Συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη 6 Μαου, εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξία, με αφορμή «την παρουσία ρητορικής μίσους στον δημόσιο λόγο, ιδίως στα ψηφιακά και κοινωνικά μέσα».
Την έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού απαίτησε χθες με επείγουσα επιστολή η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), προκειμένου όπως σημειώνεται «να εξεταστεί διεξοδικά, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και της ισχύουσας νομοθεσίας, η λήψη μέτρων κατά του τράπερ Light για το περιεχόμενο του επινοήματος «POLO», το οποίο περιλαμβάνει μισαναπηρικούς και σεξιστικούς στίχους».
Η ΕΣΑμεΑ, η οποία συμμετέχει ως μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, σημειώνει ότι «το συγκεκριμένο επινόημα αναπαράγει και ενισχύει την κουλτούρα μίσους κατά των ατόμων με αναπηρία, αντικειμενοποιεί και προσβάλει τις γυναίκες, παρουσιάζοντας την κακοποίηση και την υποταγή ως φυσιολογικά, ενώ παράλληλα υποβιβάζει ευθέως τον θεσμό της ειδικής εκπαίδευσης μέσω ειρωνικών, χλευαστικών και βαθιά υποτιμητικών αναφορών στους μαθητές των ειδικών σχολείων».
Ειχε προηγηθεί καταγγελτική ανακοίνωση της ΕΣΑμεΑ, όπου ζητούσαν από τον καλλιτέχνη να ζητήσει συγνώμη για τη μισαναπηρική ρητορική των στίχων του «όχι για να σώσει την εικόνα του, αλλά για να κάνει το ελάχιστο ανθρώπινο βήμα μπροστά».
Δεν πείστηκε από τη συγνώμη του Light η ΕΣΑμεΑ
Μολονότι ο καλλιτέχνης πράγματι δημοσίευσε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ζητάει συγνώμη και δεσμεύεται να αλλάξει τους στίχους του τραγουδιού, η ΕΣΑμεΑ δεν πείθεται.
«Δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν καταλάβαινε. Προφανώς καταλάβαινε. Και προφανώς το έκανε σκοπίμως, προκειμένου να προκαλέσει με αυτόν τον οχετό», τόνιζε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης.
«Η συγγνώμη δεν είναι αποδεκτή από εμάς. Το ζήτημα είναι εάν είναι αποδεκτή από το ίδιο το κράτος δικαίου. Πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, καθώς και αυτεπάγγελτη εισαγγελική παρέμβαση. Επιπλέον ζητούμε από το υπουργείο Παιδείας να αποστείλει άμεσα σχετική εγκύκλιο προς όλα τα σχολεία. Αυτός ο οχετός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να απαγορευτεί.».
Επιπρόσθετα, ξεκαθάρισε ότι «[…] δεν είναι λογοκρισία. Είναι παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων. Πρόκειται για ευθεία προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Ο ίδιος κάλεσε τον καλλιτέχνη να αποσύρει όχι μόνο τον επίμαχο στίχο, αλλά το συνολικό προϊόν.
Η ΕΣΑμεΑ στη νέα επιστολή της επιστολή, που τονίζει ότι «το εν λόγω στιχουργικό παραλήρημα συνιστά σαφή υποκίνηση διακρίσεων κατά των ατόμων με αναπηρία, καθώς η χρησιμοποιούμενη ρητορική ενδέχεται να επηρεάσει τους ακροατές στους οποίους απευθύνεται, οι οποίοι είναι κυρίως έφηβοι και νέοι σε ηλικία, και συχνά επιρρεπείς στον μιμητισμό (…) Η συνεχιζόμενη ανοχή σε τέτοια φαινόμενα το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι όξυνση των περιστατικών bullying και συνακόλουθα διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.
Η τέχνη αντλεί κύρος όταν υπηρετεί και προάγει τις θεμελιώδεις αξίες του δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Τι δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου
«Όταν ο δημόσιος λόγος πληγώνει αντί να ενώνει, δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί», δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανακοινώνοντας την έκτακτη συνδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.
Χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στο περιστατικό που πυροδότησε τις αντιδράσεις της ΕΣΑμεΑ η υπουργός κάνει γενικά λόγο για «αυξανόμενη παρουσία ρητορικής μίσους στον δημόσιο λόγο, ιδίως στα ψηφιακά και κοινωνικά μέσα».
«Η έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας είναι ένα ηχηρό μήνυμα», σημειώνει η υπουργός. «Η Πολιτεία είναι παρούσα. Μαζί με τους θεσμούς, την κοινωνία και κάθε πολίτη ξεχωριστά, χτίζουμε ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς φόβο, χωρίς μίσος. Γιατί η δύναμή μας βρίσκεται στο »μαζί»», καταλήγει η υπουργός.
Τι θα αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο
Την έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας συγκάλεσε για σήμερα Τρίτη 6 Μαΐου η πρόεδρος του Συμβουλίου και Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Αικατερίνη Πατσογιάννη.
«Το Συμβούλιο, το οποίο λειτουργεί ως γνωμοδοτικό και συντονιστικό όργανο της Πολιτείας για την πρόληψη και την καταπολέμηση των διακρίσεων, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, τονίζει την ανάγκη θεσμικής εγρήγορσης και υπεύθυνης στάσης από όλους τους φορείς του δημόσιου λόγο», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
«Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η αναπαραγωγή στερεοτύπων που μειώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ενισχύουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν τον σεβασμό στην ισότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η συνεδρίαση αποσκοπεί στον σχεδιασμό άμεσων παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς, ανεξάρτητες αρχές και την κοινωνία των πολιτών. Οι ενέργειες αυτές θα αποτυπωθούν στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (2025–2028)», σημείωνεται σχετικά.
Πηγή: in.gr