Σήμερα Τετάρτη 7 Μαΐου οι καρδινάλιοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα ξεκινήσουν τη διαδικασία να εκλέξουν νέο Πάπα αφού απομονωθούν από τον υπόλοιπο κόσμο μέχρι να βγει λευκός καπνός από τις καμινάδες στο Βατικανό και ακουστεί το πολυαναμενόμενο για τους πιστούς «Habemus Papam».
Το κονκλάβιο στο οποίο θα συμμετέχουν 133 εκλέκτορες ίσως είναι το πιο αμφίρροπο όλων των εποχών και θα κληθεί να επιλέξει τον διάδοχο του Φραγκίσκου που πέθανε σε ηλικία 88 ετών στις 21 Απριλίου.
Σαφές φαβορί δεν έχει αναδειχθεί αν και ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν και ο Φιλιππινέζος καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Τάγκλε θεωρούνται οι επικρατέστεροι.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα ξεκινήσει στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) στην Καπέλα Σιξτίνα, η οποία θα παραμείνει κλειστή για το κοινό κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, όπως τονίζει το Vatican News.
Σήμερα θα διεξαχθεί μόνο μία ψηφοφορία, ενώ τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, θα μπορούν να γίνονται μέχρι και τέσσερις ψηφοφορίες. Κανένας Πάπας δεν έχει εκλεγεί από την πρώτη ημέρα του κονκλαβίου εδώ και αιώνες. Οι ψηφοφορίες θα συνεχιστούν μέχρι ένας από τους καρδινάλιους να λάβει τα δύο τρίτα των ψήφων και να γίνει ο 267ος Πάπας.
Όταν θα βγαίνει μαύρος καπνός από τις καμινάδες του Βατικανού τότε θα σημαίνει ότι μια ψηφοφορία αποδείχθηκε άκαρπη, ενώ όταν υπάρξει λευκός καπνός, ο διάδοχος του Φραγκίσκου θα έχει εκλεγεί.
Για σήμερα, πρώτη ημέρα της διαδικασίας, αν υπάρξει εκλογή, λευκός καπνός μπορεί να φανεί περίπου στις 18:30, ενώ διαφορετικά θα έχουμε μαύρο καπνό περίπου στις 20:00 το απόγευμα.

Γενική Σύνοδος, πριν από το κονκλάβιο, στο Βατικανό.
«Χρειαζόμαστε έναν Superman»
Το Euronews σημειώνει ότι οι 133 εκλέκτορες καρδινάλιοι από 70 χώρες φαίνεται να επιμένουν ότι το ερώτημα που έχουν μπροστά τους δεν είναι τόσο το αν η Καθολική Εκκλησία θα αποκτήσει τον πρώτο της Ασιάτη ή μαύρο ποντίφικα ή αν είναι συντηρητικός ή προοδευτικός.
Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι το πρωταρχικό καθήκον είναι να βρεθεί ένας πάπας που να μπορεί να είναι και ποιμένας και δάσκαλος και κάποιος που να μπορεί να ενώσει την εκκλησία και να κηρύξει την ειρήνη.
«Χρειαζόμαστε έναν Superman», δήλωσε ο καρδινάλιος Γουίλιαμ Σενγκ Τσάι Γκοχ, ο 67χρονος αρχιεπίσκοπος της Σιγκαπούρης.
Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, δεδομένων των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης και οικονομικών σκανδάλων που έχουν πλήξει τη φήμη της Εκκλησίας και των τάσεων εκκοσμίκευσης σε πολλά μέρη του κόσμου που απομακρύνουν τους ανθρώπους από την οργανωμένη θρησκεία, σύμφωνα με το Euronews.
Προσθέστε σε αυτό τη δεινή οικονομική κατάσταση της Αγίας Έδρας και τη συχνά δυσλειτουργική γραφειοκρατία και το έργο του να είσαι Πάπας στον 21ο αιώνα μοιάζει τρομακτικό, προστίθεται στο ίδιο άρθρο.
Το κονκλάβιο και η σύνθεσή του
Από τους 133 καρδιναλίους που θα ψηφίσουν, ο Πάπας Φραγκίσκος όρισε τους 108 από αυτούς, αλλά υπάρχει ένα στοιχείο αβεβαιότητας σχετικά με την εκλογή, καθώς πολλοί από αυτούς δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον πριν από την περασμένη εβδομάδα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είχαν πολύ χρόνο για να καθορίσουν ποιος από αυτούς είναι ο καταλληλότερος για να ηγηθεί της Εκκλησίας των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι καρδινάλιοι πραγματοποίησαν την Τρίτη την τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων πριν από το κονκλάβιο, κατά τη διάρκεια των οποίων το δαχτυλίδι του Πάπα Φραγκίσκου και η επίσημη σφραγίδα του καταστράφηκαν σε μία από τις τελευταίες επίσημες τελετές της μετάβασης του παπικού του αξιώματος στον επόμενο ποντίφικα.
Εάν κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων, δηλαδή 89 ψήφους, οι καρδινάλιοι θα αποσυρθούν για σήμερα και θα επιστρέψουν την Πέμπτη.
Θα πραγματοποιούν δύο ψηφοφορίες το πρωί και δύο το απόγευμα, μέχρι να βρεθεί ο νικητής.
Ερωτηθείς ποιες είναι οι προτεραιότητες των εκλεκτόρων καρδιναλίων, ο Γκοχ είπε στους δημοσιογράφους ότι το κορυφαίο ζήτημα είναι ότι ο νέος Πάπας πρέπει να είναι σε θέση να διαδώσει την καθολική πίστη και «να κάνει την Εκκλησία επίκαιρη στη σημερινή εποχή. Πώς να προσεγγίσει τους νέους ανθρώπους, πώς να δείξει ένα πρόσωπο αγάπης, χαράς και ελπίδας».


Η Καπέλα Σιξτίνα.
Τα γεωπολιτικά ζητήματα
Ωστόσο, πέρα από αυτά, υπάρχουν και γεωπολιτικές ανησυχίες του πραγματικού κόσμου που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Η Καθολική Εκκλησία αυξάνεται στην Αφρική και την Ασία, τόσο σε αριθμό βαπτισμένων πιστών όσο και σε αριθμό κληρικών ή μελών στα γυναικεία θρησκευτικά τάγματα.
Ωστόσο, συρρικνώνεται στα παραδοσιακά καθολικά προπύργια της Ευρώπης, με άδειες εκκλησίες και τους πιστούς να εγκαταλείπουν επίσημα την εκκλησία σε μέρη όπως η Γερμανία, πολλοί από τους οποίους επικαλούνται τα σκάνδαλα κακοποίησης.
Όμως, το αν ο επερχόμενος Πάπας πρέπει να αντανακλά το νέο πρόσωπο της Καθολικής Εκκλησίας και να εμπνέει τους πιστούς σε μέρη του κόσμου όπου η δυναμική της ανάπτυξης έχει ήδη ξεκινήσει, είναι ένα από τα ερωτήματα που αναπόφευκτα θα απασχολήσουν τους καρδιναλίους κατά τη διάρκεια του κονκλαβίου, σημειώνει το Euronews.
Ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ο πρώτος ποντίφικας της Λατινικής Αμερικής και η περιοχή εξακολουθεί να αριθμεί την πλειοψηφία των καθολικών του κόσμου.
Ο Ινδός καρδινάλιος Όσβαλντ Γκράσιας, συνταξιούχος αρχιεπίσκοπος της Βομβάης, πιστεύει ότι η Εκκλησία πρέπει να γίνει πιο ασιατική, πολιτισμικά και πνευματικά.
«To κέντρο βάρους του κόσμου μετατοπίζεται προς την Ασία»
Το «κέντρο βάρους του κόσμου μετατοπίζεται προς την Ασία», είπε ο Γκράσιας. «Η ασιατική εκκλησία έχει πολλά να δώσει στον κόσμο».
Στα 80 του χρόνια, ο Γκράσιας δεν είναι σε θέση να συμμετάσχει στο κονκλάβιο, αλλά η Ινδία έχει τέσσερις εκλέκτορες καρδινάλιους και συνολικά η Ασία έχει 23, καθιστώντας την το δεύτερο μεγαλύτερο μπλοκ ψηφοφόρων μετά την Ευρώπη, η οποία έχει 53.
Ένα από τα μεγάλα γεωπολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι καρδινάλιοι είναι η Κίνα και τα περίπου 12 εκατομμύρια Καθολικών που ζουν εκεί.
Υπό τον Πάπα Φραγκίσκο, το Βατικανό υπέγραψε το 2018 μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με το Πεκίνο που ρυθμίζει τον διορισμό των επισκόπων, την οποία πολλοί συντηρητικοί κατήγγειλαν ως ξεπούλημα των κρυφών Κινέζων Καθολικών που παρέμειναν πιστοί στη Ρώμη κατά τη διάρκεια δεκαετιών διώξεων, σύμφωνα με το Euronews.
Το Βατικανό υπερασπίστηκε τη συμφωνία αυτή ως την καλύτερη δυνατή συμφωνία, αλλά μένει να δούμε αν ο διάδοχος του Πάπα Φραγκίσκου θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή.


Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποιος θα είναι ο νέος Πάπας.
Η εκκλησία στην Αφρική
Σύμφωνα με τις στατιστικές του Βατικανού, οι Καθολικοί αντιπροσωπεύουν το 3,3% του πληθυσμού στην Ασία, αλλά οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται, ιδίως όσον αφορά τους ιεροσπουδαστές, όπως και στην Αφρική, όπου οι Καθολικοί αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του πληθυσμού.
Ο καρδινάλιος Φριντολίν Αμπόνγκο Μπεσούνγκου, αρχιεπίσκοπος της Κινσάσα και άλλος ένας καρδινάλιος που εμφανίζεται τακτικά σε καταλόγους πιθανών παπών, δήλωσε ότι βρίσκεται στη Ρώμη για να εκλέξει έναν ποντίφικα για όλους τους καθολικούς του κόσμου.
«Δεν είμαι εδώ για το Κονγκό, δεν είμαι εδώ για την Αφρική, είμαι εδώ για την παγκόσμια Εκκλησία. Αυτή είναι η ανησυχία μας, η παγκόσμια Εκκλησία», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
«Όταν τελειώσουμε, θα επιστρέψω στην Κινσάσα και θα ξαναβάλω το καπέλο του αρχιεπισκόπου της Κινσάσα και ο αγώνας θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.
Πηγή: in.gr