Λ. Φλιτούρης: Η 9η Μαΐου πρέπει να αποκτήσει νόημα και για την ελληνική κοινωνία

flitoyris

Για τη σημασία της 9ης Μαΐου ως ημέρας λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ανάγκη επανανοηματοδότησής της στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου, ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Λάμπρος Φλιτούρης. Αφορμή της συνέντευξης αποτέλεσε η επικείμενη ομιλία του την Παρασκευή 9 Μαΐου στις 19:30 στο ΤΕΕ Μαγνησίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνεται από τον ΣΙΜΕΑ, σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΛ και τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο τίτλος της ομιλίας του, «Από την αντιφασιστική νίκη στη Μέρα της Ευρώπης: Σύγχρονες νοηματοδοτήσεις της 9ης Μαΐου 1945», φέρνει στο προσκήνιο μια ημερομηνία-ορόσημο για την Ευρώπη που, όπως σημείωσε ο κ. Φλιτούρης, στην Ελλάδα παραμένει ελάχιστα γνωστή ή και εντελώς περιθωριοποιημένη.

«Δεν την τιμούμε ιδιαίτερα — θα έλεγα σχεδόν καθόλου. Για πολλούς είναι άγνωστη», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η Ελλάδα δεν θεσμοθέτησε ποτέ τον εορτασμό της λήξης του πολέμου ούτε καν της απελευθέρωσης της Αθήνας. Αντιθέτως, η 28η Οκτωβρίου αναδείχθηκε, εν μέσω Κατοχής, ως η βασική επέτειος της εθνικής αφήγησης, καθώς συμβόλισε την αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στον ξένο κατακτητή.

Ημερομηνίες με πολιτικό και ιδεολογικό φορτίο
Ο καθηγητής Ιστορίας υπενθύμισε, ότι η λήξη του πολέμου προσδιορίζεται με δύο ημερομηνίες: την 8η Μαΐου για τις δυτικές χώρες και την 9η για τις χώρες του ανατολικού μπλοκ, λόγω της διαφοράς ώρας κατά την υπογραφή της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας. Όπως σημείωσε, η 9η Μαΐου συμβόλιζε επί δεκαετίες όχι μόνο τη στρατιωτική λήξη του πολέμου, αλλά και την ήττα του φασισμού και του ναζισμού, ενώ αποτέλεσε τον άξονα πάνω στον οποίο χτίστηκε το μεταπολεμικό αφήγημα πολλών ευρωπαϊκών κοινωνιών. Η απουσία αντίστοιχης επετείου στην Ελλάδα συνδέεται, σύμφωνα με τον ίδιο, με τον Εμφύλιο και τη βαθιά μεταπολεμική ρήξη που ακολούθησε την Κατοχή. «Ούτε το κράτος, αλλά ούτε και η Αντίσταση κατάφερε να αναδείξει την απελευθέρωση ή τη λήξη του πολέμου σε σημείο συλλογικής μνήμης», υπογράμμισε.

Επίκαιρα μηνύματα απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς
Ο κ. Φλιτούρης τόνισε ότι σήμερα, ενόψει της ανόδου της ακροδεξιάς, της εξάπλωσης του ρατσιστικού λόγου και της αμφισβήτησης των δημοκρατικών αξιών, η 9η Μαΐου αποκτά επείγουσα επικαιρότητα. «Η μέρα αυτή, συνυφασμένη με την αντιφασιστική νίκη, μπορεί να γίνει ένα σύμβολο ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό», σημείωσε. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Ημέρα της Ευρώπης, φέρνοντας έτσι στο προσκήνιο ένα διπλό επίπεδο νοηματοδότησης: τόσο της ιστορικής μνήμης όσο και της πολιτικής προοπτικής της Ευρώπης.

Η αξία της μνήμης για τις σημερινές κοινωνίες
Κλείνοντας, υπογράμμισε τη σημασία της δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ανάδειξη αυτής της επετείου, τονίζοντας ότι ο ιστορικός προβληματισμός γύρω από τέτοιες ημερομηνίες μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην κατανόηση και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. «Η 9η Μαΐου είναι μια ημερομηνία με πολυεπίπεδο νόημα. Οφείλουμε να τη θυμόμαστε και να τη συζητούμε περισσότερο», ανέφερε. Η εκδήλωση της Παρασκευής στο ΤΕΕ Μαγνησίας είναι ανοικτή στο κοινό.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ