500.000 θάνατοι ετησίως έως το 2050 λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

500.000 θάνατοι ετησίως έως το 2050 λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Μέχρι το 2050 η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να κοστίζει πάνω από 500.000 ζωές ετησίως στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα μελέτη – Ποια τα 3 πιθανά σενάρια

Δεν είναι μόνο οι καύσωνες, οι πυρκαγιές ή οι πλημμύρες. Η κλιματική αλλαγή μάς απειλεί και με έναν αθόρυβο τρόπο: τον αέρα που αναπνέουμε. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η Ευρώπη θα μετρήσει πάνω από μισό εκατομμύριο πρόωρους θανάτους ετησίως μέχρι το 2050. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεί τον σημαντικότερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, οδηγώντας σε περίπου 8 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως παγκοσμίως, σύμφωνα με κοινή ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Earth’s Future από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Λιντς, αποκαλύπτει ότι μόνο ένα αυστηρό σενάριο μείωσης των εκπομπών μπορεί να περιορίσει την καταστροφή: να σώσει 250.000 ανθρώπινες ζωές τον χρόνο στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, και να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες στην έκθεση στη ρύπανση. Οι επιστήμονες προειδοποιούν: οι ίδιες πηγές που θερμαίνουν τον πλανήτη -όπως αυτοκίνητα, σταθμοί ενέργειας και γεωργία -ρυπαίνουν και τον αέρα μας.

Οι δύο «αόρατοι υπαίτιοι» του αέρα

«Η Ευρώπη παρουσιάζει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας που σχετίζονται με την ποιότητα του αέρα, κυρίως λόγω της πληθυσμιακής πυκνότητας και του εκτεταμένου βαθμού αστικοποίησης. Η μελέτη αυτή σχεδιάστηκε για να προσφέρει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σαφή τεκμήρια ότι η αυστηρή κλιματική δράση μπορεί να αποφέρει σημαντικά και άμεσα οφέλη για τη δημόσια υγεία σε τοπικό επίπεδο», σημειώνει ο Connor Clayton, υποψήφιος διδάκτορας και κύριος συγγραφέας. Όπως τονίζει, «η Ευρώπη διαθέτει έναν ιδιαίτερα πλούσιο και πυκνό θεσμικό χάρτη, γεγονός που προσφέρει τη δυνατότητα για στοχευμένες παρεμβάσεις και συντονισμένες πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος».

Η έκθεση επικεντρώνεται σε δύο βασικούς ρύπους: τα PM2.5  και το επιφανειακό όζον. Τα PM2.5 είναι μικροσκοπικά σωματίδια που εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και φτάνουν μέχρι το αίμα, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα. Συνδέονται με σοβαρές παθήσεις όπως καρδιοπάθειες, καρκίνους, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εγκεφαλικά, διαβήτη, νόσο του Πάρκινσον, καθώς και επιπτώσεις στην αναπαραγωγική και εμβρυϊκή υγεία. Από την άλλη πλευρά, το όζον (το χαρακτηριστικό «νέφος» πάνω από τις πόλεις) δημιουργείται από την αντίδραση ηλιακού φωτός με ρύπους -όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και τα οξείδια του αζώτου -και προκαλεί επιπλέον αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα.

Τα πιθανά σενάρια κατά το έτος 2050

Για να προβλέψουν την ποιότητα του αέρα του μέλλοντος, οι επιστήμονες εξέτασαν τρία σενάρια (χαμηλό, μεσαίο και υψηλό), όπου τα διάφορα επίπεδα δράσης λαμβάνονται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την καταπολέμηση αυτών των δύο ρύπων. Σήμερα, υπάρχουν ήδη 444.000 θάνατοι από τα PM2,5 και 23.000 από το όζον, ετησίως.

  • Δραστική μείωση εκπομπών: Ο αριθμός θανάτων μειώνεται σε 199.000 από PM2.5 και 17.000 από όζον.
  • Μέτριες πολιτικές: Οι θάνατοι παραμένουν στους 455.000 και 47.000 αντίστοιχα.
  • Αδράνεια: Οι θάνατοι φτάνουν τους 506.000 ετησίως (456.000 από PM2,5 και 50.000 από όζον).

Μόνο το φιλόδοξο, δραστικό σενάριο σώζει έως 250.000 ζωές τον χρόνο. Και δεν είναι μόνο οι ρύποι -είναι και η αύξηση και γήρανση του πληθυσμού που επιδεινώνει τις επιπτώσεις, τονίζουν οι ερευνητές.

Πού εντοπίζονται οι υψηλότερες συγκεντρώσεις

Οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 ήταν διαχρονικά υψηλότερες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Κοιλάδα του Πάδου στην Ιταλία, περιοχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη νότια Πολωνία. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι η ανισότητα αυτή μειώνεται σημαντικά, όταν εφαρμόζονται ισχυρότερα μέτρα για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Jim McQuaid, τονίζει ότι τα αέρια του θερμοκηπίου και τα αιωρούμενα σωματίδια είναι οι «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η εργασία μας παρέχει σαφείς αποδείξεις ότι η μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μπορεί να έχει άμεσα και ουσιαστικά οφέλη για τη δημόσια υγεία», υπογραμμίζει.

Διαβάστε επίσης

Παρατεταμένη εγκυμοσύνη: Αυτός είναι ο αναπάντεχος παράγοντας που οδηγεί σε «μακρά» κύηση

Αυτή είναι η Νο1 απειλή για την ανθρώπινη υγεία

ΕΟΠ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 1.200 παιδιά και εφήβους στην Ευρώπη κάθε χρόνο

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ