Στην Αττάλεια «κλειδώνουν» την Άγκυρα

Στην Αττάλεια «κλειδώνουν» την Άγκυρα

Σαφές μήνυμα πως το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Άγκυρα θα διεξαχθεί (παρά τις έως τώρα αναβολές στην ανακοίνωση ημερομηνίας από Αθήνα και Άγκυρα) εξέπεμψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μέσω του «κλειστού» δείπνου, το οποίο παρέθεσε ο Χακάν Φιντάν στον Γιώργο Γεραπετρίτη την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη.

Η οριστική ημερομηνία για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε προσώρας να ανακοινωθεί στο επόμενο «κλειδωμένο» ραντεβού των δύο ΥΠΕΞ, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της άτυπης συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια στις 14 και 15 Μαΐου.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, πιθανότερος χρόνος για τη νέα συνάντηση κορυφής θεωρείται και από τις δύο αντιπροσωπείες ο Ιούνιος, με επικρατέστερες τις πρώτες εβδομάδες του μήνα. Πιθανότητα βεβαίως να «συμπέσουν» εκ νέου οι δύο ΥΠΕΞ, νωρίτερα από το ορόσημο της Αττάλειας, υπάρχει, εφόσον ο Τούρκος ΥΠΕΞ αποδεχθεί την πρόσκληση να συμμετάσχει ως εκπρόσωπος υποψήφιας προς ένταξη χώρας, στο άτυπο γεύμα των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στην Βαρσοβία, στο πλαίσιο του λεγόμενου «Gymnich», του άτυπου συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, που είναι προγραμματισμένο για τις 7 και 8 Μαΐου με ατζέντα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Προτού πάντως παρακαθίσει στο ανεπίσημο ιδιωτικό δείπνο με τον Χακάν Φιντάν και στον απόηχο της συνάντησης που είχε στην Κωνσταντινούπολη ο Γιώργος Γεραπετρίτης με εκδότες και διευθυντές τουρκικών ΜΜΕ, διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως, αναφορικά με τη συζήτηση που διεξάγεται για πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αμυντική αρχιτεκτονική, η Αθήνα υπενθυμίζει το υπαρκτό «αγκάθι» του casus belli, με την ελληνική θέση επ’ αυτού να παραμένει σαφής και ακλόνητη.

Το σενάριο της συνάντησης με τον Τραμπ

Εκτός από τα όσα προπαρασκευαστικά ετέθησαν στο τραπέζι κατά το υπουργικό δείπνο στην Κωνσταντινούπολη με ορίζοντα τη συνάντηση κορυφής στην Άγκυρα, μέσα από τη συζήτηση Γεραπετρίτη – Φιντάν διαφάνηκε πως οι δύο χώρες αναζητούν κάποια θετική είδηση που θα μπορούσε να προκύψει από το ΑΣΣ.

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για την οποία ο Έλληνας και ο Τούρκος ΥΠΕΞ συζήτησαν μεν, θέλει ακόμη τον χρόνο της, καθώς στην πράξη αποτελεί ένα ζήτημα σύνθετο και περίπλοκο στην ολοκλήρωσή του, παρά τις καλές προθέσεις του Τούρκου προέδρου. Ακόμη ένα πεδίο που αποσαφηνίστηκε ήταν αυτό της σεναριολογίας για πιθανή συνάντηση το προσεχές διάστημα με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον, είτε από πλευράς Έλληνα πρωθυπουργού (στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη στις 20 Μαΐου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ), είτε από πλευράς τούρκου προέδρου με μια πιθανή επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Κατά πληροφορίες, κάτι τέτοιο δεν είναι αυτή την ώρα στις προθέσεις της ελληνικής διπλωματίας, ενώ και από πλευράς Άγκυρας δεν έχει έως τώρα «κλειδώσει» μια επίσκεψη, ούτε και πρόκειται να αλλάξει κάτι άμεσα ως προς αυτό. Ελλάδα και Τουρκία δείχνουν στο παρόν μομέντουμ να εκπέμπουν κοινή επιθυμία για συνέχιση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης στη βάση του δομημένου διαλόγου και στη λογική των «ήρεμων νερών» που αποφέρουν απτά οφέλη και στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι πολυάριθμες θεματικές της «Θετικής Ατζέντας» επί της οποίας είθισται να γίνεται λεπτομερής επισκόπηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και επί της οποίας χτίζονται σε κάθε νέα επαφή νέοι τομείς συνεργασίας δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί στην τελική της μορφή. Επί του παρόντος, Αθήνα και Άγκυρα δείχνουν να επιθυμούν τη συνέχιση του καλού κλίματος στη βάση της αποδραματοποίησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου που επιμελώς χτίζουν όλο το προηγούμενο διάστημα Γεραπετρίτης και Φιντάν, ως αρμόδιοι για την αποσυμπίεση και εκτόνωση των όποιων εντάσεων προκύπτουν, προτού αυτές εξελιχθούν σε κρίση.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Το καλώδιο θα προχωρήσει κανονικά

Αναφορικά με το ζήτημα της συνέχισης των ερευνών σε διεθνή ύδατα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, το μήνυμα που σταθερά εκπέμπεται από το ελληνικό ΥΠΕΞ είναι πως «το έργο θα γίνει κανονικά», με την ελπίδα η Τουρκία να μην προκαλέσει οποιαδήποτε παρεμπόδιση, η οποία πάντως, εφόσον προκύψει, θα αντιμετωπιστεί. Όσο για την υποβολή ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (και την επικείμενη ανακοίνωση των δύο εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο), οι τουρκικές αντιδράσεις κρίθηκαν ήπιες, την ώρα που αχνοφαίνεται στο βάθος του τούνελ των ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων σιγά σιγά και η Χάγη.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ