ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.28
Παρακολουθήστε ζωντανά από το Μέγαρο Μαξίμου τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, μετά τη συνάντησή τους και τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Υπογράψαμε πριν από λίγο τη διακήρυξη για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πόσο σημαντική είναι η διμερής συνεργασία για κρίσιμα ζητήματα της περιοχής.
“Πριν από πέντε χρόνια, υπογράψαμε συμφωνία καθορισμού Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ), μια συμφωνία-υπόδειγμα για την περιοχή”.
“Μοναδική εφικτή λύση για το παλαιστινιακό είναι εκείνη των δύο κρατών, την οποία υποστηρίζουν και οι δύο χώρες”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
-“Η νέα ηγεσία της Συρίας θα πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων των Σύρων πολιτών, των γυναικών, όλων των κοινοτήτων, μεταξύ αυτών και των χριστιανών”.
-Ό”σον αφορά τη Λιβύη, μόνος δρόμος είναι κάποια στιγμή ο λαός της να οδηγηθεί σε εκλογές, για να μπορέσει να αποφασίσει για το μέλλον του”.
“Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα νόμιμα σε νέους Αιγύπτιους να έρθουν και να δουλέψουν στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να αποφασίζουν οι διακινητές ποιοι μετανάστες θα εισέρχονται στην Ευρώπη”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
-“Τεράστια σημασία δίνουμε και οι δύο στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα”.
-“Μέσω της διασύνδεσης Gregy, η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη θα μπορούν να εισάγουν ενέργεια από ηλιακούς και αιολικούς πόρους, που η Αίγυπτος παράγει σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές”, κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr, σε ρεπορτάζ του Δημήτρη Γκάτσιου με τίτλο Στην Αθήνα ο Φατάχ Αλ Σίσι – Οι συνομιλίες με τον Κ. Μητσοτάκη και η ατζέντα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας:
Σε μία χρονική συγκυρία, κατά την οποία η Τουρκία συνεχίζει να προτάσσει την αναθεωρητική της ατζέντα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, επιχειρώντας βήματα επαναπροσέγγισης με το Κάιρο, τα δικά της μηνύματα στην ευρύτερη περιοχή εκπέμπει η σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στην Αθήνα. Σημείο αναφοράς της παρουσίας Σίσι στην ελληνική πρωτεύουσα θα αποτελέσουν οι διευρυμένες συνομιλίες με τον κ. Μητσοτάκη και το…ντεμπούτο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Το τετ α τετ των δύο ηγετών, αλλά και οι συναντήσεις κορυφαίων υπουργών των δύο κυβερνήσεων έρχονται στον απόηχο της κατάθεσης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ελλάδας. Η Αθήνα έχει αποτυπώσει τα απώτατα όρια της δυνητικής υφαλοκρηπίδας, ενώ προηγουμένως η συμφωνία Αθήνας-Καΐρου για μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δίνει το στίγμα του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, με τη συνεργασία των δύο πρωτευουσών να εμπλουτίζεται διαρκώς σε τομείς, όπως, για παράδειγμα, η ενέργεια.
Τα σήματα
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η επίσκεψη του κ. Σίσι, σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων, σηματοδοτεί ακριβώς την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας-Καΐρου και την εδραίωση του ρόλου που διαδραματίζουν Ελλάδα και Αίγυπτος ως πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Πέρα από το ορόσημο της πρώτης συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα αναβάθμισης των ήδη εξαιρετικά στενών σχέσεων σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση και ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού:
-Στο πολιτικό επίπεδο (μηχανισμός τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων).
-Στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις.
-Στις μεταφορές και τις υποδομές.
-Σε έργα συνδεσιμότητας.
-Στην ενεργειακή ασφάλεια (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου).
-Στην κλιματική αλλαγή.
-Στην άμυνα και την ασφάλεια.
-Στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
-Στην παιδεία και στον πολιτισμό.
Το σύνολο της κοινής οπτικής και συμπόρευσης σε φλέγοντα ζητήματα θα περιγραφεί στην Κοινή Δήλωση που αναμένεται να υπογράψουν οι δύο ηγέτες, ενώ, σε χρόνο παράλληλο, η επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου και οι συνομιλίες στην ελληνική πρωτεύουσα εκπέμπουν σήματα συναντίληψης και συμπόρευσης, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Σίσι, πέραν των διμερών σχέσεων, στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν, όπως είναι αναμενόμενο, οι τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη. Η τελευταία συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αιγύπτιου προέδρου είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιανουάριο στο Κάιρο και στο περιθώριο της τριμερούς Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας-Αιγύπτου. Τον Μάρτιο του 2024, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είχε βρεθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου. Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν, σε κάθε περίπτωση, ότι η χώρας μας είχε πρωτοστατήσει στην κατεύθυνση σύναψης της συμφωνίας αυτής, συνηγορώντας για την στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καΐρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και, ταυτόχρονα, διατηρεί στρατηγική σχέση με το Ισραήλ. Προτάσσουν, δε, το γεγονός ότι η Αθήνα έχει κερδίσει το σεβασμό όλων των διεθνών παικτών. “Θα έχουμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τη μεγάλη στρατηγική μας συνεργασία και να ανοίξουμε και νέους δρόμους για περαιτέρω εμβάθυνση. Για εμάς, η Αίγυπτος αποτελεί μία χώρα σταθμό. Και τούτο όχι μόνο λόγω της φυσικής γειτνίασης που έχουμε με την Αίγυπτο και της μεγάλης συνεργασίας, την οποία έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα τη διμερή μας συμφωνία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Κυρίως, όμως, διότι θεωρούμε ότι η Αίγυπτος αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και προς το συμφέρον της ειρήνης και της ευημερίας σε ολόκληρη περιοχή”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου. “Η στρατηγική σχέση που έχουμε με την Αίγυπτο είναι σε υψηλότατο επίπεδο. Δεν κλονίζεται, ενεργοποιείται. Όπως στο εγγύς μέλλον θα ενεργοποιηθούν και όλα τα τριμερή μας σχήματα, με την Κύπρο και την Ιορδανία, τον Λίβανο, το Ισραήλ”, σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Διαβάστε ακόμη
* Σίσι: Φίλος ο ελληνικός λαός – Κ. Τασούλας: Υπόδειγμα για το διεθνές στερέωμα οι σχέσεις μας
Πηγή: capital.gr