Αισθητή μείωση στην τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα τον Απρίλιο, από…

Ανοδικά η χονδρική ρεύματος, έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια του...

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Σημαντική ανάσα στους λογαριασμούς ρεύματος για τα ελληνικά νοικοκυριά προσφέρει η νέα μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αθήνα, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη HEPI (Household Energy Price Index) για τον Απρίλιο του 2025. Η ελληνική πρωτεύουσα κατέγραψε πτώση 8% στην τιμή λιανικής ηλεκτρικού ρεύματος, μία από τις μεγαλύτερες σε όλη την Ευρώπη, μετά την Κοπεγχάγη (-10%) και τη Λευκωσία (-10%).

Η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας στην Αθήνα αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μείωση του χονδρεμπορικού κόστους κατά τον Μάρτιο, αλλά και στην αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Οι περισσότερες μεταβλητές συμβάσεις είναι συνδεδεμένες με τις τιμές χονδρικής του προηγούμενου μήνα, με αποτέλεσμα η πτώση των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας να μετακυλίεται άμεσα στους καταναλωτές. Έτσι είχαμε τον περασμένο μήνα φθηνότερο ρεύμα για νοικοκυριά που βίωσαν δραματικές αυξήσεις τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Παρά τη βελτίωση, η Αθήνα εξακολουθεί να βρίσκεται στο μέσον περίπου της κατάταξης των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του HEPI για τον Απρίλιο, το κόστος ρεύματος για τον τελικό οικιακό καταναλωτή στην ελληνική πρωτεύουσα διαμορφώθηκε στα 24,67 λεπτά/kWh, ελαφρώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 25,30 λεπτών/kWh, αλλά αισθητά υψηλότερο από τις φθηνότερες πρωτεύουσες, όπως η Βουδαπέστη (9,13 λεπτά/kWh), το Κίεβο (9,85 λεπτάkWh) και το Βελιγράδι (10,49 λεπτά/kWh).

Στην άλλη άκρη της κλίμακας βρίσκονται το Βερολίνο (40,35 λεπτά/kWh) και οι Βρυξέλλες (37,22 λέπτά/kWh), που συνεχίζουν να καταγράφουν τις υψηλότερες τιμές σε επίπεδο Ε.Ε., εν μέρει λόγω της φορολογικής επιβάρυνσης αλλά και των τιμολογίων σταθερής τιμής που παραμένουν ακριβά.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η εικόνα του Απριλίου είναι ξεκάθαρα πτωτική. Από τις 33 πρωτεύουσες που καταγράφει ο HEPI, οι 15 παρουσίασαν μείωση τιμών, ενώ μόλις 3 σημείωσαν αυξήσεις – με πιο έντονη αυτή του Όσλο, όπου η τιμή αυξήθηκε κατά 9%, καταγράφοντας τον ακριβότερο Απρίλιο των τελευταίων 30 ετών στη Νορβηγία.

Η συνολική μείωση του ευρωπαϊκού μέσου όρου κατά 2% αποδίδεται σε τρεις βασικούς παράγοντες: τη λήξη της χειμερινής περιόδου και τη μείωση της ζήτησης, την αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ και την ψύχρανση της ζήτησης λόγω γεωπολιτικής αβεβαιότητας, κυρίως λόγω των εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο.

Η κατανομή της τελικής τιμής αποκαλύπτει ένα ακόμη θετικό στοιχείο για την ελληνική αγορά: η μείωση στην Αθήνα προέρχεται τόσο από τον ενεργειακό συντελεστή, όσο και από τις σχετικές φορολογικές επιβαρύνσεις. Σε αντίθεση με άλλες αγορές, όπου το κόστος διανομής και οι σταθεροί φόροι διατηρούν τις τιμές ψηλά, στην Ελλάδα η ενεργή συμμετοχή των ΑΠΕ και η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση του συνολικού κόστους.

Αν και τα στοιχεία του HEPI για τον Απρίλιο είναι ενθαρρυντικά, η ενεργειακή αγορά παραμένει ευμετάβλητη. Το γεγονός ότι επανεμφανίζονται μαζικά συμβάσεις σταθερής τιμής – σε πολλές περιπτώσεις ακριβότερες από τις μεταβλητές – αποτυπώνει την αυξημένη αβεβαιότητα των παρόχων και την προσπάθεια κάλυψης κινδύνου ενόψει πιθανών ανατροπών. Την ίδια στιγμή, η σταδιακή άρση των επιδοτήσεων στην Ε.Ε. ενδέχεται να επιβαρύνει την τελική τιμή για εκατομμύρια νοικοκυριά.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ