τα οποία θα απορροφώνται και από την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και από τις ίδιες τις κοινωνίες. Μέσα στα δύο χρόνια που προσπαθούμε να ξαναχτίσουμε ένα καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αναγνωρίζοντας τις θεμελιακές μας διαφορές σε μείζονα ζητήματα, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, το οποίο χτίζουμε να μπορούμε να το παγιώνουμε ως κατάκτηση. Και νομίζω ότι σήμερα έχουμε παγιώσει ως κατάκτηση, πάνω και πέρα από όλα, έναν διάλογο, ο οποίος γίνεται σε ένα επίπεδο, ώστε να μπορούμε να προλαμβάνουμε κρίσεις. Οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας διασφαλίζουν και την ειρήνη στην περιοχή μας”, έχει σημειώσει ο κ. Γεραπετρίτης.

Στο επίπεδο της επίσκεψης του κ. Αλ Σίσι στην Αθήνα, κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν την επαναβεβαίωση της σημασίας του εμβληματικού έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της Αφρικής και τον κομβικό ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακής πύλης. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συζήτησαν για την εφαρμογή της συμφωνίας μετακλήσεων εποχικού εργατικού δυναμικού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο και έθεσαν επί τάπητος τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση την κατάσταση στη Γάζα, τη Λιβύη και τη Συρία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να διαμηνύει και πάλι ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας ενός ενιαίου κράτους, με τη συμμετοχή όλων των Σύρων, που θα λειτουργεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. “Νομίζω ότι και η νέα ηγεσία θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Αναφέρομαι ασφαλώς στην προστασία των δικαιωμάτων όλων των Σύρων πολιτών, των γυναικών, όλων των κοινοτήτων, με έμφαση στους Χριστιανούς. Γεγονότα όπως οι τραγικές σφαγές Αλαουιτών, Χριστιανών τον περασμένο Μάρτιο, Δρούζων πρόσφατα, εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα. Και η μόνη απάντηση θα πρέπει να είναι ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν σύντομα στη Δικαιοσύνη”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ