Εδώ Πάπας, εκεί Πάπας, ποιος θα ‘ναι ο νέος Πάπας; Αυτά είναι τα φαβορί του κονκλαβίου

Εδώ Πάπας, εκεί Πάπας, ποιος θα 'ναι ο νέος Πάπας; Αυτά είναι τα φαβορί του κονκλαβίου

Οι πιθανοί υποψήφιοι κυμαίνονται από τον φιλελεύθερο υπουργό Εξωτερικών του Φραγκίσκου, τον Ιταλό Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, έως τον Καρδινάλιο Ρόμπερτ Σάρα της Γουινέας, έναν υπερσυντηρητικό από τον οποίο ο Πάπας Φραγκίσκος είχε δεχθεί ανοιχτή κριτική.

Θα μπορούσαμε να υπάρχει για πρώτη φορά, ένας Αμερικανό Πάπας, ένας Πάπας από την υποσαχάρια Αφρική ή ένας Ασιάτη Πάπας.

Από τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Βατικανό, προέκυψαν αρκετά ονόματα ως «papabile», δηλαδή υποψήφιοι για το αξίωμα του Πάπα, αλλά σε αυτό το στάδιο, είναι πιο πιθανό να αντιπροσωπεύουν χαρακτηριστικά που οι καρδινάλιοι θα ήθελαν να δουν στον επόμενο ηγέτη της Εκκλησίας παρά να αποτελούν οριστική επιλογή.

Αυτά είναι μερικά από τα επικρατέστερα ονόματα σύμφωνα με το Time Magazine:

Ματέο Ζούπι: Ένας γνώστης των εσωτερικών

Ο καρδινάλιος Ματέο Ζούπι φτάνει για μια γενική συνέλευση πριν από το κονκλάβιο για την εκλογή του επόμενου πάπα, όπως φαίνεται από τη Ρώμη, Ιταλία, 5 Μαΐου 2025.

Ο 69χρονος Ζούπι, γεννημένος στη Ρώμη, θεωρείται ο πιο πιθανός υποψήφιος για τη συνέχεια, καθώς ήταν κοντά στον Φραγκίσκο και διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα για να εδραιώσει την κληρονομιά του.

Το 2015, ο Φραγκίσκος διόρισε τον Ζούπι αρχιεπίσκοπο της Μπολόνια, μία από τις πιο σημαντικές θέσεις στην Ιταλία, και στη συνέχεια τον έκανε πρόεδρο μιας σημαντικής συνόδου επισκόπων το 2022.

Το 2023, ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε τον Ζούπι ως απεσταλμένο ειρήνης για τις υποθέσεις της Ουκρανίας.

«Εκτός από το να τον δείξει με το δάχτυλο και να φωνάξει δημόσια] ‘Αυτός είναι ο αγαπημένος μου γιος, που έχει την εύνοιά μου», είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ένας ποντίφικας για να δείξει ότι κάποιος έχει την εμπιστοσύνη του», έγραψε ο μακροχρόνιος αναλυτής του Βατικανού Τζον Λ. Άλεν σε ένα πρόσφατο αφιέρωμα.

Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν: Ο διπλωμάτης

Ο 70χρονος Παρολίν, υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού από το 2013, έχει χαρακτηριστεί από τον ιταλικό Τύπο ως ο φυσικός διάδοχος του Πάπα Φραγκίσκου.

Ο καρδινάλιος Pietro Parolin, υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, παρακολουθεί το τέλος του Ροδαρίου για τον Πάπα Φραγκίσκο στην Παπική Βασιλική της Αγίας Μαρίας της Μεγάλης (Santa Maria Maggiore), μετά το θάνατο του ποντίφικα, στη Ρώμη, Ιταλία, στις 22 Απριλίου 2025.

Έμπειρος διπλωμάτης της Αγίας Έδρας που υπηρέτησε στη Βενεζουέλα, τη Νιγηρία και το Μεξικό, θεωρείται από τους γνώστες του Βατικανού ως ένας συνετός μετριοπαθής που, όπως και ο Φραγκίσκος, έχει επικεντρωθεί σταθερά στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπιστική δράση.

Ο Παρόλιν επέβλεψε την εφαρμογή της αμφιλεγόμενης συμφωνίας του 2018 με την ηγεσία της Κίνας, η οποία παραχώρησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ρόλο στην επιλογή των νέων επισκόπων της χώρας.

«Υπάρχει μια μικρή λίστα καρδιναλίων που μπορεί κανείς να φανταστεί σοβαρά να κάθονται ως Πάπας απέναντι από τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Σι Τζινπίνγκ ή τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να κρατούν τη θέση τους», λέει ο Άλεν. Ο Παρολίν, προσθέτει, είναι ένας από αυτούς.

Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ: Ένας εξω-εσωτερικός

Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ κατά τη διάρκεια τελετής στο Πλατεία του Αγίου Πέτρου, Βατικανό, 30 Σεπτεμβρίου 2023. (Φωτογραφία: EPA/MAXPPP)

Ποτέ δεν έχει εκλεγεί Πάπας Αμερικανός και αυτό δεν είναι πιθανό να αλλάξει σύντομα.

Ωστόσο, ο 69χρονος Πρεβόστ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της κύριας συμβουλευτικής ομάδας του Φραγκίσκου για την επιλογή νέων επισκόπων, απολαμβάνει ευρεία αναγνωρισιμότητα, η οποία θα μπορούσε να του δώσει πλεονέκτημα σε μια μεγάλη ομάδα εκλεκτόρων με ελάχιστα κοινά σημεία.

Γεννημένος στο Σικάγο σε οικογένεια με ιταλικές, γαλλικές και ισπανικές ρίζες, ο Πρεβόστ αποκαλέστηκε «ο λιγότερο Αμερικανός των Αμερικανών» από τον ανταποκριτή του Βατικανού Ιάκοπο Σκαραμούτσι στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Ο Πρεβόστ υπηρέτησε ως ιεραπόστολος στο Περού στην αρχή της καριέρας του, πριν αναλάβει ηγετικές θέσεις στο Βατικανό, μια σειρά εμπειριών που εδραιώνουν τα προσόντα του ως δάσκαλος, πολιτικός και κυβερνήτης.

Λουίς Αντόνιο Γκοκίμ Ταγκλέ: Τσίτο, ο καρδινάλιος influencer

Ο καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Ταγκλέ παρευρίσκεται σε πένθιμη λειτουργία για τον Πάπα Φραγκίσκο την πέμπτη ημέρα των Novendiali (εννέα ημέρες πένθους μετά την κηδεία του Πάπα) στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, στις 30 Απριλίου 2025.

Ο 67χρονος πρώην αρχιεπίσκοπος της Μανίλα, Ταγκλέ, θεωρείται ανερχόμενο αστέρι της εκκλησίας από το 1997, όταν διορίστηκε σε μια επιλεγμένη ομάδα καθολικών θεολόγων που παρέχουν καθοδήγηση στην ηγεσία της εκκλησίας σε βασικά θεολογικά ζητήματα.

Γεννημένος στη Μανίλα, ο Ταγκλέ θα είναι ο πρώτος Ασιάτης Πάπας του Βατικανού στη σύγχρονη εποχή, μια στρατηγική επιλογή για μια εκκλησία που αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς στην Ασία και την Αφρική.

Ωστόσο, το χάρισμα του είναι η υπεράσπιση των φτωχών, η έκκλησή του για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής και η στάση του ότι η εκκλησία έχει φερθεί πολύ σκληρά στους ομοφυλόφιλους, τα διαζευγμένα ζευγάρια και τις ανύπαντρες μητέρες.

Όλα αυτά κάνουν πολλούς να τον συγκρίνουν με τον Φραγκίσκο.

Προτιμά να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμό του, Τσίτο, αντί του εκκλησιαστικού του τίτλου, και υπάρχουν πολλές ιστορίες για τα γεύματά του με επέτες και την προτίμησή του να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πηγαίνει στη δουλειά.

Είναι κάτι σαν καρδινάλιος-influencer με ενεργή παρουσία και αφοσιωμένους οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πίτερ Τούρκσον: Ένας προοδευτικός

Όπως και ο Ταγκλέ, ο 76χρονος Τούρκσον από την Γκάνα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση για έναν ηγέτη που θα εκπροσωπεί το νέο κέντρο βάρους της Καθολικής Εκκλησίας στην Αφρική και την Ασία.

Ο καρδινάλιος Πίτερ Τούρκσον φτάνει στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, καθώς η σορός του Πάπα Φραγκίσκου μεταφέρεται σε φέρετρο μέσα στη Βασιλική, την ημέρα της μεταφοράς της, στο Βατικανό, στις 23 Απριλίου 2025.

Στενός σύμβουλος του Φραγκίσκου στην ιστορική εγκύκλιό του Laudato Si, η οποία προέτρεπε τους Καθολικούς (και τον κόσμο) να προστατεύσουν τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, αντιπροσωπεύει τη συνέχιση της προοδευτικής κληρονομιάς του Φραγκίσκου στον τομέα της περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Λέναν, καθηγητή Θεολογίας στο Boston College.

«Ο Τούρκσον θα ήταν μια απολύτως ενδιαφέρουσα επιλογή. Δεν θέλεις έναν σόουμαν, αλλά κάποιον που θα εμπνέει τους ανθρώπους. Έχει ακλόνητη δέσμευση στην κοινωνική δικαιοσύνη και δεν φοβάται να ‘βάλει τα χέρια στη λάσπη’. Πληροί όλα τα κριτήρια του Φραγκίσκου».

Η προοδευτική στάση του Φραγκίσκου σε διάφορους τομείς της εκκλησιαστικής δογματικής, όπως η ευλογία των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και η χειροτονία γυναικών διακόνων, έχει προκαλέσει κριτική από άλλους ηγέτες της αφρικανικής εκκλησίας.

Η εκλογή ενός μη δυτικού Πάπα δεν έχει να κάνει μόνο με τη γεωγραφική εκπροσώπηση, σημειώνει ο Μπρετ Χούβερ, καθηγητής Θεολογίας στο Loyola Marymount University της Καλιφόρνια, «αλλά με το γεγονός ότι αυτοί οι υποψήφιοι έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των μεγαλύτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια εκκλησία από ό,τι τα ζητήματα που ανακύπτουν στις δυτικές χώρες. «Έχουμε φτώχεια. Έχουμε ανθρώπους που μετακινούνται σε όλο τον κόσμο.

Πέτερ Ερντό: Ένας άνθρωπος της παράδοσης

Ο καρδινάλιος Πέτερ Έρντο προΐσταται της κυριακάτικης λειτουργίας στη Βασιλική της Αγίας Φραγκίσκης της Ρωμαίας, πριν από την έναρξη της Κονκλάβης και την εκλογή του νέου πάπα, που θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου, στη Ρώμη, Ιταλία, 4 Μαΐου 2025.

Πολλοί στην εκκλησία αναστατώθηκαν από την προοδευτική στάση του Φραγκίσκου σε βασικά ζητήματα, όπως οι περιορισμοί του στη λατινική λειτουργία, η προθυμία του να ανοίξει βασικές θέσεις σε μη χειροτονημένους ιερείς και η έμφαση που δίνει στο να «ακούει» την καθολική κοινότητα όσο και στο να την ηγείται.

Αυτοί θα αναζητήσουν έναν υποψήφιο που θα υιοθετήσει τις πιο παραδοσιακές τάσεις του Ιωάννη Παύλου Β΄ και του Βενέδικτου XVI.

Ο Ερντό, 72 ετών, αρχιεπίσκοπος της Βουδαπέστης, ταιριάζει σε αυτό το προφίλ.

Είναι αντίθετος στην χορήγηση της κοινωνίας σε διαζευγμένους ή ξαναπαντρεμένους καθολικούς, στην ευλογία ομοφυλόφιλων ζευγαριών, και κάποτε δήλωσε ότι η υποδοχή των μεταναστών θα μπορούσε να ενθαρρύνει την εμπορία ανθρώπων.

Είναι διπλωματικός, προσεκτικός και μιλάει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ρωσικά και ισπανικά, γεγονός που του δίνει ένα γλωσσικό πλεονέκτημα σε έναν πολυγλωσσικό διαγωνισμό.

Η ανάδειξή του, ωστόσο, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απόλυτη απόρριψη της κληρονομιάς του Φραγκίσκου, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει δισταγμό σε πολλούς καρδινάλιους στο κονκλάβιο, ακόμη και αν συμφωνούν κατ’ αρχήν με τη συντηρητική του στάση.

Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα: Ένας υποψήφιος συμβιβασμού

Ο καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτζαμπάλα φτάνει για μια γενική συνέλευση πριν από το κονκλάβιο για την εκλογή του επόμενου πάπα, όπως φαίνεται από τη Ρώμη, Ιταλία, 5 Μαΐου 2025.

Ο Πιτσαμπάλα, από την Ιταλία, είναι ο Λατίνος πατριάρχης της Ιερουσαλήμ και υπηρετεί την Καθολική Εκκλησία στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, την Ιορδανία και την Κύπρο.

Έχει κερδίσει την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη για την ικανότητά του να δημιουργεί σχέσεις και κατανόηση μεταξύ των βαθιών διαιρέσεων της περιοχής.

Αυτό μπορεί να είναι ένα πλεονέκτημα για τους εκλέκτορες που επιδιώκουν να γεφυρώσουν τις βαθιές διαιρέσεις της εκκλησίας μετά την εποχή του Φραγκίσκου.

Σε αντίθεση με πολλούς από τους άλλους υποψηφίους, έχει αποφύγει τις δογματικές συζητήσεις, κάτι που θα μπορούσε να τον κάνει ελκυστικό σε αρκετά μπλοκ εντός του σώματος των καρδιναλίων, ώστε να κερδίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Η έξυπνη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην Πατριαρχία της Ιερουσαλήμ θα είναι ελκυστική για όσους ανησυχούν για την επικίνδυνη οικονομική κατάσταση του Βατικανού.

Ωστόσο, η ηλικία του θα μπορούσε να λειτουργήσει εναντίον του: στα 60 του, θα ξεκινήσει μια παποσύνη που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες, κάτι που λίγοι καρδινάλιοι είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ