Αναστεναγμός βαθιάς ανακούφισης από την ΕΕ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Με έναν… αναστεναγμό βαθιάς ανακούφισης υποδέχθηκαν οι Βρυξέλες την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς στη θέση του νέου καγκελάριου της Γερμανίας. Οχι τυχαία, καθώς μετά την ψυχρολουσία της πρώτης ψηφοφορίας στις Βρυξέλες – όπως και στο Βερολίνο – ανέμεναν με κομμένη την ανάσα το αποτέλεσμα της δεύτερης, τρέμοντας για το ενδεχόμενο μιας εκ νέου καταψήφισης του επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών και, κυρίως, για τις συνέπειες που θα είχε συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα η βαθιά και παρατεταμένη πολιτική κρίση στη Γερμανία.

«Στο πρόσωπό σου εξελέγη καγκελάριος ένας αποδεδειγμένος φίλος και ένας γνώστης της Ευρώπης. Θα εργαστούμε από κοινού για μια ισχυρή και πιο ανταγωνιστική Ευρώπη» ανέφερε στο συγχαρητήριο μήνυμά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία προέρχεται επίσης από την πολιτική οικογένεια της CDU. «Προσβλέπω στη συνεργασία μας σε μια κοινή και φιλόδοξη ευρωπαϊκή ατζέντα» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.

Παρ’ όλα αυτά, είναι σαφές ότι ο «πληγωμένος» Μερτς δεν είναι ο ισχυρός καγκελάριος στον οποίο η ΕΕ θα ήθελε να «ακουμπήσει» με ασφάλεια στην κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται. Ούτε η Γερμανία ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της, που θα την πάρει από το χέρι να την οδηγήσει σε πιο ήρεμα νερά. Κι αυτό, παρά το επιχείρημα που διατύπωσε η οικονομολόγος της Deutsche Bank, Μάριον Μιλμπέργκερ, απηχώντας τις απόψεις αρκετών: «Εφόσον η νέα κυβέρνηση υλοποιήσει με ταχύτητα το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών (…), το γεγονός ότι χρειάστηκαν δύο προσπάθειες για να γίνει καγκελάριος θα περάσει σύντομα στο περιθώριο».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει, άλλωστε, ότι την ίδια στιγμή που το Βερολίνο κλονίστηκε και απειλήθηκε από έναν πολιτικό σεισμό, στον έτερο πόλο της παραδοσιακής ατμομηχανής της Ευρώπης, στο Παρίσι, η κατάσταση δεν είναι ιδιαιτέρως καλύτερη. Κι αυτό διότι οι πάντες γνωρίζουν πως ο Εμανουέλ Μακρόν είναι επίσης ένας πρόεδρος υπό ομηρεία, καθώς δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ η κυβέρνησή του διατηρείται στη θέση της μόνο λόγω της «καλής θέλησης» που επιδεικνύει η Ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά.

Πάντως, ο Μακρόν – ο οποίος διεμήνυσε στον νέο γερμανό καγκελάριο ότι «εναπόκειται σε εμάς να κάνουμε τον γαλλογερμανικό άξονα πιο ισχυρό από ποτέ» – θα γίνει σήμερα ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που θα επισκεφθεί ο Μερτς, τηρώντας τη σχετική παράδοση των προκατόχων του. Στη συνέχεια δε θα κατευθυνθεί στη Βαρσοβία, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, αφήνοντας έτσι για αργότερα την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία εμφανίζεται σήμερα ως η (συγκριτικά) πιο σταθερή και ισχυρή.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ