Η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει αυστηρότερες νομικές εγγυήσεις στα σύνορά της και να υιοθετήσει μια «πολιτική μηδενικής ανοχής στις ταχείες επιστροφές», καθώς συνεχίζονται οι αναφορές για παράνομες επαναπροωθήσεις ή αλλιώς pushbacks μεταναστών εν μέσω αυξανόμενων διεθνών επικρίσεων, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣΕ).
Οι συστάσεις προς την Ελλάδα
Ο Michael O’Flaherty, επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξέδωσε τις συστάσεις μετά από επίσκεψη στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο σύμφωνα με το Euronews.
«Ο επίτροπος εκφράζει την ανησυχία του για τις καταγγελίες που έλαβε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σχετικά με τις συνεχιζόμενες πρακτικές συνοπτικών επιστροφών — που αναφέρονται επίσης ως «αποτροπές» ή «άτυπες αναγκαστικές επιστροφές» — τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα», αναφέρεται σε υπόμνημα.
«Η επιστροφή ατόμων χωρίς τη διεξαγωγή ατομικής διαδικασίας ταυτοποίησης εμποδίζει τα κράτη μέλη να διαπιστώσουν εάν ενδέχεται να τους στέλνουν πίσω σε χώρες όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ωστόσο, η αναφορά προσθέτει ότι ο O’Flaherty ανέφερε ότι ο αριθμός των καταγγελιών είχε μειωθεί τους τελευταίους μήνες.
Η Αθήνα έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις καταγγελίες για παράνομα pushbacks, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα ελέγχου των συνόρων της είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Σε γραπτή απάντησή της προς τον επίτροπο, η ελληνική αστυνομία ανέφερε ότι οι αξιωματικοί της εμπλέκονται μόνο στην «νόμιμη πρόληψη της παράνομης διέλευσης των συνόρων, ενώ οι μετανάστες βρίσκονται ακόμη σε τουρκικό έδαφος και δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Ελλάδα».
Οι καταγγελίες για παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου
Οι καταγγελίες για επαναπροώθηση απέκτησαν νομική σημασία μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Ιανουάριο, το οποίο έκρινε ότι η Αθήνα παραβίασε τις ευρωπαϊκές συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διώχνοντας συστηματικά μετανάστες χωρίς τη δέουσα διαδικασία.
Την Τρίτη, η ακτοφυλακή ανέφερε ότι διέσωσε 158 μετανάστες από τρία φουσκωτά σκάφη νότια της Κρήτης, με τη βοήθεια κοντινών εμπορικών σκαφών και της Frontex, της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων της ΕΕ.
Τον περασμένο μήνα, η Frontex ανακοίνωσε επίσης ότι διερευνά πολλαπλές καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την παράνομη μετανάστευση.
Η Frontex δήλωσε ότι διερευνά 12 καταγγελίες για σοβαρά περιστατικά που συνέβησαν κυρίως το 2024, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Chris Borowski, δήλωσε ότι πρόσφατα ενισχύθηκε ο μηχανισμός υποβολής καταγγελιών.
«Αυτή τη στιγμή, το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων εξετάζει 12 σοβαρές αναφορές περιστατικών που αφορούν την Ελλάδα. Κάθε μία από αυτές εξετάζεται διεξοδικά», δήλωσε.
Πηγή: in.gr