Του Τάσου Δασόπουλου
Εκτός από την αβεβαιότητα την οποία έχει δημιουργήσει η επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα, συνεχίζουν να ανησυχούν μήπως η τρίμηνη αναστολή για διαπραγματεύσεις που έδωσε η κυβέρνηση Τραμπ στους δασμούς 25% προς την ΕΕ λήξει χωρίς συμφωνία.
Ένα μήνα μετά την έναρξη της αναστολή επιβολής των δασμών προς την ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις για μια λύση, παραμένουν πρακτικά παγωμένες. Την ίδια ώρα, η ΕΕ δεν μένει άπραγη. Οι Βρυξέλλες, ετοιμάζουν μια Ευρωπαϊκή απάντηση στο ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, έχουν έτοιμο ένα πακέτο “απαντητικών” δασμών ύψους 100 δις ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα, γνωρίζοντας παρόλα αυτά ότι οι απώλειες ενός εμπορικού πολέμου, θα μοιραστούν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η Ελλάδα θα έχει σχετικά μικρή επίπτωση στις άμεσες εξαγωγές της προς της ΗΠΑ αφού αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% του συνόλου και υπάρχουν τρόποι, να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες που θα προκαλέσουν οι δασμοί Τραμπ. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, είναι η ζημιά που θα προκαλέσουν οι δασμοί Τραμπ στην υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω της μείωσης των εξαγωγών. ΟΙ μειωμένες εξαγωγές, θα επιδεινώσουν την ήδη κακή οικονομική κατάσταση στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και μεγαλώνοντας το δημοσιονομικό πρόβλημα, σε Γαλλία και Ιταλία και άλλες 5 χώρες της ΕΕ.
Σε αυτό το σκέλος, η Ελλάδα θα πρέπει να ανησυχεί για τις εξαγωγές της προς την ΕΕ, που αποτελούν το 65% του συνόλου, τις επενδύσεις και φυσικά τον τουρισμό. Οι κρατήσεις του καλοκαιριού έχουν ήδη κλειδώσει, και δεν αναμένονται παρά ελάχιστες αλλαγές.
Ωστόσο, το ζητούμενο, της περιόδου που θα ξεκινήσει αργότερα μέσα στο μήνα θα είναι η διάρκειάς Τούτο με δεδομένο, ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έληγε τον Νοέμβριο με τον κύριο όγκο των τουριστών, να προέρχεται από τις χώρες της ΕΕ.
Το ρωσικό φυσικό αέριο
Η δεύτερη κίνηση που ετοιμάζεται να κάνει η ΕΕ και είναι ενδεχόμενο να επηρεάσει αρνητικά τις τιμές ενέργειας, είναι η πρόταση της Επιτροπής για πλήρη απεξάρτηση, από το ρωσικό φυσικό αέριο το οποίο τροφοδοτεί ακόμη κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες σε υγροποιημένη μορφή (LNG).
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνάντησε ήδη τη διαφωνία της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, οι οποίες απειλούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία.
Εκτός από αυτό όμως, η Ευρώπη, δεν έχει έτοιμες απαντήσεις για το πως θα αντικαταστήσει το έλλειμμα των ποσοτήτων φυσικού αερίου, στο ισοζύγιο ενέργειας της ΕΕ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αθήνας η πλήρης απεξάρτηση από το φθηνό ρωσικό αέριο θα έχει επιπτώσεις στην τιμή διάθεσης του συγκεκριμένου ενεργειακού προϊόντος το οποίο πλέον θα εξασφαλίζεται από άλλες ακριβότερες πηγές. Από αυτή τη διακύμανση αναμένεται να έχει επιπτώσεις και η Ελλάδα ειδικά στο πεδίο του πληθωρισμού. Η βαρύτητα των συνεπειών αυτών, θα εξαρτηθεί από τον χρόνο κατά τον οποίο θα υπάρχει η νευρικότητας στην αγορά και τον χρόνο ανάκτησης της ενεργειακής επάρκειας της Ευρώπης.
Από την άλλη, το γεγονός αυτό, μπορεί να λειτουργήσει και ως διαπραγματευτικό χαρτί της ΕΕ, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τις ΗΠΑ για το θέμα των δασμών Ιδιαίτερα τώρα που η Κυβέρνηση Τραμπ, δείχνει να θέλει να αυξήσεις τις εξαγωγές της ενέργειας προς όλο τον κόσμο και ειδική την ΕΕ η οποία συνεχίσει να έχει ενεργειακό έλλειμμα.
Πηγή: capital.gr