Δείτε τις φυσικές εναλλακτικές που προτείνει μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση για τη ρύθμιση της υπέρτασης
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν φυσικές, μη φαρμακευτικές λύσεις για να «ρίξουν» την αρτηριακή πίεση και φαίνεται πως η επιστήμη έχει αρχίσει να επιβεβαιώνει πως κάποιες από αυτές λειτουργούν. Τουλάχιστον για ένα διάστημα. Μια συστηματική ανασκόπηση 182 επιστημονικών μελετών, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Medicine, δείχνει πως διάφορες τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να μειώνουν την αρτηριακή πίεση, κυρίως βραχυπρόθεσμα (μέχρι 3 μήνες). Τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, αν και με αρκετές επιφυλάξεις για τη διάρκεια και την αξιοπιστία τους. Ποιοι είναι οι 7 φυσικοί τρόποι που φαίνεται πως βοηθούν, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα;
Ελεγχόμενη αναπνοή
Ακούγεται απλό, αλλά η εστιασμένη αναπνοή (π.χ. αργή και βαθιά εισπνοή – εκπνοή) μπορεί να ρίξει τη συστολική πίεση κατά έως και 6.65 mm Hg. Στην ανασκόπηση, η τεχνική αυτή εμφανίστηκε σε 13 μελέτες και φάνηκε να έχει σαφές όφελος όταν εφαρμόζεται συστηματικά.
Διαλογισμός
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με μόλις λίγα λεπτά την ημέρα, ο διαλογισμός μπορεί να γίνει ένα δυνατό «φρένο» στην αρτηριακή πίεση. Η ανάλυση έδειξε μείωση κατά 7.71 mm Hg στη συστολική πίεση, όταν χρησιμοποιείται τακτικά. Χρειάζεται συνέπεια, ενώ δεν απαιτεί εξοπλισμό ή γυμναστήριο.
Γιόγκα και Τάι Τσι
Αυτές οι μορφές κινούμενου διαλογισμού, όπως αποκαλούνται συχνά, όχι μόνο χαλαρώνουν το σώμα αλλά και εκπαιδεύουν την αναπνοή. Σε 11 μελέτες, οι συμμετέχοντες είδαν πτώση έως και 9.58 mm Hg, μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις στο σύνολο των τεχνικών.
Mindfulness (Ενσυνειδητότητα)
Η εξάσκηση στο να είστε «παρόντες» στη στιγμή έχει γίνει trend με καλό λόγο. Σύμφωνα με την ανάλυση, η mindfulness προσέγγιση σχετίστηκε με πτώση 9.90 mm Hg, το μεγαλύτερο αποτέλεσμα σε αυτή την κατηγορία. Και όλα αυτά χωρίς καν να σηκωθείτε από τον καναπέ σας.
Μουσική
Η σωστή μουσική μπορεί κυριολεκτικά να σας «χαλαρώσει» την αρτηριακή πίεση. Σε 7 μελέτες, η ακρόαση μουσικής οδήγησε σε πτώση 6.61 mm Hg, επιβεβαιώνοντας ότι οι χαλαρωτικοί ήχοι δεν είναι απλώς απόλαυση, αλλά και πιθανό εργαλείο για καλύτερη υγεία.
Μυϊκή χαλάρωση
Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση (δηλαδή η συστηματική σύσπαση και χαλάρωση μυϊκών ομάδων) φάνηκε να έχει θετική επίδραση σε αρκετές περιπτώσεις, με πτώση 7.46 mm Hg στη συστολική πίεση. Ιδανική για πριν τον ύπνο ή μετά από μια αγχωτική μέρα.
Ψυχοθεραπεία
Η γνωστική – συμπεριφορική θεραπεία και άλλες ψυχοθεραπευτικές τεχνικές εμφανίστηκαν ως μια αποτελεσματική εναλλακτική, με μείωση 9.83 mm Hg. Αν και δεν είναι «τεχνική χαλάρωσης» με την κλασική έννοια, ο ρόλος της στη διαχείριση του στρες είναι καθοριστικός.
Τι ισχύει μακροπρόθεσμα;
Εδώ, τα πράγματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα. Οι περισσότερες τεχνικές δεν φάνηκαν να έχουν στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα πέρα από τους 3 μήνες. Πολύ λίγες μελέτες είχαν διάρκεια άνω των 12 μηνών και σε αυτές, μόνο η αυτογενής εκπαίδευση (autogenic training – μια μορφή αυτο-χαλάρωσης) φάνηκε να έχει κάποια συνέχιση του οφέλους, αλλά με χαμηλή βεβαιότητα στα δεδομένα. Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν: «Τα αποτελέσματα της ανασκόπησής μας δείχνουν ότι οι τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην πίεση, έως και 3 μήνες. Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα λόγω του κινδύνου προκατάληψης στις πρωτογενείς μελέτες και της περιορισμένης ακρίβειας των εκτιμήσεων».
Και καταλήγουν: «Η υπέρταση είναι χρόνια πάθηση και χρειάζεται μακροχρόνια διαχείριση. Οι τεχνικές που προσφέρουν μόνο προσωρινά οφέλη είναι απίθανο να έχουν κλινικά ουσιαστικό αποτέλεσμα». Οι τεχνικές χαλάρωσης, λοιπόν, δεν αντικαθιστούν τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, ειδικά στην αρχή ή σε περιόδους έντονου στρες.
Διαβάστε επίσης
Πίεση: Το λάθος στη θέση του χεριού που πρέπει να αποφεύγουμε όταν τη μετράμε στο σπίτι
Τι φταίει για την κακοσμία του στόματος – Πότε κρύβει μια σοβαρή πάθηση
Τα βότανα και μπαχαρικά που μείωνουν την αρτηριακή πίεση – Πόσα γραμμάρια χρειάζονται
Πηγή: ygeiamou.gr