Του Κώστα Κατίκου
Λάθη σε 13.000 συντάξεις που εκδόθηκαν με διαδικασίες fast track, εντοπίζονται από τον έλεγχο των ενστάσεων που υποβλήθηκαν από τους συνταξιούχους.
Τα συχνότερα λάθη αφορούν στα ποσά, στους χρόνους ασφάλισης και στη μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα.
“Υπήρξαν συνταξιούχοι που πήραν λιγότερα γιατί έπρεπε να τους καταβάλουμε σύνταξη με τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα στην ασφαλιστική τους ιστορία”, δήλωσε ο Διοικητής του ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης μιλώντας την Τρίτη 6 Μαΐου στη διαρκή επιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση του ασφαλιστικού συστήματος. Τόνισε ότι τα λάθη διορθώνονται και οι συνταξιούχοι λαμβάνουν τα πλήρη ποσά που δικαιούνται μαζί με αναδρομικές αυξήσεις.
Όπως είπε το πρόβλημα αφορά ένα 13% των συντάξεων που εκδόθηκαν με διαδικασίες fast track μετά το 2022, καθώς για αυτές τις συντάξεις υποβλήθηκαν ενστάσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, με τη διαδικασία της ταχείας απονομής εκδόθηκαν 100.000 με150.000 συντάξεις και υποβλήθηκαν ενστάσεις για το 13% καθώς οι συνταξιούχοι πήραν λιγότερα από αυτά που περίμεναν. Ουσιαστικά τα λάθη αφορούν σε περίπου 13.000 με 19.000 συντάξεις, και όπως σημείωσε μάλιστα ο κ. Βαρβέρης, υπήρχαν και ενστάσεις (σ.σ: λίγες σύμφωνα με εκτιμήσεις) που δεν εντοπίστηκαν λάθη από τον μετέπειτα έλεγχο των αποφάσεων.
Τα κυριότερα λάθη που εντοπίζονται στις συντάξεις που βγαίνουν με διαδικασία fast track είναι τρία και αφορούν:
1. Στο ποσό της εθνικής σύνταξης καθώς έχει διαπιστωθεί να βγαίνουν οι ασφαλισμένοι στα 62 για πλήρη σύνταξη έχοντας 40 χρόνια ασφάλισης και να τους έχει καταβληθεί η εθνική σύνταξη με μείωση 30% που προβλέπεται για όσους συνταξιοδοτούνται με μειωμένη. Το λάθος οφείλεται στο ότι το 62ο έτος είναι η ηλικία και για πλήρη σύνταξη και για μειωμένη με τη διαφορά ότι το σύστημα του ΕΦΚΑ βλέπει πολλές φορές την ηλικία και δίνει μειωμένη την εθνική σύνταξη χωρίς να συνυπολογίζει και την άλλη παράμετρο που είναι ότι οι ασφαλισμένοι που έχουν και 40 χρόνια στα 62 τους παίρνουν πλήρες ποσό εθνικής σύνταξης. Η μείωση που έχουν σε αυτές τις περιπτώσεις οι συνταξιούχοι είναι 131 ευρώ. Με την υποβολή ενστάσεων γίνεται επανέλεγχος στις αποφάσεις και καταβάλλονται τα οφειλόμενα ποσά μαζί με τα ανάλογα αναδρομικά από την ημερομηνία της αίτησης συνταξιοδότησης.
2. Στους χρόνους ασφάλισης και κυρίως στους χρόνους διαδοχικής ασφάλισης, όπου έχει παρατηρηθεί να βγαίνουν οι αποφάσεις με το χρόνο ασφάλισης που βλέπει ο ΕΦΛΑ στο σύστημα ΑΤΛΑΣ και να μην συνυπολογίζεται τυχόν διαδοχική ασφάλιση σε άλλο ταμείο, είτε γιατί δεν εμφανίζεται στον ΑΤΛΑ, είτε γιατί έχει καταγραφεί μικρότερο διάστημα από αυτό για το οποίο ασφαλίστηκε ο συνταξιούχος. Με ένσταση αλλά και με αποδεικτικά στοιχεία, όπως τα ένσημα ή οι καρτέλες πληρωμής εισφορών οι υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ κάνουν τις διορθώσεις και οι συνταξιούχοι παίρνουν τα επιπλέον ποσά που αντιστοιχούν στο συνολικό χρόνο ασφάλισής τους.
3. Στον χρόνο μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα από το 15ο έτος και μετά, που πρέπει να είναι 40 χρόνια για να πάρει ο συνταξιούχος ολόκληρη την εθνική σύνταξη. Σε πολλές αποφάσεις για λόγους που ενδεχομένως συνδυάζονται με κενά ασφάλισης δηλαδή με διαστήματα που δεν αποτυπώνεται ο χρόνος ασφάλισης εξαιτίας ανεργίας, σπουδών, ή και από ανασφάλιστη απασχόληση, το σύστημα έκδοσης των fast track συντάξεων θεωρεί τα διαστήματα αυτά ως χρόνους απουσίας του ασφαλισμένου από την Ελλάδα και μη δυνάμενο να κάνει αυτόματες διασταυρώσεις, αφαιρούνταν το 2% από την εθνική σύνταξη για κάθε χρόνο που υπολείπονταν από τη 40ετή διαμονή. Και εδώ τα λάθη διορθώνονται με ενστάσεις.
Υπάρχουν όμως και τα λάθη που διορθώνονται χωρίς ενστάσεις καθώς οι αποφάσεις περνούν από δειγματοληπτικό έλεγχο για να μη χρειάζεται να τρέχουν για ενστάσεις οι συνταξιούχοι.
Πηγή: capital.gr