Το μπαλάκι στους πρυτάνεις επιμένει να πετά η κυβέρνηση για το θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια μετά τα αποτυχημένα μέτρα και το φιάσκο με την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στο MEGA, τόνισε πως ναι μεν οι πρυτάνεις είναι ακαδημαϊκά πρόσωπα και δεν έχουν επιχειρησιακή λογική, αλλά «θα πρέπει να συναποφασίσουμε ότι όταν αποφασίζεις να εκλεγείς στη θέση του πρύτανη, θα πρέπει κάποια στιγμή, όταν υπάρχουν τέτοιου είδους δραστηριότητες, να πάρεις μέτρα και να σπάσεις αυγά. Είμαι σίγουρος ότι όταν έρθει η στιγμή θα το κάνουν».Έκανε λόγο, επίσης, για συνέπειες των πράξεων σε ποινικό, πειθαρχικό και αστικό επίπεδο.
Αναφερόμενος στα επεισόδια που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως η Νομική Σχολή Αθηνών και το ΕΜΠ, είπε πως «όπου ένας νόμος σε κάποιο σημείο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως, όσο καλός και να είναι, μπορούμε να τον ενισχύσουμε. Θα ζητήσουμε από τα πανεπιστήμια με προτροπή του πρωθυπουργού άμεσα τα σχέδια ασφαλείας τους. Από τα 24 πανεπιστήμια σχέδια ασφαλείας έχουν καταθέσει μόνο τα 8».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό σημαίνει ότι είναι ένα σχέδιο που ο καθένας που ανήκει στην κοινότητα αυτού του χώρου να ξέρει, ακόμα και σε περίπτωση φυσικού προβλήματος, σεισμού ή πυρκαγιάς, πέρα από τα υπόλοιπα τα εξτρεμιστικά ποιοι είναι οι τρόποι διαφυγής. Σε δε καταδρομικές επιχειρήσεις να μπορεί να ξέρει και η δημόσια δύναμη τι σημαίνει αυτός ο χώρος, όταν μπαίνω σε αυτόν τον χώρο πού βρίσκεται τι. Μία συνεργασία του πανεπιστημίου με τη δημόσια δύναμη για να υπάρχει γνώση».
Ο υφυπουργός Παιδείας υποστήριξε πως από το 2019 και μετά δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη εντός πανεπιστημιακού χώρου, με τον ίδιο να τονίζει πως αυτό να οφείλεται σε νομοθετικά εργαλεία που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Όσον αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια, δήλωσε πως τόσο ακαδημαϊκά όσο και ερευνητικά, βρίσκονται σε υψηλές θέσεις ως προς την κατάταξη των πανεπιστημίων.
Όσα είπε στο MEGA ο Νίκος Παπαϊωάννου:
Σημειώνεται ότι μετά τα δύο περιστατικά, με τελευταίο αυτό στην Πολυτεχνειούπολη, αξιοποιήθηκαν από κυβερνητικά στελέχη για να καταφερθούν ενάντια στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, με φόντο τα αυταρχικά σχέδια για επαναφορά του δόγματος «νόμος και τάξη» στα ΑΕΙ.
Υπενθυμίζεται ότι οι «παρεμβάσεις» που σχεδιάζει το Μαξίμου, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Η λέξη «κλειδί» ωστόσο -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- θα είναι «συνέπειες». Τόσο σε ποινικό και πειθαρχικό επίπεδο, όσο και σε αστικό, για τους «δράστες». Συνέπειες, θα υπάρχουν και για τα πανεπιστήμια που δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή του νόμου ή αντίστοιχων αποφάσεων, τονίζουν από την κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίσουν τι είδους συνέπειες θα υποστεί ένα ίδρυμα ή τι μπορεί να θεωρηθεί ανυπακοή.
«Η διοίκηση του Πανεπιστημίου ενεργεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα»
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΠΑ με ανακοίνωσή του μετά τα επεισόδια στη Νομική έφερε στο προσκήνιο τις ευθύνες της Πολιτείας με αφορμή το περιστατικό επίθεσης κουκουλοφόρων σε εκδήλωση φοιτητών στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.
Το ΕΚΠΑ απαίτησε να μπει τέλος στη στοχοποίηση των δημόσιων πανεπιστήμιων, ιδίως όταν όπως επισημαίνει «η διοίκηση του Πανεπιστημίου ενεργεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα απέναντι σε περιστατικά βίας τα οποία τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουν σχεδόν εξαλειφθεί».
Μάλιστα, υπενθύμισε με νόημα ότι πλέον η δυνατότητα παρέμβασης της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αυτεπάγγελτη σε όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους, ενώ σημειώνει ότι εκκρεμεί η απάντηση της Πολιτείας στα αιτήματα του Πανεπιστημίου για την πρόσληψη επαρκούς αριθμού φυλάκων.
Πηγή: tanea.gr