Αν χθες κάποιος συντονιζόταν στη Βουλή για να παρακολουθήσει τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, θα παρατηρούσε πως το ύφος των ηγεσιών της αντιπολίτευσης δεν ήταν το ίδιο έντονο με αυτό που έχουμε συνηθίσει. Για την ακρίβεια, ήταν έντονο στα σημεία των ομιλιών που αφορούσαν «την κυβέρνηση» ή τον Πρωθυπουργό. Οταν, όμως, αποδέκτης γινόταν ο αρμόδιος υπουργός που παρίστατο στη συζήτηση, αν όχι το περιεχόμενο, τουλάχιστον οι τόνοι ήταν εμφανώς κατεβασμένοι – κάποιοι πιο ξεκάθαρα, κάποιοι λιγότερο, φαίνεται πως διαχώρισαν τον Νίκο Δένδια από το κάδρο που περιέγραψαν.
ΠΡΩΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Εχει ενδιαφέρον η συζήτηση που έχει ανοίξει για τα πανεπιστήμια, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που ανοίγει – γιατί νόμος υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται. Και έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον γιατί μια από τις πρώτες ερωτήσεις που έγιναν για το θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια ήταν τον Ιούλιο του 2023, έναν μήνα και κάτι μετά τις εθνικές εκλογές, από τον Παύλο Χρηστίδη. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τότε ζητούσε να μάθει πόσο κόστισαν οι Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η λεγόμενη «πανεπιστημιακή αστυνομία», και πού υπηρετούν όσοι υποτίθεται πως θα την απάρτιζαν. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, δεν έχουν αλλάξει και πολλά.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΖΩΗ
Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, μετά το περιστατικό στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε αναφορά στις υποκλοπές, σχολιάζοντας πως θα πάρει τηλέφωνο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να ανταλλάξουν εμπειρίες». Οταν ήρθε η σειρά του Νίκου Ανδρουλάκη, ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής για όσα κατήγγειλε η Κωνσταντοπούλου. Η καλή, προσωπική επαφή που έχουν μεταξύ τους είναι εμφανής –παρότι η Κωνσταντοπούλου άφησε αιχμές για την επιλογή του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει μόνο του σε αίτημα για Προανακριτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, επισημαίνοντας πως «δεν έχει αποφασίσει ακόμα» αν θα συμπεριλάβει και τον Μητσοτάκη. Λάθος, γιατί έχει αποφασίσει: το αδίκημα στη πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα βασίζεται στις αναφορές της δικογραφίας.
ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ
Ανεξαρτήτως αν είναι εφαρμόσιμη, η πρόθεση για 24ωρη λειτουργία του μετρό τα καλοκαιρινά Σάββατα, όπως εκφράστηκε από τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, κινείται σε θετική κατεύθυνση για όσους Αθηναίους θεωρούν την πόλη τους εχθρική με το που καταφτάσει το πρώτο κύμα των τουριστών. Αν όμως στην κυβέρνηση όντως θέλουν ασφαλείς μετακινήσεις που θα τους εξυπηρετούν όλους, τότε ίσως θα έπρεπε να δουν τις βέλτιστες πρακτικές του εξωτερικού. Και αυτές έχουν τίτλο: νυχτερινά λεωφορεία. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι οι γραμμές θα λειτουργούν και το πρωί – και γι’ αυτό έχουμε δρόμο ακόμα.
Πηγή: tanea.gr